Annonce

Elsker du insekter, og er du træt af alarmismen? Så er det her bogen for dig

‘Flyvende admiraler og andet småkryb’ bør læses af alle haveejere, men også af folk, der generelt interesserer sig for emnet. Freddy Hagen anmelder.
Foto: Lindhardt & Ringhof
‘Flyvende admiraler og andet småkryb’. Den handler om hvorledes man kan etablere en have, der kan tiltrække disse mageløse smådyr.
Hvis man skal pege på en tendens i tiden, så er den stigende interesse for haveliv, biodiversitet og miljø et oplagt sted at se hen.

Det er tematikker, der næsten har eroderet mediernes bastante fokus på indvandring og værdipolitiske debatter omkring integration.

Interessen for naturen er naturligvis forårsaget af de forandringer, der synes at true vor levevis, og som har decimeret artsdiversiteten af insekter.

Det er selvfølgelig bekymrende, og mange taler ligefrem om en depression, forårsaget af næsten dystopiske forudsigelser.

Alt dette er insekteksperten Michael Stoltze klar over, men hans tilgang er alligevel en anden. Hans viden om naturen og de mange småkryb er uovertruffen, men han går ikke i panik.

For ham er fokus altid på viden, og det er nysgerrighed og samliv med naturen, der er i højsædet.

Nu har han skrevet endnu en bog om insekter og småkryb, og denne gang sammen med sin kæreste, Mona Klippenberg. Bogen titel er ‘Flyvende admiraler og andet småkryb’. De to har også skrevet andre bøger sammen, og de betragter deres samarbejde som et unikt fællesskab.

Mona Klippenberg er fra Norge, historiker og har beskæftiget sig intenst med bæredygtighed og biodiversitet.

‘Flyvende admiraler og andet småkryb’ handler om hvorledes man kan etablere en have, der kan tiltrække disse mageløse smådyr, men det er bestemt ikke en manual, der tager dig praktisk i hånden.

Populærvidenskabelig tilgang

For Michael Stoltze handler det hele om formidling af viden. Det er et credo, som han har fulgt slavisk lige siden han studerede på universitetet i 70’erne.

Dengang gjorde han oprør mod tidens politisering, hvor lærere og elever gjorde mere ud af ideologi end af indhentning af viden.

Og måske er det erfaringen herfra, der gør, at han også i dag skriver bøger, der handler om at formidle biologien, frem for at agitere.

I hvert fald er Michael Stoltzes og Mona Klippenbergs nye bog en populærvidenskabelig tilgang til stoffet, der er spækket med generel viden om insekter og småkryb.

Ved læsning tilegner man sig basal viden om disse eksistensers levevis, deres sanseapparater, særegenheder og kendetegn.

For eksempel har insekter eksisteret længe før blomsterne

Stoltze og Klippenberg er fascineret af evolutionshistorien, som de gør en del ud af at formidle i bogen. At insekterne er nogle af klodens ældste eksistenser, der opstod lang tid før dinosaurerne, og som har overlevet alle naturkatastrofer, er i sig selv forbløffende.

Alene det faktum, at antallet af forskellige arter langt overgår alle andre levende væsener på kloden, og at vi ved så lidt om dem, og knapt har viden om hvor mange, der lever uden vor viden, er iøjnefaldende.

For eksempel har insekter eksisteret længe før blomsterne, og derfor er det overraskende, at så mange af dem lever i total eller delvis symbiose med disse.

Det er denne lange fortælling, som blandt andet fascinerer Stoltze og Klippenberg, der forstår nutidens samspil ud fra disse forunderlige kombinationer.

Mere lærebog end manual

Den nyeste forskning har skabt overraskende resultater, der har vist, at nogle insekter lugter og lytter med deres ben, bruger stemmer og lyde til at kommunikere med.

Nogle insekter ser farver, som vi ikke er i stand til at se, bruger dufte (feromoner) i avancerede sammenhænge og i visse tilfælde orienterer nogle insekter sig ud fra magnetiske felter.

‘Flyvende admiraler og andet småkryb’ handler ganske vist om haverne. Bogens undertitel er også ‘Haveejerens bog om insekter’.

Men det er hverken en entydig opslagsbog eller en manual til anlægning. Det er snarere en lærebog om hvad man kan se, lære at blive bedre til at forstå og ikke mindst lære om dyrenes adfærd.

Michael Stoltze er en af landets førende populærvidenskabelige stemmer, og hans arbejde for at skabe fællesskaber på internettet for naturinteresserede er bemærkelsesværdig

Det er en bog, som man nok vil vende tilbage til, igen og igen, for lige at læse op på lektien, for helt at kunne forstå det, der foregår derude.

For Stoltze og Klippenberg er interessen for havens vidundere ikke udelukkende de pragtfulde blomster og smukke insekter, men interaktionerne, processerne, forvandlingerne, samspillet og mulighederne for artsforøgelse samt grænserne for selvsamme.

Michael Stoltze er en af landets førende populærvidenskabelige stemmer, og hans arbejde for at skabe fællesskaber på internettet for naturinteresserede er bemærkelsesværdig.

Han mener, at fællesskabet, hvor flere og flere kommunikerer, debatterer og deler viden om insekter, har en positiv effekt på forbedring af naturen.

Perfekt til sommerlæsning

Haverne er klart bedre for insekter og småkryb end de konventionelle landbrug, der anvender pesticider.

Stoltze og Klippenberg ser en mulighed for at disse haver kan vende udviklingen, selvom de ikke indbilder sig, at alt kan reddes, endsige genetableres.

Men haverne kan være fyldt med liv, og samtidig fremstå smukke og ordnede. Man skal blot være opmærksom på, at hjemmehørende planter skaber betingelserne for at insekterne også kan være der.

Det kan skabe en bedre forståelse

Det er en proces, og som haveejer kan man hele tiden lære mere, forstå mere og blive bedre til at tilpasse forholdene mest optimalt.

Det kan skabe en bedre forståelse, en stærkere form for nærvær, æstetiske erfaringer og forøge ens generelle interesse.

Bogen er ikke lige så videnskabeligt dyb som for eksempel Dave Goulsons bog om biernes liv, eller Edward O. Wilsons studier af myrer. Dem kan man ty til, hvis man for alvor vil i dybden.

‘Flyvende admiraler og andet småkryb’ er derimod lystlæsning af basisviden, der er perfekt til sommerlæsning, og god at studere for haveejerne, der kan anvende den til at lære at registrere meget mere.

Hænger uløseligt sammen

Bogen er spækket med smukke fotos. Dem vender man også tilbage til igen og igen.

Pointen er, at bogen bør læses af alle haveejere, men også af folk, der generelt interesserer sig for insekter og småkryb. Og så skal den stå i bogreolen, så man bruge den som opslagsværk.

Alarmismen og naturens tilbagegang, kan man læse om alle mulige andre steder. Her er det først og fremmest glæden ved alt det, der endnu kan trives, der er i højsædet, og det har man også brug for at dyrke.

Det ene udelukker bestemt ikke det andet. Det hænger nok snarere uløseligt sammen.

 

Mona Klippenberg & Michael Stoltze: ’Flyvende admiraler og andet småkryb. Haveejerens bog om insekter’. Illustreret med fotos. 327 sider. Lindhardt & Ringhof, 2023.

Freddy Hagen er uddannet cand.mag. i Moderne Kunst- og Kulturformidling fra Københavns Universitetet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Måske en anelse for sent en sådan bog udkommer ......For findes der egentlig insekter endnu ? Måske godt i en bog at få belyst gennem tekst og billeder de MANGE arter der netop er tæt på at være uddøde. Så verden kan se hvad den har mistet.