Cevea: Dansk løn under pres

Hver fjerde af alle nye danske job sker til en løn på under 75 procent af gennemsnitslønnen. Er vi på vej til at få ' arbejdende fattige' i Danmark?

Annonce

En ny analyse fra tænketanken Cevea viser, at hver fjerde af alle nye jobs er såkaldte lavtlønsjob. Analysen viser, at procentandelen af nyoprettede job siden 1991, hvor lønnen er under 75 procent af gennemsnitslønningerne, er vokset støt herhjemme.

Selv om Danmark klarer os markant bedre end Tyskland, gør vi det samtidig meget dårligere end de øvrige skandinaviske lande som Norge, Sverige og Finland. En ganske stor del af de job, der skabes i Danmark, er altså til relativt lav løn sammenlignet med resten af arbejdsmarkedet. 24 procent af alle nye danske job er til en løn på under 75 procent af gennemsnitslønnen. I resten af Norden er tallene på under 10 procent.

Pres udefra trykker lønnen
At det i de senest år er på lavtlønsområdet skyldes ifølge Cevea konkurrencen udefra, ikke mindst fra Østeuropa.

”Det er indlysende, at det danske arbejdsmarked er under pres udefra. Men samtidig oplever vi også flere og flere arbejdsgivere, der under krisen har sænket deres lønninger og arbejdsvilkår, ligesom vi har haft et massivt politisk pres - i konkurrenceevnens hellige navn - på de danske lønmodtagere, ” skriver Cevea i analysen.

I Cevea frygter man en udvikling hvor det at have et arbejde i fremtiden ikke nødvendigvis er en adgang til den danske middelklasse, ligesom man frygter en udbredelse af fænomenet ”working poor” som man kender det fra bl.a. Tyskland, hvor mennesker lever under fattigdomsgrænsen, selvom de har et fuldtidsarbejde.

Den udvikling advarer tænketanken imod.

”Det mest forventelige resultat af en lavtlønsstrategi herhjemme føre til det, som vi kender fra Storbritannien, USA og Tyskland, hvor nye sociale uligheder, stigende fattigdom og nedslidning af kompetencer udgør en sprængfarlig cocktail for troen på de fremtidige vækstmuligheder, ” skriver de i analysen.

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook