Annonce

Ikonisk fodbold-flop for rullende kamera

Anmeldelse: Netflix-dokumentar om fodboldklubben Sunderland tilbyder et unikt portræt af fodboldens euforiske betydning i en klassisk engelsk arbejderby.
"Alle i Sunderland har en bekendt, der enten har arbejdet på skibsværfterne eller i minerne, alle", siger en af fodboldklubben Sunderlands tilhængere, Peter Farrer. "Og desværre er disse job forsvundet. Ikke mange mennesker har haft det nemt i Sunderland. Det er et hårdt sted".

Fodbolden er det sidste store håb for de hårdtprøvede nordenglændere i Sunderland. Selv præsten i den lokale kirke folder hænder i bøn for fodboldholdet. Men dokumentarserien tegner et billede af et samfund og en fodboldklub, hvor det kun bliver værre.

Sunderland er en klassisk arbejderby i det nordøstlige England, ikke så langt fra Newcastle. Byen er lidt mindre end Odense. Fordums vækst og storhed byggede på byens to store arbejdspladser: skibsværftet og kulminerne. Begge dele er for længst lukket.

Tilbage står den sidste stolthed i fodboldklubben: Sunderland AFC - kendt som De Sorte Katte. En klub som i bogstavelig forstand spiller ovenpå en nedlagt mine. Byens stolthed og samlingspunkt, selv om det efterhånden er langt tid siden at der er kommet nyt i pokalskabet. Det seneste mesterskab blev vundet i 1936 og den seneste FA Cup i 1973.

Sunderlands største danske spiller gennem tiden er målmanden Thomas Sørensen, der for 15-20 år siden spillede et par hundrede kampe for klubben. Angriberen Nicklas Bendtner, der i dag slår sine folder i Rosenborg, var også forbi klubben en enkelt sæson tilbage i 2011-12.

placeholder

Med henvisning til klubbens kampråb: ”Sunderland till I die” udfolder Netflix en flot, fængende og lærerig dokumentar om fodboldens betydning i England.

Fra ondt til værre

De otte afsnit i den første sæson (en ny er allerede på vej) begynder umiddelbart inden 2017-2018-sæsonen. Sunderland er lige rykket ned fra den bedste engelske række, Premier League, og blandt klubbens spillere og fans er der en klar forventning om, at klubben hurtigt nok skal vende tilbage i det fine selskab.

I spidsen for det hele står klubbens administrerende direktør Martin Bain, der hurtigt må erkende, at det godt kan blive sværere end som så, for økonomien sejler. Klubben har brugt milliarder af kroner på spillere, som ikke er slået igennem, og klubbens ejer, den helt fraværende milliardær Ellis Short, er ikke længere interesseret i at spytte flere penge i klubben.

Så der er ikke råd til at købe forstærkninger til truppen, hvilket gør arbejdet svært for cheftræner Simon Grayson. Som serien skrider frem, bliver det også bare værre og værre, holdet taber den ene kamp efter den anden og halvvejs i sæsonen bliver han fyret, i et forsøg på at puste nyt liv i holdet. Hans afløser har ikke meget mere held, men har han dog kvindetække, hvilket en ivrig Sunderland-fan understreger, da han tilbyder den nye træner en tur i kanen med sin egen kone.

Da sæsonen slutter bliver det der skulle have været en oprykning til Premier League i stedet til nedrykning til den tredjebedste række, League One. Netflix-dokumentaristerne får sorg i stedet for lykke.

Et unikt billede af bold og by

”Sunderland ’till i die” giver et helt unikt billede ind i fodboldverdenen. Klubbens ledere har givet fuld adgang og vi er med på sidelinjen, når klubben desperat forsøger at købe nye spillere til det svækkede hold, når en spiller fra Pubben revser holdkammerater, når skadede spiller skal opmuntres eller når træner forsøger at lokke utilfredse spillere til at forlade klubben. Den del vil især glæde de fodboldinteresserede.

Men en meget vigtig pointe, som dokumentaren får frem er, at en klub som Sunderland ikke bare er spillere og trænere, men også en stor arbejdsplads med kontordamer, kokke, pressefolk og den slags, der får det hele til at fungere. De oplever også konsekvenserne af nedrykningen og de faldende indtægter, som bringer deres eget job i farezonen.

En anden pointe er, at spillere og trænere kun er på gennemrejse. De er ikke klubben. For de fleste af dem er opholdet i klubben blot et af mange i en karriere. Den ene dag er de der, den næste dag er de videre til den næste klub. Det eneste der er konstant, er klubbens fans. Dem, der er Sunderland ’till they die.

Sunderland ’till i die. 8 episoder af cirka 40 minutter. Kan ses på Netflix.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet