Annonce

Politiker om Nørrebro-fyrværkeri: Jeg er træt af jeres hurtige løsninger

Til politikere fra hele landet, der jagter billige point: Jeg er træt af at høre om jeres hurtige løsninger, hver gang der er problemer i min bydel!
Til unge på Nørrebro: Stop med at skyde fyrværkeri efter tilfældige mennesker på gaden!

Og til politikere fra hele landet, der jagter billige point: Jeg er træt af at høre om jeres hurtige løsninger, hver gang der er problemer i min bydel!

Mange vil have ændret fyrværkeriloven - men helt ærligt - det er jo allerede forbudt at skyde fyrværkeri efter andre, så hvordan det skulle være en løsning, det må blafre i vinden.

Jyske politikere med hurtige løsninger 

Søren Pape vil have vandkanoner - for som han vittigt siger, så kan man ikke tænde krudtet, hvis man er våd. Men at tro, at en vandkanon er et godt redskab mod unge drenge og mænd til fods, der kender baggårdene på Nørrebro bedre end nogen andre... det er direkte idiotisk. Men sikkert noget der gør, at man virker stærk-mand-agtig i Viborg.

Det er direkte idiotisk

Andre politikere mener, at sociale indsatser og gadeplansarbejde har spillet fallit. Godt nok er antallet af bandemedlemmer halveret på ti år. Flere unge med invandrerbaggrund end nogensinde får en uddannelse. Flere unge med invandrerbaggrund er en del af foreningslivet end tidligere. Flere unge med invandrerbaggrund får fritidsjob. Fordi der er dygtige og dedikerede mennesker, der frivilligt og professionelt arbejder med det her. Men det er selvfølgelig fuldstændig ligegyldigt, når det hele stikker af i raketter og bomberør.

Jeg har boet på Blågårds Plads de sidste otte år. Jeg er efterhånden fuldstændig galvaniseret mod hurtige løsninger, skråsikre analyser fra jyske politikere og mediecirkuset.

Fordi jeg har oplevet igen og igen hvordan interessen for at løse problemerne på Nørrebro forsvinder når kameraerne slukker - ligeså hurtigt som de unge fordufter, når politiet kommer. Blandt andet fordi det ikke er nemt. Og ikke kan løses hurtigt.

Mere politi på gaden og større familiefokus

Mit bedste bud er, at der er to ting, som vil være helt centralt, hvis vi skal stoppe fyrværkeri-vanviddet og forebygge problemerne med unge invandredrenge på Nørrebro.

For det første - vi skal have mere politi på gaden. Jeg bliver altid rystet over at se, hvordan politiet ofte er magtesløse over for de unge. Fordi de simpelthen er for få og for lidt til stede.

De har ikke ressourcerne til at slå ned på de ofte fuldstændigt åbenlyse lovbrud

Jeg oplever næsten altid politiet som professionelle og virkelig dygtige. Men de har simpelthen ikke ressourcerne til at slå ned på de ofte fuldstændigt åbenlyse lovbrud.

For det andet - så må og skal vi have familierne mere på banen. Jeg oplever hvordan drenge helt ned til 8-9 års alderen vælter alene rundt på Nørrebro, selv sent om aftenen. Der er invandrerfamilier, hvor drengene er fuldstændig overladt til sig selv, mens pigerne holdes hjemme i køkkenerne. Det bliver en accelerator for balladen, fordi det bliver 100 procent macho, når det kun er drengene, der er på gaden. Der er tale om et kæmpe svigt fra forældrenes side. Både overfor de unge og overfor samfundet.

Jeg synes, det er fint at holde forældrene ansvarlige for deres børns handlinger. Hvad enten det drejer sig om pjæk i skolen, drengestreger eller hård kriminalitet. Det konsekvensløse samfund med den kulturelle berøringsangst har været en del af problemet. Det er godt, at vi samlet har bevæget os væk fra den tilgang.

Jeg synes, det er fint at holde forældrene ansvarlige for deres børns handlinger

Der er ikke nogle nemme løsninger på det her. Men det er helt sikkert ikke en løsning, at vores integrationsdiskussioner ofte ender med at handle om burka, frikadeller i vuggestuerne og andre symbolske ting. Den bør handle om forældrene! Hvor fanden er de henne, mens deres børn render og bringer andre i fare?

Husk det nu: Langt de fleste bor bare på Nørrebro

Og så det sidste. Det er nogle vanvittige billeder vi ser fra Nørrebro. Der er store integrationsproblemer i bydelen. Der er sociale problemer. Sundhedsproblemer. Der er faktisk stort set alle slags problemer på Nørrebro. Det må aldrig negligeres. Og mange af problemerne er et spørgsmål om integration og kultur. Hvis man benægter det, så lukker man øjnene for problemerne.

Langt, langt de fleste er ikke en del af problemerne i bydelen. De bor her bare

Og omvendt! Der bor mange tusind med indvandrerbaggrund på Nørrebro. Langt, langt de fleste er ikke en del af problemerne i bydelen. De bor her bare. Og hvis man mener, at indvandrere i sig selv er problemet, så er man ligeså meget på galt spor, som hvis man ikke mener, at problemerne har rod i kultur og integration.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politisk ordfører for Socialdemokratiet i København og næstformand for Tryghedsgruppen i Hovedstaden


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der er jo også det, at Nørrebro ligger tæt på den landsdækkende presse. Der foregår ikke noget på Nørrebro, der ikke bliver dækket. I resten af landet kan en by blive sprængt væk, uden at Københavnerpressen gider reagere. Det er ikke løgn, når det fremføres, at københavnerpressens horisont ligger ved Valby Bakke. København er en bystat, og kun når noget er sket i København, er det virkeligt. Jeg har mange gange haft lejlighed til at konstatere, at københavneres viden om det land, de bor i, er ufatteligt ringe. Endvidere er der den jyske centrisme at slås med. Når der siges provinsen, er Jylland underforstået. Det er tankevækkende, at den landsdel, der er ringest repræsenteret, er det øvrige Sjælland. Hvornår har man sidst hørt sjællandsk i radioen? Hvornår har man hørt en lyd til det blomstrende kulturliv i Odsherred? Hvem beskæftiger sig med, hvad der sker i Skælskør? Uvidenheden om Sjælland er monumental og uigennemtrængelig, og der er ingen udsigt til ændring af dette forhold. Skulle Nørrebroagtige forhold indtræde andetsteds på Sjælland, ville vi aldrig få det at vide. Deri ligger den urimelige assymmetri.