Annonce

Terroristerne overtager London!

Filmanmeldelse: Endelig har terrorist-action-braget ’London has Fallen’ biografpremiere herhjemme. Den er præcis lige så unuanceret, forudsigelig og fyldt med klicheer som du kan forestille dig. Men kan du lide den slags, så er du garanteret en stærk filmoplevelse.
Hvis det står til premierefilmen ’London has Fallen’, så kan den europæiske storby London meget vel stå for skud, når mellemøstlige terrorister næste gang slår til.

Begravelsen af en britisk premierminister lokker statsoverhoveder fra hele verden til London. Den er hævngerrige terrorister under ledelse af en ond våbenhandler, der står bag.

Terroristerne slår til og får hurtigt ramt japaneren, franskmanden, italieneren, tyskeren og flere af de andre, ligesom de i samme omgang får totalsmadret det centrale London. Men USA's præsident Benjamin Asher, spillet af Aaron Eckhart, slipper mirakuløst væk under beskyttelse af sin bodyguard Mike Banning, spillet af Gerard Butler, der er mest kendt som Kong Leonidas i 300. Derfra sætter jagten ind på præsidenten... Du kan næsten se resten for dig: Fuld fart igennem et sønderskudt London.

I filmterrorismen har skurken altid et tydeligt ansigt
Terrorisme er bestemt ikke nogen nyhed på film, men den synes på en måde mere virkelig efter blot den seneste uge, hvor nye terrorangreb har ramt både Belgien, Irak og Pakistan. Det giver colaen til endnu en Hollywood- film om terrorismen en lidt underlig eftersmag.

Selvom terrorismen kan synes meget virkelig, så er  filmverdens terror alligevel anderledes end den vi er blevet vant til. Mens metoden i den virkelige verden ofte er selvmordsangreb og målet er den brede befolkning - eller symbolske angreb på Charlie Hebdo, Jyllandsposten og jødiske institutioner -  så satser Hollywood-industrien næsten altid på regeringslederne.

I Hollywood dur det ganske enkelt ikke, hvis superskurken ikke har et tydeligt ansigt og hvis man ikke kan forfølge ham i en hæsblæsende biljagt. Ligesom der også kræves et par genkendelige helte(M/K), der kan fyre nogle fede citater af og levere noget terrorist-ass-kicking.

Ikke en film for Ole Michelsen
Sådan er det også i ’London har fallen’, hvor makkerparret Eckhart og Butler fra biograf-blockbusteren ’Olympus has fallen’ vender tilbage. Det samme gør i øvrigt Morgan Freeman og Angela Basset. Og det gør de altså for fuld udblæsning.

Så hvis du har slået dig ind på kødfri diæt, savner Ole Michelsen fra filmmagasinet ’Bogart’ og generelt synes, at actionfilm går lidt for hurtigt, så spring bare denne film over. Hvis du tilhører førnævnte kategori, så tror jeg nemlig ikke nødvendigvis at fuldblodet amerikansk patriotisme, klichespækket turbo-action og en slutning, som du kan regne ud fra filmens første sekund er noget for dig!

Mens hvis omvendt kan læne dig til og nyde en hårdtslående menneskejagt gennem et søndersmadret London suppleret af fuldendt retorik, så har du fundet den rigtige film. Testen er hvorvidt du kan smile, når præsident Asher spørger sin Secret Service agent Mike: ’What the hell do they make you out of’? Og han lynsnapt svarer igen: ’Bourbon and poor choices’. Eller når præsideten kræver et klar løfte fra sin personlige bodyguard: ‘You don’t let them take me, if it comes to it, I want you to kill me. That’s an order.’

Befriende unuanceret
London has fallen har ikke en skid med den virkelig verden at gøre, stereotyper er allestedsnærværende og nuancerne slet ikke til at få øje på. Men måske det også bare skal have lov til at være filmens og genrens virkelig styrke. Nogle gange kunne man måske godt ønske at verden var mere sort/hvid, gennemskuelig og helte-agtig.

Derfor er der måske alligevel plads til en overfladisk actionfilm, som bekræfter at kampen mellem det gode og det onde stadig eksisterer. Jeg håber på en 3’er i Paris med russiske skurke…

Fire ud af seks stjerner.

London Has Fallen har premiere torsdag den 31. marts og kan ses i biografer landet over.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet