Annonce

Ny ballade om Løkkefonden: A-Kasse fik møde med Løkke efter donation

Akademikernes A-kasse ønskede sig adgang til Venstres formand – og fik det ved at donere 50.000 kroner til Løkkefonden
Man kan ikke købe sig til adgang hos Lars Løkke via donationer til Løkkefonden, har statsministeren flere gange slået fast. Men det var lige netop, hvad en a-kasse gjorde.

Akademikernes A-Kasse ønskede tilbage i 2015 at øve indflydelse på Venstres opfattelse af dagpenge og beskæftigelsesreformen. Af samme grund ønskede A-Kassen adgang til Lars Løkke. A-Kassen opnåede den ønskede kontakt – kort efter at A-Kassen havde givet tilsagn om at støtte Løkkefonden med 50.000 kroner.

Det afslører Ekstra Bladet tirsdag.

Den daværende direktør for Akademikernes A-Kasse, Michael Valentin, oplyser over for Ekstra Bladet, at bagtanken med donationen var, at den daværende oppositionsleder så ville aflægge a-kassen et besøg:

”Da Lars Løkke var oppositionsleder, sad min sekretariatschef og jeg og overvejede, hvordan vi kunne få Lars Løkke ud i huset og bibringe ham de gode argumenter, vi havde om dagpenge og beskæftigelsesreformen. Vi havde haft andre politikere i huset fra rød og blå blok, men en a-kasse er måske ikke dem, som står først for i forhold til, at en kommende statsminister tænker på et besøg. Så vi havde hørt om, at hvis man gav støtte til Løkkefonden, så kunne der måske være en øget sandsynlighed for, at Lars Løkke ville kigge i vores retning. Og det gjorde han tilfældigvis,” fortæller Michael Valentin.

Timelangt møde

Valentin oplyser, at mødet med Lars Løkke varede en times tid. Under mødet forelagde Akademikernes A-Kasse Løkke og Venstre deres synspunkter om dagpenge og beskæftigelsesreformen.

Valentin understreger, at Akademikernes A-Kasse gav tilsagn om støtte, ”og så kom Løkke lidt efter.”

Valentin understreger, at Akademikernes A-Kasse gav tilsagn om støtte, ”og så kom Løkke lidt efter.”

Michael Valentin ønsker ikke at uddybe forløbet nærmere over for Netavisen Pio. Løkkefondens direktør, Frederik Meyer, bekræfter, at have modtaget en donation fra Akademikernes A-kasse. Men han mener, at forløbet var, at Lars Løkke holdt møde med A-kassen og at fonden senere i 2015 modtog de 50.000 fra A-Kassen.

Valentin fastholder over for Ekstra Bladet, at forløbet var, at Akademikernes A-kasse giver fonden tilsagn om støtte – og kort efter tager Lars Løkke et møde med A-kassen.

De nye oplysninger underbygger billedet af, at man kan købe sig adgang til Venstres formand – og til statsministeren.

Et billede, som statsministeren hårdnakket benægtede under et samråd i Folketingets miljø- og fødevareudvalg i januar. På samrådet afviste Løkke, at han blandede sin rolle som politiker og sin rolle i Løkkefonden sammen:

”Det har overhovedet ikke noget med mit almindelige politiske virke at gøre, og der er ingen grund til at betale sig til et møde med mig," udtalte Løkke.

Andre købte også adgang via Løkkefonden

Storfiskere, kvotekonger og indsamlere har modsat på stribe forklaret, at de har doneret beløb til Løkkefonden netop for at få mulighed for at drøfte fiskeripolitik med statsministeren.

Thyborøn Fiskeriforening arrangerer hvert år nytårskur med stor middag, hvor der indsamles penge til Løkkefonden blandt storfiskere og kvotekonger. Lars Løkke og fru Solrun, der i dag er den formelle formand for Løkkefonden, har deltaget i nytårskuren de seneste år.

Formanden for Thyborøn Fiskeriforening, Kurt Madsen, har forklaret, at bidragene til fonden giver fiskerne mulighed for at mødes med statsministeren og andre V-toppolitikere. Donationerne var ’noget for noget', som han forklarede i DR Debatten.

Formanden for kvotekongerne – organiseret i Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO) - Fridi Magnusen, bekræftede 29. september over for dagbladet Information, at donationerne først og fremmest handlede om at øve indflydelse på fiskeripolitikken – snarere end at støtte fondens egentlige formål: At hjælpe drenge ’på kanten’.

”Uden penge på bordet var Løkke aldrig kommet til Thyborøn”

Skibsmægler Ture Korsager, der stod for indsamlingen blandt kvotekongerne og andre kunder i 2017 og 2018, forklarede 6. februar over for Netavisen Pio, på samme måde, at donationerne til Løkkefonden i høj grad handlede om at få adgang til statsministeren – og muligheden for at øve indflydelse på ham og regeringen:

"Jeg kastede mig ud i indsamlingen for LøkkeFonden blandt mine kunder, herunder kvotekongerne, fordi jeg synes, det var en god sag for dansk fiskeri. Jeg synes, det er dejligt, at Løkke og frue gider bruge kostbare timer af deres sparsomme fritid på at snakke med folk i Thyborøn. Og dem, du kalder kvotekonger og andre, tænker vel: Hvis Løkke kommer herover og hører lidt om fisk og fiskernes situation, så vil vi også gerne hjælpe nogen unge knægte, der er kommet på kanten. Og nogen af knægtene kunne måske ligefrem havne på en kutter en dag,"forklarede Ture Korsager, direktør i skibsmæglerfirmaet Atlantic Shipping, over for Netavisen Pio.

Korsager siger lige ud, at Løkke aldrig var kommet til Thyborøn uden penge på bordet:

Noget for noget. Sådan er livet jo

"Altså, uden penge på bordet var Løkke aldrig kommet til Thyborøn. Og når nu statsministeren kommer til Thyborøn, så taler man da selvfølgelig også lidt om fisk med ham, når man nu er til ”torskegilde”. Det er da indlysende, selvfølgelig gør man det. Noget for noget. Sådan er livet jo," siger Korsager til Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Den politiske korruption breder sig. Nogenlunde samme bestikkelsesmetoder her:

https://finans.dk/finans/politik/ECE7199010/socialdemokraternes-nye-erhv...

Annonce