Annonce

Flytning af partikontor vækker bekymring

Økonomiske problemer har fået Socialdemokraternes ledelse til at foreslå en flytning af partikontoret til kontorene på Christiansborg.
Stemningen var ikke god, da Socialdemokraternes hovedbestyrelse holdt møde i weekenden på Marienborg. Og det var ikke kun nyheden om endnu en rekordlav meningsmåling, der fjernede smilene på en del af hovedbestyrelsesmedlemmerne. Også et forslag om at flytte partikontoret fra Danasvej 7 på Frederiksberg ind sammen med Analyse- og Informationsafdelingen på Christianborg fik kritiske røster med på vejen.

”Altså, det er vigtigt for mig at slå fast, der ikke er tale om en lukning, men adresseændring. Der vil stadig være to selvstændige organisationer med to selvstændige regnskaber,” siger partisekretær Lars Midtiby til Netavisen Pio oven på weekendens drøftelser. Han rammer dermed lige ned i mange HB-medlemmernes største bekymring.

Netavisen Pio har været i kontakt med 15 af hovedbestyrelsens medlemmer. Langt størstedelen af dem er bekymret for, om partikontoret stadig vil have lige så mange ressourcer og fokus, hvis det skal flytte op på Christiansborg og dele lokaler med de medarbejdere, der først og fremmest har til opgave at servicere de folkevalgte politkere.

Ønsker tid til overvejelse
Socialdemokraternes økonomi er udfordret, dels af faldende offentlige og private tilskud og dels af den generelle medlemstilbagegang. Derfor er det nødvendigt at finde besparelser, og ved at fraflytte lokalerne på Danasvej kan man spare 2,5 millioner kroner om året. Alle de hovedbestyrelsesmedlemmer Netavisen Pio været i kontakt med har forståelse for det økonomiske argument:

”Det er ansvarligt nok, at man forholder sig til problemstillingen. Rent økonomisk kan vi jo ikke sidde det overhørigt, men vi skal have en ordentlig proces, hvor vi får belyst alle ulemper og fordele,” siger HB-medlem Mogens V. Pedersen fra Nordjylland.

Men hos flere af de kritiske HB-medlemmer bliver ønsket om at flytte partikontoret til Christiansborg tolket som et ønske om øget centralisering, og mange af dem ser det som en yderligere styrkelse af partiet som kampagneorganisation for folketingsgruppen. Og ikke som en styrkelse af partiorganisationen.

Andre frygter, at konsekvensen kan blive, at folketingsgruppen lukker sig om sig selv på Christiansborg.

Frygter partiorganisationen kommer i anden række
De menige hovedbestyrelsesmedlemmer er indforståede med de økonomiske udfordringer, men konsekvenserne af beslutningen bekymrer dem. Mange af de hovedbestyrelsesmedlemmer, Netavisen Pio har talt med, er usikre på, hvad det egentlig er, ledelsen ønsker med en eventuel sammenlægning.

Alle efterlyser de et større overblik over, hvad der vil være af fordele og konsekvenser ved en sammenlægning. Disse fordele og ulemper skal ledelsen fremlægge ved næste hovedbestyrelsesmøde den 4. april:

”Vi ønsker at bruge flere penge på organisationsudvikling og kampagner, og en fraflytning af Danasvej vil også give besparelser ved andre ting. Lige nu tænker vi over det, men hvis det skal ske inden et valg, så skal der snart træffes en beslutning,” siger Lars Midtiby.

En overvejende del af de 15 HB-medlemmer, Pio har været i kontakt tror også, at det i sidste ende vil være AIA, som vil få det største udbytte af en sammenlægning:

”Lige nu har vi på en måde to organisationer. En til de valgte og en til medlemmerne. Hvis de bliver slået sammen, hvem bestemmer så over hvem? Hvem sidder på ressourcerne? Og hvem hjælper du? Ham der kommer forbi dit kontor hver dag, eller medlemmet i Jylland?” siger HB-medlem Inge Kjær Andersen fra Nordjylland.

Hvad med DSU?
En anden og gennemgående bekymring er ungdomsorganisationen DSU’s fremtid. De unge socialdemokrater lejer sig lige nu ind på Danasvej og bruger partikontoret til langt de fleste møder. Sådan som forslaget ser ud nu, kan DSU nemlig ikke flytte med op på Christiansborg. De må i stedet finde nogle andre lokaler ude i byen.

”Jeg synes, det er vigtigt, at vi har DSU med, og at vi ikke kapper båndet til vores fremtid,” siger Inge Kjær Andersen. Og den holdning bakker mange af HB-medlemmerne op om. De største kritikere tolker nu ønsket om at skille sig af med DSU som et udtryk for, at partiledelsen er trætte af DSU’s ledelse.

Partisekretær Lars Midtiby forsikrer nu, at hvis hovedbestyrelsen vedtager en sammenlægning af partikontoret og AIA, så vil man selvfølgelig gøre, hvad man for at hjælpe DSU videre:

”Hvis beslutningen bliver truffet, så vil der under alle omstændigheder gå lang tid, før sammenlægningen reelt finder sted. Og selvfølgelig hjælper vi DSU. Man efterlader jo ikke bare sin ungdomsorganisation.”

Forslaget om en sammenlægning af partikontoret og Analyse- og Informationsafdelingen på Christiansborg er til beslutning på næste hovedbestyrelsesmedlem den 4. april.


Flere artikler om emnet