3F København vil gerne kvittere for opbakningen til konflikten, som startede for godt et år siden da restaurant-gruppen frigjorde sig fra overenskomsten med 3F:
Vi vil gerne kvittere for opbakningen
“Derfor indkalder vi til fest foran Tivoli nu på torsdag. Vi vil gerne kvittere for opbakningen fra medlemmer og andre dele af fagbevægelsen,” siger formanden for 3F København, John Ekebjærg-Jakobsen, til Netavisen Pio.
Festen finder sted torsdag den 15. august foran Tivolis hovedindgang fra klokken 16 til 18:
“Tusind tak alle sammen! Vi er så glade for jeres utrættelige solidaritet i kampen for ordentlige løn– og arbejdsvilkår igennem det forløbne år. Sammen med jer fortsætter vi naturligvis kampen ufortrødent,” hedder det i fest-indkaldelsen.
Opbakningen til den faglige konflikt vil blive fejret med kaffe, fadøl og “solidaritetspølser” fra Murerklubben.
Der bliver voksen-dukketeater og musik i gaden - leveret af Enhedslistens Gadeband. Der bliver desuden faglige og politiske taler - og fanemarch fra Axeltorv til over på den anden side ad gaden til A Hereford Beefstouw-restauranten ved Tivolis hovedindgang.
Som omtalt torsdag i Netavisen Pio er sympatikonflikten gradvis blevet udvidet.
I foråret varslede 3F Transport sympatikonflikt.
Det betød, at chauffører, der er medlem af 3F - og arbejder for en virksomhed med overenskomst - ikke må levere blandt andet madvarer, vin, vand og øl til Brdr. Price i Tivoli og A Hereford Beefstouw-restauranten ved Tivoli.
Fra samme tidspunkt stoppede organiserede lagerarbejdere med at pakke og laste biler til de to restauranter. Det betød, at for eksempel grossistvirksomheden Hørkram og vaskerier ikke længere kunne levere varer til de to restauranter.
Siden sluttede 3F Den Grønne Gruppe op, og senest har Dansk Metal sluttet sig til sympatikonflikten.
3F-formand i København, John Ekebjærg-Jakobsen, fortalte torsdag til Netavisen Pio, at 3F København før sommer så småt startede op med at gå i aktion ved leverance-hovedporten bag Tivoli:
Her har vi kontaktet de håndværkerbiler, der kører ind
“Vi startede før sommerferien med at stå ved porten ind til Tivoli (Bagsiden af Tivoli, red.) om morgenen og formiddagen. Her har vi kontaktet de håndværkerbiler, der kører ind - vaskeri og dem, der leverer varer - og sagt til dem: I skal vide, at der er sympatikonflikt, så I må ikke aflevere varer til Brdr. Price og A Hereford Beefstouw.”
Den københavnske 3F-formand opfordrer fortsat restauratørerne til at komme tilbage til forhandlingsbordet.
Tirsdag oplyste John Ekebjærg-Jakobsen over forNetavisen Pio, at 3F København under forhandlingerne sidste sommer tilbød Price & Co., at man accepterer at ufaglærte tjenere forbliver lønnet som netop ufaglærte i hele det første år af deres ansættelse.
Tilbuddet er et markant brud med hovedoverenskomsten, som Price & Co. opsagde foråret 2023, som fastlægger, at ufaglærte tjenere skal lønnes som faglærte tjenere fra ansættelsens begyndelse.
Det er netop den bestemmelse i hovedoverenskomsten, som Price & Co. ønsker et opgør med. Alligevel tog restauratørgruppen ikke imod tilbuddet fra 3F København. Og det ærgrer John Ekebjærg-Jakobsen:
“Vi opfordrer restauratørerne til at komme tilbage til forhandlingsbordet. Men indtil det sker, ja, så optrapper vi konflikten. Nu med en mere og mere omfattende sympatikonflikt.”
Eneejer af Dragsholm Slot og hovedejer af de tre Brdr. Price-restauranter, direktør Mads Bøttger, sagde tirsdag til Netavisen Pio, at man ikke kan bruge tilbuddet fra 3F til noget:
Det tilbud kan vi ikke bruge til noget
“Det tilbud kan vi ikke bruge til noget. Vi arbejder med en tidshorisont, som går langt ud over et år."
Bøttger føjede til:
“Vores tidshorisont er jo langt ud over et år. Det ville være som at tisse i bukserne at tiltræde sådan en aftale.”
Moderselskabet bag de tre Brdr. Price-restauranter og Dragsholm Slot præsterede i 2023 et underskud på lige knap 3,5 millioner kroner.
Bøttger udtalte, at han ikke ser den store sammenhæng mellem underskuddet og den løbende konflikt med fagbevægelsen:
“Jeg tror nu ikke underskuddet har så meget med den manglende overenskomst at gøre. Hvis du kigger på branchen generelt, har det været et rigtig, rigtig svært år. Vi har aldrig troet, at det hele ville blive fryd og gammen uden overenskomst.”
“Det, vi har ønsket, var, at vi kunne få nogle fornuftige konkurrencevilkår. Og det er et problem, når der er så mange, der er uden overenskomst, og så få, der har overenskomst. Det gør, at vi ikke kan tiltrække de rigtige medarbejdere. Hovedudfordringen er at kunne differentiere mellem ufaglærte og faglærte.”