Annonce

Nordsjællandsk privatfest vækker opsigt: Blackface og lænker om hals og hænder  

Blackface, afro-paryk og slave-kostume. Det var udklædningen til en fest afholdt af kendt erhvervsmand, der nu må krybe til korset.
De seneste dage har billeder fra Billibi-ejeren Carsten Friis’ udklædningsfest floreret på de sociale medier. Festen blev holdt i anledning af sønnens 18-års fødselsdag i den nordsjællandske by Vedbæk.

Festens tema var “Django Unchained” - en film af instruktøren Quentin Tarantino.

Stemningsbilleder fra festen blev delt flittigt blandt deltagerne på de sociale medier. Her poserer de i western-inspirerede kostumer, med hatte og plastik-pistoler.

Anklaget for racisme  

En Instagram-side under navnet ‘Deltidsaraber' har med dens over 21.000 følgere, fanget mediernes og offentlighedens opmærksomhed de seneste dage, efter profilen delte en række billeder fra udklædningsfesten.

Vedkommende har rettet hård kritik mod festens tema og anklaget deltagerne for racisme. Personen bag siden vil ikke have sit navn frem, men kalder sig selv ‘menneskerettighedsaktivist’.

Det approprierer noget virkelig alvorligt

På et af billederne ses blandt andet en hvid mand i bar overkrop, der er malet sort og iklædt en afroparyk, med lænker om hals og hænder.

Det er særligt dette billede, der har fået folk til tasterne på de sociale medier.

Aktivistisk profil skaber rører 

På sine opslag om udklædningsfesten, skriver profilen: 

“I festens tilfælde, gøres en traumatisk fortid til et underholdnings formål. Det approprierer noget virkelig alvorligt (slaveri, tortur, voldtægt, massemord og Jim Crow), der ikke skal bruges som underholdning”.

Netavisen Pio har været i kontakt med personen bag siden ‘Deltidsaraber’, der ønsker at forblive anonym.

I et skriftligt svar til Netavisen Pio, skriver profilen: 

“Ved at udklæde sig som en anden etnicitet, implicerer man også indirekte, at det ikke er noget normalt. Noget fremmedartet”.

Udklædningsfest får folk til tasterne 

Profilen pointerer, at opslagene nu er blevet slettet, da “deltagerne fra festen har grupperet sig om at rapportere opslagene”.

Opslaget på Instagram fik over 17.000 likes og 1.000 kommentarer, oplyser profilen til Netavisen Pio.

Netavisen Pio har været i kontakt med Øregård Gymnasium, hvis elever deltog i udklædningsfesten.

Gymnasiets rektor, Pia Nyring, vil ikke udtale sig nærmere om sagen.

Netavisen Pio kan derfor ikke spørge ind til, om gymnasiet som undervisningsinstitution har et medansvar, for at lære deres elever om racisme og kulturel appropriation.

“Jeg beklager dybt” 

Festens vært, Carsten Friis, mener at festens tema er blevet misforstået, men han beklager, hvis nogen er blevet stødt.

“Hele plottet i filmen er, at Django befrier sig fra sine lænker og opnår heltestatus. Billeder fra den private fest er siden blevet delt på sociale medier og har resulteret i en kritik af mig og mit valg af festtema.

Enkelte billeder kan misforstås, og det er jeg oprigtigt ked af. Det har på ingen måde været min hensigt at støde andre eller være respektløs og jeg beklager dybt,” siger Carsten Friis i et skriftligt svar til Ekstra Bladet.

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er hårdt at være fremmed blandt hvide i Europa, men næppe lige så hårdt, som at være hvid blandt fremmede. Ovenstående sag fremstår nærmest komisk, sammenlignet med diskriminationssagerne den anden vej rundt.

"Storbritannien rystes i disse år af de såkaldte grooming-bander. Den seneste sag er fra byen Bradford.”

"Banderne består typisk af mænd med pakistansk baggrund, som misbruger unge, fortrinsvis hvide britiske piger […]”

"Berlingskes London-korrespondent Poul Høi har dækket sagerne indgående gennem længere tid for avisen og bor i London. Han fortæller, at der har være en snes af de her groomingsager med identisk mønster. »Først svigter myndighederne de unge ofre på grund af misforstået politisk korrekthed. De tror, at de gør samfundet en tjeneste ved at dække over fortrinsvis pakistanske groomere,«”

"Den ene pige blev endda muslimsk gift ved et såkaldt nikah-bryllup, hvor den kommunale sagsbehandler var til stede. Hun kom efterfølgende i familiepleje hos sin svigerfamilie, hvor hun blev seksuelt misbrugt af sin »mand« og andre voksne mænd. Hun blev behandlet som en regulær husslave, fremgår det.”

"Poul Høi fortæller, at gerningsmændene i de mest opsigtsvækkende groomingsager fortrinsvis har været muslimer.”

Direkte henvisning:
https://www.bt.dk/samfund/flere-sager-i-storbritannien-rapport-opruller-...

Hvis der ikke er noget at blive krænket over hver dag, så er det en dårlig dag, og hvad skal jeg så profilere mig med.

Det er vist ikke en sag, der behøvede komme til andres kendskab end dem, der var med til festen.

Django er en helt. Hvem vil ikke lege helt. Disse elever er jo farveblinde. Argument med at udklædningen gør voldtægt, massemord, slaveriet og overtagelse af andres områder til underholdning giver hos I DK langt større problemer med vores vikinger udklædninger. Hvad med Absalon der var en af datids største trælle ejer.

Django er en helt. Hvem vil ikke lege helt. Disse elever er jo farveblinde. Argument med at udklædningen gør voldtægt, massemord, slaveriet og overtagelse af andres områder til underholdning giver hos I DK langt større problemer med vores vikinger udklædninger. Hvad med Absalon der var en af datids største trælle ejer.

Hvorfor skal Øregård blandes ind i artiklen?

Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan et gymnasium kan trækkes ind i debatten, når det handler om en privat fest. "Netavisen Pio kan derfor ikke spørge ind til, om gymnasiet som undervisningsinstitution har et medansvar, for at lære deres elever om racisme og kulturel appropriation." det er ganske enkelt dårligt journalistik og ét stort forsøg på det såkaldte clickbait.

Hvis Sarah Victoria Gratløv, journalist på netavisen, opfører sig upassende og ikke betænksomt i privaten, skal vi så kontakte hendes arbejdsplads eller studie, for at høre, om de har et medansvar for hendes handlinger?

"Netavisen Pio kan derfor ikke spørge ind til, om gymnasiet som undervisningsinstitution har et medansvar, for at lære deres elever om racisme og kulturel appropriation."

Hvis gymnasiet, som ellers ikke har noget at gøre med denne ikke-sag, virkelig har valgt at afstå fra at plage eleverne med amerikanske tosserier som "kulturel appropriation", skal de da kun have ros for det.