Annonce

Et mesterværk om sommerfuglene

Michael Stoltze er Danmarks førende på sit felt, og hans nye bog er fremragende formidling
Foto: Lindhardt & Ringhof (udsnit af omslag)
Michael Stoltzes nye bog om dagsommerfugle er fuldkommen overvældende.
Som anmelder bør man nok vare sig for at kalde alt for meget for et mesterværk. Men i dette tilfælde er der ingen vej udenom.

Den længe ventede bog om danske dagsommerfugle, skrevet og illustreret af eksperten Michael Stoltze, er fuldkommen overvældende.

Bogens undertitel, ‘Naturens poesi på vinger', rammer plet, fordi den både refererer til sommerfuglene selv, men faktisk også er særdeles præcis for Michael Stoltzes egen tilgang og helt igennem perfekte formidlingsevner.

På en måde kan man godt argumentere for, at netop de danske dagsommerfugle er et velvalgt felt til en lang række studier om naturen, om biodiversitet, mangfoldighed og miljøets tilstand.

De er skrøbelige størrelser, og derfor er de også tegn på, om den lokale natur har det godt, når de er der, og at naturen faktisk ikke har det godt, når de forsvinder.

For sandheden er desværre at vores sommerfugle er truet. De har det ikke godt med en internationalisering af en monokultur, hvor de hjemmehørende planter forsvinder.

De har det heller ikke godt med et landbrug eller med husejeres haver, der bliver mere effektive og ”rene”, fordi deres habitater på den måde bliver udryddet.

Men Michael Stoltze er hverken blind for disse forandringer, der truer sommerfuglene, eller for hvorledes man kan forandre det til det bedre.

Det er også vigtigt, at flere og flere begynder at få øje på disse spændende insekter

I den optik er hans nye bog en fremragende indføring i, hvorledes man kan forbedre sommerfuglenes tilværelse ved at lære mere om de forhold, der skal til for at de bliver tiltrukket, lægger æg, der udvikler sig til larver, der siden bliver til pupper, for til sidst at folde sig ud som fuldgyldige sommerfugle.

Men det hele er jo ikke bare katastrofer og tekniske detaljer om levevis. Det er også vigtigt, at flere og flere begynder at få øje på disse spændende insekter, der beriger os alle, når sommeren er her.

Og netop den del af det er Michael Stoltze meget opmærksom på.

Denne tilgang opstod faktisk helt tilbage i 1989, hvor Stoltze stod i spidsen for projektet ’Atlasprojektet Danmarks Dagsommerfugle’.

Et projekt, der blev søsat af Zoologisk museum i København og som indbefattede, at mere end 600 personer sammen foretog en optælling af arternes udbredelse samt om der var tale om frem- eller tilbagegang.

Dette projekt mundede ud i en udgivelse af bogen, ’Danske dagsommerfugle’, i 1996. Det er, så at sige, anden udgave af den bog, som nu er tilgængelig.

Førende ekspert

Men 28 år er lang tid, og meget er sket siden. Og her spiller internettet og de sociale medier også ind. Registrering er blevet meget mere udbredt, og derfor er overblikket også blevet meget mere præcist.

Samtidig er der også sket et skifte i tilgangen til observation og undersøgelse af insekter generelt.

Tidligere indsamlede man enorme mængder af eksemplarer, som man så i ro og mag kunne studere derhjemme.

Men i dag er mange af arterne blevet fredet, fordi de er så truet, og samtidig er vores fotografiapparater blevet så avancerede, at det kan lade sig gøre at få meget fin dokumentation på den måde, og samtidig dele det med andre på de sociale medier.

Studiet af sommerfuglene i deres naturlige omgivelser kaster samtidig også mere lys over deres adfærdsmønstre, der fremover kan gøre os klogere på, hvad der skal til for at de ikke uddør, fordi de mangler noget for at blive ved med at være her.

Der er mange andre steder i verden, hvor sommerfugle har bedre vilkår

Michael Stoltze er uden tvivl Danmarks absolut førende ekspert på dette område, og hans formidable formidlingsevner er uovertrufne.

Han evner den svære balancegang på en og samme tid at gøre svært tilgængeligt stof nemt at forstå uden at reducere dets komplekse forhold.

Eftersom der kun er observeret 99 forskellige arter af dagsommerfugle i Danmark, der regnes for hjemmehørende, er området relativt overskueligt.

Af de 99 arter er 13 uddøde. Der er mange andre steder i verden, hvor sommerfugle har bedre vilkår, fordi de kræver meget sol og varme, og helst også læ.

Til gengæld er de arter, som man kan finde i Danmark meget forskellige, og derfor er det slet ikke et kedeligt felt at gå på opdagelse i.

Mosaik af enkeltbilleder

For det første er sommerfugle jo usædvanligt smukke, og i stadigt stigende grad er man begyndt at fremhæve, hvordan insekter og andre dyr opfatter verden, sanser den.

En dagsommerfugl har for eksempel ”følehorn”’ med ”køller” på spidsen, der adskiller dem fra andre sommerfugle.

Men de ”føler” ikke med disse horn. Dagsommerfuglenes lugtesans sidder på disse horn, ligesom deres smagssans sidder på deres fødder. Og deres øjne består af flere tusinde kegleformede enkeltøjne (eller facetter).

Michael Stoltze forklarer det således: 

“En sommerfugl ser formentlig omgivelserne som en ret utydelig mosaik af små enkeltbilleder, men til gengæld er den god til at opfatte bevægelser og ændringer i lys og skygge fra næsten alle vinkler.”

Der er uendeligt meget mere at sige om dagsommerfuglene

Hvis det ikke er en kombination af eksakt videnskab og poesi, så ved jeg ikke, hvad der kan betegnes som sådan! 

Og Stoltzes bog er spækket med sådanne billeder, der fodrer ens fantasi og forestillingsevne.

Der er uendeligt meget mere at sige om dagsommerfuglene, ligesom der er uendeligt meget mere at sige om insekter generelt.

Det beviste Mona Klippenberg og Michael Stoltze allerede i deres bog, der udkom sidste år, med titlen ’Flyvende admiraler og andet småkryb’.

Smuk er den også

Med ’Danske dagsommerfugle’ i denne nye udgave, bliver der graver endnu dybere, og meget nyt bliver afsløret. Det er et felt, som vi slet, slet ikke er færdige med at studere, hvilket også gør det så interessant at følge med.

‘Danske dagsommerfugle’ er faktisk en bog, som alle kan få noget ud af at tilegne sig. Den sluges ikke bare i en mundfuld, og dens store format, der virkelig giver god plads til det utal af fotografier, den er spækket med, gør den bestemt ikke egnet til at tage med i felten.

En bog om dagsommerfuglene fås bare ikke bedre 

Men som en bog, der er tilgængelig i sommerhuset, er den intet mindre end perfekt. Og smuk er den også!

En bog om dagsommerfuglene fås bare ikke bedre. Og Michael Stoltzes har en stor fanskare, hvilket er fuldt ud forståeligt.

Du burde komme med på holdet, læse hans fascinerende bøger, og så ellers begynde at studere selv.

For det er netop Michael Stoltzes egen tilgang:

At vi alle kan få uendelig meget ud af se på disse fascinerende dyr, studere dem, og måske endda opdage noget særligt, der kan bidrage til, at vi alle bliver endnu mere kloge og vidende om deres liv.

Og derved også måske blive klogere på os selv, og her især vores muligheder for at skabe bedre vilkår for en mere sprudlende sameksistens.

 

Michael Stoltze: ’Danske dagsommerfugle. Naturens poesi på vinger’. Gennemillustreret med fotos i farver. 632 sider. Lindhardt & Ringhof, 2024.

Freddy Hagen er uddannet cand.mag. i Moderne Kunst- og Kulturformidling fra Københavns Universitetet.


Flere artikler om emnet