Løkke erkender: ’Jeg er en kæmpe torsk’

Mens oppositionen venter på svar på deres invitation til samråd om sommerhusgave, så tilbragte statsministeren weekenden til nytårskur hos kvotekonge.
I sommeren 2016 tilbragte Lars Løkke Rasmussen en uge i et sommerhus i Skagen sammen med sin kone.

Opholdet ville have kostet i omegnen af 10.000 kroner, hvis han havde skullet betale for det – men det skulle han ikke. Opholdet var en fødselsdagsgave fra storfiskeren John-Anker Hametner Larsen fra Thyborøn. Det beskrev Ekstra Bladet i sidste uge.

Det har vakt opmærksomhed, fordi statsministeren på et samråd i efteråret afviste, at han skulle have nogen relation til storfiskerne, som kunne få indflydelse på hans politiske dømmekraft:

"Jeg vælger at overhøre den her mærkelige insinuering om, at jeg skulle kende kvotekonger. Jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemærkning," lød det blandt andet fra statsministeren.

Men oppositionen er ikke overbevist af Løkkes forklaringer, og de afventer nu svar på, om Statsministeren har tænkt sig at møde op til det samråd, som de har indkaldt ham til.

Der er noget, der ikke stemmer
Lars Løkke Rasmussen og Venstres forhold til storfiskerne kom i mediernes søgelys, efter afsløringer af, hvordan tidligere fiskeriminister Esben Lunde i 2016 holdt en række stramninger mod kvotekongerne i skuffen. Det var i samme periode, at Løkke valgte at bo en uge gratis i storfiskerens sommerhus i Skagen.

Det er Socialdemokratiets fiskeriordfører, Simon Kollerup, der har taget initiativ til samrådet: ”Da jeg læste om hans sommerhusferie, tænkte jeg med det samme: Der er noget i Lars Løkke Rasmussens forklaring, som han gav til et samråd i november, som slet, slet ikke stemmer overens med det, der bliver afsløret i medierne,” siger Simon Kollerup til Politiken.

Jeg undrer mig og bliver forarget over, at landets statsminister modtager så stor en gave og gør brug af den i en situation, hvor stramninger overfor storfiskere er under behandling.

Da Løkke modtog fødselsdagsgaven var han oppositionsleder og dermed ikke offentligt ansat. Derfor har det formentligt ikke været ulovligt at modtage sommerhusopholdet – eksperter udlægger det snarere som et moralsk problem.

”Landets statsminister bør ikke modtage sådan en gave. Det er soleklart. Embedsværket forventes at tage stilling til gaver på alt over en flaske vin, og de må på ingen måde modtage gaver, hvis det kan påvirke deres habilitet. Jeg undrer mig og bliver forarget over, at landets statsminister modtager så stor en gave og gør brug af den i en situation, hvor stramninger overfor storfiskere er under behandling,” siger Natascha Linn Felix fra Transperancy International til Ekstra Bladet.

Rørstrømsk tale til storfisker
Statsministeren var i Thyborøn i weekenden til Nytårskur for LøkkeFonden, hvor der blev samlet 370.000 kroner ind fra fiskere og andre indbyggere i den vestjyske by. Nytårskuren var arrangeret af John-Anker Hametner Larsens rederi. John-Anker Hametner Larsen er blandt landets største ti storfiskere, og sidder på fire procent af de danske fiskekvoter.

Lars Løkke Rasmussen lod følelserne skinne igennem, da han holdt tale ved Nytårskuren. Her gav han en personlig undskyldning til Hametner Larsen:

Jeg vil gerne bekende, at jeg er en torsk. Jeg er en kæmpe torsk. (…)

”Jeg vil gerne bekende, at jeg er en torsk. Jeg er en kæmpe torsk. (…) Jeg vil gerne have lov at sige undskyld her i dag, … til John-Anker ... Ja, ... Jeg skal lige finde mig selv her. Men altså ... Sandheden er jo, at John-Anker var ikke blevet hængt ud i medierne, sådan som du er blevet de seneste måneder, hvis ikke du havde skrevet på Facebook den dag ... Det er jo sandheden om den sag, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

”Jeg er faktisk lidt ked af; oprigtigt ked af, at man skal slå sig så meget på at kende mig ... Det synes jeg egentlig ikke er rimeligt. Det vil jeg gerne sige undskyld for, lød det fra statsministeren, som endnu ikke har meldt ud, om han møder op til samrådet om sagen.

Hele talen kan ses her.


Flere artikler om emnet

Annonce

Annonce