Annonce

Blackstone trækker sig fra omstridt bolighandel

Beboerne i to store frederiksbergske ejendomme kan nu få ro i maven, siger minister efter at kapitalfond ophæver købsaftale.
Ejendomsselskabet 360 North, der er ejet af den amerikanske kapitalfond, Blackstone, ophæver en omstridt købsaftale om ejendomme på Frederiksberg.

Det oplyser Frederiksberg Boligfond i en pressemeddelelse. Købet drejer sig om ejendommene på Den Sønderjyske By og Svalegården.

Boligminister Kaare Dybvad (S), der har gjort kampen imod Blackstone til en central del af regeringens politik, skriver på Twitter, at det er en god nyhed.

”Tillykke til alle beboerne, der nu kan få ro i maven: Deres hjem bliver ikke overtaget af amerikanske Blackstone. En god nyhed for alle, der ønsker en #MereBlandetBy,” skriver han.

Samme glæde lyder der fra Frederiksbergs socialdemokratiske viceborgmester Michael Vindfeldt:

”Lejerne har sejret over #blackstone på #frederiksberg ! Kæmpe tillykke til de 500 Frederikserg-familier, som nu ikke ryger i kløerne på Blackstone selvom Frederiksberg Boligfond forsøgte at sælge deres hjem (med de Konservative i Frederiksberg i spidsen),” skriver han på Twitter.

placeholder

Tvivl om skøde

I december sidste år indgik Frederiksberg Boligfond en aftale med 360 North om at købe ejendommene Den Sønderjyske By, Svalegården og Peter Bangs Hus i en aftale, der skulle indbringe boligfonden omkring en milliard kroner.

Beboerne i Peter Bangs Hus benyttede dog en mulighed til at købe ejendommen som andelsbolig.

Men bagefter opstod der en retlig tvist mellem boligfonden og flere lejere i Den Sønderjyske By om, hvorvidt et skøde fra 1932 betyder, at ejendommene skal sælges til den oprindelige værdi og ikke til de mange millioner, som Blackstone ville give.

”Det er helt afgørende for fonden at få afklaret, hvorvidt Frederiksberg Boligfonds ejendomme er det værd, der står på skødet fra 1932 eller salgsprisen i dag,” siger Flemming Brank, der er formand for Frederiksberg Boligfond og rådmand (medlem af økonomiudvalget, red.) i Frederiksberg Kommune for de konservative, i pressemeddelelsen.

På den baggrund er 360north og Frederiksberg Boligfond blevet enige om at ophæve købsaftalen, hedder det i pressemeddelelsen fra Frederiksberg Boligfond.

Og det er den officielle grund til at salget nu helt droppes.

Presser lejere ud for at hæve huslejen

Netavisen Pio har tidligere beskrevet hvordan Blackstone, gennem ejendomsselskabet 360 North, opkøber ejendomme i hovedstadsområdet. Efterfølgende forsøger 360north med ufine metoder at presse beboerne ud af deres lejligheder, for at kunne renovere dem og efterfølgende hæve huslejen betragteligt.

”360 North både ringer og skriver til lejere og opfordrer lejerne til at flytte. Lejerne bliver også tilbudt store pengebeløb for at flytte. Det er eksempler på, at lejere har fået tilbudt flere hundrede tusinde kroner for at humme sig væk. Metoden kaldes ”Shake the building” – altså firmaet ryster bygninger for at se hvor mange lejere, der ”falder ud”. 360 North ringer også og presser på for at få et møde i stand med den enkelte lejer. Metoderne gør lejerne bange og utrygge,” fortalte direktør i Lejernes LO, Claus Højte, sidste år til Netavisen Pio.

Boligminister til møde med Blackstone

Fredag aften skriver boligminister Kaare Dybvad på Facebook, at han skal til møde med Blackstones direktør (Blackstones direktør for ejendomme i Europa, James Seppala og direktøren for Blackstones danske afdeling, 360 North, Lars Pærregaard) mandag. I den forbindelse beder boligministeren borgerne om input til, hvad han skal tale med direktøren om.

placeholder

 

Boligminister Kaare Dybvad har lørdag formiddag fået godt 150 forslag fra vælgerne om, hvad han skal snakke med Blackstone-direktøren om.

Lene Svendborg, medlem af bestyrelsen for den socialdemokratiske vælgerforening i Gladsaxe, foreslår f.eks., at Dybvad skal spørge Blackstone-direktøren om, "hvordan det føles, at arbejde med noget, der gør en masse mennesker utrygge og kede af det?".

Den socialdemokratiske viceborgmester på Frederiksberg, Michael Vindfeldt, beder boligministeren spørge om, hvad Blackstone tænker om "en lovgivning, der gør op med fupmoderniseringer, forhindrer udlejeres chikane af lejerne, og hvad Blackstone synes om begrebet ‘Shake the building’."

Viceborgmesteren vil også gerne vide om Blackstone "stadig kører ud fra forretningsfilosofien ‘buy it, fix it, sell it!".

Blackstone-direktør sender millioner til Trump

Kapitalfonden Blackstone er verdens største kapitalfond, som ikke udelukkende handler med værdipapirer.

Blackstone, der især gør sig i ejendomshandel, har i dag værdier for anslået 545 milliarder dollars. Siden 2017 har Blackstone opkøbt omkring 160 ejendomme i København til en samlet værdi af syv milliarder kroner. Selskabet er under mistanke for at benytte sig af skattely.

Blackstones grundlægger og adm. Direktør, Stephen A. Schwarzman, er placeret som nummer 117 på Forbes liste over verdens rigeste mennesker, med en anslået formue på 12,4 milliarder dollars.

Han er i øvrigt en trafast Trump-støtte og donerede sidste år knap 12 millioner dollars til det republikanske parti.

Opdateret lørdag 5. oktober kl. 10.30 med oplysningen om, at boligminister Kaare Dybvad mandag har møde med Blackstone-direktør.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet