Annonce

Mette Frederiksen vil hæve cigaretprisen for unge – ældre skal fredes

Socialdemokratiets formand åbner nu for at hæve cigaretpriserne efter valget. Men i første omgang kun for de unge.
Hos Socialdemokratiet har diskussionen om højere cigaretpriser været svær, for på den ene side vil man gerne have færre unge til at ryge, men på den anden side frygter partiet, at højere cigaret-priser vil ramme de svageste, herunder nogen af landets pensionister, økonomisk meget hårdt.

Men nu lancerer Mette Frederiksen et kompromis mellem de to hensyn, nemlig at prisen på cigaretter skal stige for de unge.

”Måske vil der være en mulig vej i at sige, at vi sætter priserne op for de unge, så de ikke starter med at ryge, men at vi måske samtidig lige skærmer nogle af de pensionister, der ikke har så mange penge,” siger hun til DR.

For mig er svaret ikke bare at fyre prisen så meget op, at man slår bunden ud af pensionerne

Mette Frederiksen har ikke en klar model parat til hvordan man i praksis differentierer cigaretpriserne.

”Jeg tør ikke sige, hvordan sådan et system skulle se ud, og jeg ved heller ikke, om det kan lade sig gøre. Jeg er bare ærlig her og siger, at jeg synes, at der er nogle dilemmaer, og for mig er svaret ikke bare at fyre prisen så meget op, at man slår bunden ud af pensionerne,” siger hun.

Ros fra både højre og venstre

Udmeldingen fra Socialdemokratiet vækker glæde på begge sider af folketingssalen.

De Konservatives sundhedsordfører Mette Abildgaard kalder det en interessant idé, som partiet gerne vil diskutere videre.

”Der er flere med eksempelsvis lavere uddannelse, som dør af tobaksrygning. Dem har vi også et særligt ansvar over for, og her spiller prisen også en særlig rolle, siger hun til DR.

Vi mener helt klart, at den bedste idé er, at man hæver priserne for alle.

Hos Alternativet er de særligt tilfredse med, at Socialdemokratiet endelig melder noget ud på cigaretområdet.

”Vi mener helt klart, at den bedste idé er, at man hæver priserne for alle. Men når det så er sagt, så er vi allermest interesserede i, at de unge ikke begynder at ryge. Hvis det kræver, at vi skal lave en differentieret model for at få et flertal i Folketinget, så er vi helt klart indstillet på at se på det, siger gruppeformand Carolina Magdalene Maier, der pointerer, at prisen på cigaretter skal hæves betragteligt.

Venstre: Mette Frederiksen er hyklerisk

Hos regeringspartiet Venstre, som ellers har meldt ud at de er klar til at gå i regering med Mette Frederiksen, er begejstringen over udmeldingen til at overse.

”Mette Frederiksen er hyklerisk. Hun lufter en tanke om, at man kan differentiere cigaretafgifterne, men siger samtidig, at Socialdemokratiet ikke går til valg på at hæve cigaretafgifterne. Begge dele kan ikke være sandt på samme tid, siger fungerende politisk ordfører Sophie Løhde til Ritzau.

Heller ikke de radikale er begejstrede for ideen, som partiet mener er svært at gennemføre i praksis.

Kræftens Bekæmpelse: Dyr tobak til unge bliver svært at gennemføre

Det er positivt, at Socialdemokratiet melder sig på banen i forhold til højere cigaretpriser, mener Kræftens Bekæmpelse.

Men interesseorganisationen ser også en del udfordringer i forslaget om at lade priserne stige for de unge.

”Vi har i dag en aldersgrænse for, hvornår man må købe cigaretter, og den har vist sig vanskelig at håndhæve. Der er hele tiden diskussion om mere kontrol, og hvordan vi skal gøre det. Det her vil formodentlig komplicere det yderligere,” siger Jesper Fisker, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse.

En pakke cigaretter med 20 styks koster i dag mellem 37 og 49 kroner,.

 

 

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet