Annonce

Mangel på velfærdsarbejdere i 2030 og minister åben for højere dagpenge

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så er det fredag og dermed også blevet tid til ugens sidste udgave af Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt. I dag med en ny analyse om kommende mangel på velfærdsmedarbejdere, endnu et brev fra S-baglandet om udlændingepolitik til regeringem en minister der åbner op for højere dagpenge, en glædelig flyafgang og en våbenhvile.

Tak fordi du læser med.

 

Ny analyse: Danmark kommer til at mangle offentlig ansatte

Om under ti år vil der mangle 35.000 pædagoger, lærere, sygeplejersker og socialrådgivere. Samtidig daler interessen for velfærdsuddannelserne blandt unge.

Det viser en analyse, som Danske Professionshøjskoler, der er fællesorganisation for de skoler der uddanner de pågældende.

”Vores evne til at tage hånd om børn, unge, ældre, syge og sårbare med den faglighed og professionalisme, som er nødvendig, svækkes. Det gælder, uanset om vi taler om børns udvikling, undervisning og dannelse i folkeskolen, pleje af syge og svage eller den rette hjælp til at komme videre i tilværelsen til udsatte grupper,” siger Steffen Hermann, der er formand for Danske Professionshøjskoler.

Den forventede mangel på 13.700 pædagoger, 13.100 lærere, 8.200 sygeplejersker og 600 socialrådgivere skyldes blandt andet større ældreårgange, mindre ungdomsårgange og flere småbørn.

Tallene vækker bekymring hos uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der peger på, at det er "rygraden i vores velfærdssamfund", der er på spil. Hun fortællertil Politiken, at regeringen bl.a. har planer om se på forbedringer af både lærer- og pædagoguddannelsen.

Læs hele analysen her.


S-borgmestre sender brev til Tesfaye: "Vi er på Langelands side"

Et udrejsecenter på Langeland vil ødelægge det stærke lokalsamfund, som der er brugt årevis på at opbygge, mener tre sydfynske borgmestre - alle fra Socialdemokratiet. Det skriver TV2.

Det skriver de i et brev til deres partifælle, udlændingeminister Mattias Tesfaye:

"Vi er fuldstændig uforstående overfor denne beslutning," står der blandt andet i brevet fra Hans Stavnsager, borgmester i Faaborg-Midtfyn, Bo Hansen, borgmester i Svendborg, og Ole Wej Petersen borgmester på Ærø.

Mattias Tesfaye har indkaldt Folketingets udlændingeordførere til møde om situationen 25. maj.

Læs hele historien her.



Minister åben for højere dagpenge - på et tidspunkt

Beskæftigelsesministeren vil gerne se på dagpengenes størrelse - men først senere. Det fremgik fredag i Folketinget, hvor Enhedslisten havde stillet to forslag, der begge skulle sætte dagpengene op. Det skriver Fagbladet 3F.

"Jeg synes bestemt, det er en problemstilling, som er værd at se på. Derfor er vi heller ikke afvisende overfor at se på det på et tidspunkt. Men tiden lige nu og her er ikke til at forhandle om kompensationsgraden," sagde Peter Hummelgaard under behandlingen af forslaget og fortsætter:

"Det er vigtigt for regeringen, at dagpengesystemet står stærkt både nu og i fremtiden. Derfor følger vi også udviklingen nøje."

Forslagene gik dels ud på at give et corona-tillæg til dagpengene, så de kommer op på 23.000 kroner, det andet på at stoppe den løbende udhuling af dagpengene. Begge forslag som fagbevægelsen har været stærke fortalere for.

Læs hele historien her.


Efter syv måneders dvale: Første charterfly letter fra Danmark

Coronakrisen er så småt ved at tage sin afslutning i hele Europa. Og fredag kom et af de tydelige beviser på det, da rejseselskabet TUI fredag sendste 189 rejsende til den spanske ferieø Mallorca. Det er første charterflyvning siden oktober.

Det skriver Ritzau.

Charterbranchen har ligget i dvale de seneste måneder, da Udenrigsministeriets rejsevejledninger siden oktober sidste år har frarådet ferierejser til de typiske charterdestinationer i Sydeuropa.

Men på det seneste er vejledningerne blevet lempet i både Danmark og på en række destinationer.

Rejseselskabet Spies har sin første charterafgang lørdag morgen, hvor selskabet sender knap 400 rejsende til Mallorca.

Læs hele historien her.



Våbenhvile mellem Israel og Hamas

Efter 11 dages kamphandlingen mellem Israel og terrororganisationen Hamas er der indgået en våbenhvile i Gaza.

Det bekræfter Israels regering torsdag aften. Aftalen er "gensidig og simultan", lyder det.

Hamas bekræfter også aftalen ifølge Reuters.

232 mennesker er døde i Gaza under konflikten, heriblandt 65 børn, oplyste det palæstinensiske sundhedsministerium tidligere torsdag. På israelsk side er der 12 døde, hvoraf to er børn.

placeholder

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet