Annonce

HK-formand: Lad os få en national handlingsplan på stressområdet

Stress er blevet en "folkesygdom", og din behandling afhænger af, hvor i landet du bor, og om du arbejder i det offentlige eller private. Det er uholdbart!
Foto: Lisbeth Holten
Anja C. Jensen, forbundsformand, HK
Vi kender alle sammen nogen, der er blevet ramt af stress. Måske har du endda prøvet det på egen krop?

Det må efterhånden være åbenlyst for enhver, at stress ikke bare er noget, der opstår ud af det blå.

Mange års evigt fokus på bundlinjer, effektiviseringer og besparelser på både det private og det offentlige område har gjort os alle forpustede. Og det bliver kun værre, som tiden går.

Arbejdsrelateret stress koster samfundet 55 mia. kr. eller 55.600 fuldtidsstillinger – hvert år!

Stress rammer både mennesket og samfundet hårdt

Og stress er dyrt, ikke kun for menneskerne det rammer, men også for samfundet som helhed. I foråret lavede Arbejderbevægelsens Erhvervsråd sammen med HK en analyse af omkostningerne ved arbejdsrelateret stress.

Den viste, at arbejdsrelateret stress koster samfundet 55 mia. kr. eller 55.600 fuldtidsstillinger – hvert år!

For mig at se er stress et samfundsproblem, der i den grad kalder på politisk handling. Vi har brug for, at det psykiske arbejdsmiljø bliver taget lige så alvorligt som det fysiske.

Stress smitter, og det skader hele arbejdspladsen, når det rammer. Alligevel ser jeg alt for ofte, at stress bliver behandlet som et individuelt problem. Det er hverken samfundet eller den enkelte godt tjent med.

For eksempel mener jeg godt, vi kan forlange, at alle arbejdspladser har en stresspolitik.

Behov for en national handlingsplan

Derfor mener vi i HK, at der er brug for en national handlingsplan - en stresspakke -, som vi kender det fra andre sygdomme. Og når jeg siger sygdom, er det fordi, at vi bør begynde at kalde de belastningsreaktioner, stress giver det, det er. Nemlig en sygdom.

Vi har begyndt arbejdet i HK, og kom i starten af september med 15 konkrete forslag til politisk handling mod stress. Forslag jeg personlig har givet til beskæftigelsesministeren, og som er leveret til både beskæftigelses- og sundhedsudvalget.

Nogle af forslagene giver sig selv. For eksempel mener jeg godt, vi kan forlange, at alle arbejdspladser har en stresspolitik. Det har kun ca. halvdelen af de private arbejdspladser i dag.

Vi skal have trukket i nødbremsen nu, hvis vi vil have et velfungerende arbejdsmarked i dag og i fremtiden

Mangel på viden og opmærksomhed

Ledere mangler mangler uddannelse og viden om forebyggelse af stress, og Arbejdstilsynet håndhæver kun halvdelen af reglerne om psykisk arbejdsmiljø. Der er masser af ting, vi kan gøre noget ved.

Jeg vil ikke påstå, at vi i HK har alle løsninger til, hvordan vi klarer samfundets udfordringer med stress. Det vi har, er de konkrete forslag, vi tager med til bordet, når politikere, arbejdsgivere og lønmodtagere forhåbentlig snart skal diskutere problemer med stress på arbejdsmarkedet.

For vi skal have trukket i nødbremsen nu, hvis vi vil have et velfungerende arbejdsmarked i dag og i fremtiden.

Anja Camilla Jensen er forbundsformand for fagforbundet HK.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja nedsæt endelig en kommission mere, det er nok for stort et problem for alle spindoktorerne.