Annonce

Pædagogiske assistenter – Den glemte faggruppe

Et kæmpe juleønske herfra er at arbejdsgiverne også får øjnene op for den stærke faglighed, som de pædagogiske assistenter har.
Dagsordenen med minimumsnormeringer ruller kraftigt på den politiske dagsorden. Og med et kæmpe aftryk på finansloven bliver det et stort fokus de næste mange år. Mens der bliver afsat flere penge til at styrke pædagoguddannelsen og gøre den mere attraktiv, glemmer politikerne og arbejdsgiverne en anden vigtig faggruppe, hvis ambitionen om minimumsnormeringer skal indfries. Nemlig de pædagogiske assistenter.

Fagchauvinisme

Da min søn gik i børnehave her for et par år siden, var der ansat pædagogiske assistentelever, men lederen havde en tydelig holdning til gerne at ville uddanne dem, men manglede ansvaret til bagefter at ansætte dem. Det er jo en fuldstændig absurd tilgang. Men desværre har jeg også hørt den fortælling fra flere af FOAs medlemmer, som er uddannet pædagogisk assistent.

Fagchauvinisme og uddannelsessnobberi ses desværre blandt forskellige faggrupper

Fagchauvinisme og uddannelsessnobberi ses desværre blandt forskellige faggrupper. Det er ødelæggende for vores arbejdsmarked og kvaliteten af det tværfaglige samarbejde. Arbejdsgiverne kan være med til at sætte en stopper for det ved selv at gå forrest og anerkende de kvaliteter og kompetencer, som de forskellige faggrupper har.

Et løft af anerkendelse øger beskæftigelsen

Anerkendelsen af fagligheden af de pædagogiske assistenter trænger til et gevaldigt løft. Hvis vi vender blikket bagud de sidste år, så er optaget faldet kraftigt. I 2016 blev 3.303 optaget, men allerede i 2018 var det faldet til 1.034. Det skyldes ikke at der ikke var nok ansøgere, men fordi der blev lavet et loft for optag, fordi der allerede dengang var for mange ledige. Men hvorfor var ledigheden for høj – måske på grund af manglende arbejdsgiver ansvar for at ansætte faggruppen.

Men hvorfor var ledigheden for høj – måske på grund af manglende arbejdsgiver ansvar for at ansætte faggruppen

Nu står vi så bare i den situation, at der de næste mange år er mangel på uddannet pædagogisk personale til at indfri ambitionen om minimumsnormeringer. Allerede år tilbage kendte vi den demografiske udvikling, så skyldtes den egentlige årsag til loftet, som arbejdsgiverne ville have og hvorfor ikke anerkende den pædagogiske assistentuddannelse?

Lige pr. er der ca. 600 ledige pædagogiske assistenter på landsplan. Hvorfor? De mangler jo ude i daginstitutioner til at skabe aktiviteter, nærvær og et sundt læringsmiljø for børnene.

Er kæmpe juleønske herfra er at arbejdsgiverne får øjnene op de pædagogiske assistenter

I FOA kæmper vi for vores medlemmer, og de pædagogiske assistenter har en stærk faglighed, som uden tvivl vil løfte kvaliteten i landets daginstitutioner. Et kæmpe juleønske herfra er at arbejdsgiverne også får øjnene op for den stærke faglighed, som de pædagogiske assistenter har.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Helena Mikkelsen er forbundssekretær i fagforbundet FOA


Flere artikler om emnet