Annonce

HK: Hvorfor ikke nøjes med at arbejde fire dage om ugen?

"Coronakrisen har været en kæmpe øjenåbner," lyder det fra næstformand i HK, som vil have flere forsøg med en fire dages arbejdsuge. I Odsherred Kommune er de nemlig allerede gået i gang med det
Corona-situationen har ikke bare vendt op og ned på sundhedsvæsnet. Den har også vendt op og ned på arbejdsmarkedet og sat skub i den digitale transformation og fået familie- og privatlivet til at smelte mere sammen.

Det får nu HK, som med sine 230.070 medlemmer er Danmarks næststørste fagforbund, til at foreslå forsøg med en fire dages arbejdsuge. Et forslag, som er del af en række ny politiske forslag, der skal være med til at styrke familierne - både de klassiske og de moderne.

"En del af emnerne er gammelkendt stof i fagforeningernes arbejde," siger næstformand i HK, Martin Rasmussen.

Det har både positive og negative konsekvenser

 

"Men coronakrisen har været en kæmpe øjenåbner. Vi har pludselig opdaget, hvor meget vi kan digitalisere vores arbejdsdage. Det har både positive og negative konsekvenser, som vi er nødt til at adressere. For selvom det kan betyde frihed og fleksibilitet, kan et nærmest grænse- og tidsløst arbejdsmarked, hvor der ikke længere er tydelig adskillelse mellem arbejde og fritid, medføre stress og ensomhed."

Mere end rettigheder på arbejdsmarkedet

HK tager afsæt i en medlemsundersøgelse, der har skullet identificere de udfordringer, hverdagen byder på for at have en god arbejds- og familielivsbalance. Resultaterne understreger, at der er behov for at kigge længere end blot arbejdspladserne for at finde balancen. Her skal samfundet som helhed på både europæisk, nationalt og lokalt plan indtænkes.

"Meget af det, vi foreslår, handler selvfølgelig om vores arbejdsmarked," siger Martin Rasmussen. "Vi vil have forsøg med fire dages arbejdsuge, fokus på hjemmearbejde, en bedre fordeling af barslen mellem forældrene og sikre det fleksible arbejdsmarked."

Men næstformanden understreger, at et godt arbejdsliv netop ikke kun handler om arbejdspladsen. Det handler også om at kunne få passet sine børn i daginstitutioner og kunne komme på arbejde med den kollektive transport.

Mange forskellige måder, man kan være en kernefamilie på

"Stærke institutioner og bedre kollektiv transport er afgørende for at få hverdagen til at hænge sammen for mange lønmodtagere," siger Martin Rasmussen. "Endelig skal lovgivningen opdateres og tilpasses de mange forskellige måder, man kan være en kernefamilie på i dag."

Første kommune

Odsherred Kommune indførte i 2019 som den første kommune et forsøg med netop en fire dages arbejdsuge.

Ordningen betyder, at den ugentlige arbejdstid på 35 timer er fordelt på ugens fire første dage, mens fredagen er fridag. Derudover er der til medarbejderne afsat to ugentlige kompetencetimer, der kan spares op og blandt andet bruges på kursusdage.

Tidligere på året viste en undersøgelse, at ikke færre end 81 procent af de i alt 300 medarbejdere, der har tilsluttet sig kommunens treårige forsøgsordning, er tilfredse med den komprimerede arbejdsuge. De ansatte oplever nemlig, at de faktisk formår at holde fri fra arbejdsopgaver om fredagen. Og 69 procent oplever, at den fire dages arbejdsuge giver dem en mere positiv balance mellem arbejdsliv og privatliv, end før ordningen trådte i kraft.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet