Annonce

Løkke: Man er minister døgnet rundt, men…

Lars Løkke bekræfter, at man er minister døgnet rundt. Men han insisterer samtidig på, at mødet med kvotekonger var del af hans privatliv
”Ja.” Så kort svarede statsminister Lars Løkke Rasmussen på spørgsmålet om, hvorvidt han stadig står ved sine otte år gamle udtalelser om, at man er minister døgnet rundt.

Spørgsmålet blev stillet af socialdemokraten Simon Kollerup efter flere måneders stormvejr om Lars Løkkes forhold til storfiskere, de såkaldte kvotekonger. Forhold, som Løkke har afvist at fortælle nærmere om med henvisning til, at det er omfattet af privatlivet og ikke vedrører hans virke som statsminister.

Løkke gentog da også under onsdagens spørgetime i Folketinget, at han fortsat mener, at man som minister har ret til privatliv. Og det får Simon Kollerup til at undre sig:

”Man står virkelig med oplevelsen af, at statsministeren sådan lidt efter forgodtbefindende hopper ud og ind af rollen som statsminister og skifter kasketter, sådan som det passer ind i statsministrenes eget kram,” sagde Kollerup fra spørgepulten i Folketinget.

Løkke: Jeg har som alle andre ret til et privatliv
På et samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 31. januar insisterede Løkke på at skelne skarpt mellem rollen som statsminister og rollen som privatperson. Det skete på baggrund af en række historier om Løkkes forhold kvotekongerne.

Kvotekongerne har gennem flere år bidraget med hundredtusindvis af kroner til LøkkeFonden, som er stiftet af Lars Løkke. Det er også kommet frem, at storfiskeren John-Anker Hametner Larsen fra Thyborøn har givet Løkke et sommerhusophold til en værdi af cirka 10.000 kroner, ligesom Løkke har været med til Hametners firmafest.

Men det var privatpersonen Lars Løkke, ikke statsministeren Lars Løkke, der havde været i sommerhus og til firmafest, lød det fra Løkke. Derfor afviste han på samrådet at fortælle om sine ”relationer” til kvotekongerne: ”Det er bare ikke i orden, at jeg skal gøre det. Jeg har lige som alle andre ret til et privatliv,” sagde han.

Men den forklaring står ifølge kritikere i modsætning til Løkkes udtalelser tilbage i 2010, da Løkke var midt i sin første periode som statsminister: ”Jeg har den holdning, at det at være minister, det er en funktion, og den bærer man på sig hele året, alle døgnets 24 timer uanset, hvor man så fysisk opholder sig”, sagde han dengang.

Forvirrende hvornår Løkke er statsminister og privatperson
Simon Kollerup spurgte gentagne gange ind til, hvordan Løkke konkret skelnede mellem at være privatperson og at være statsminister. Særligt i forhold til hans engagement i LøkkeFonden.

”Statsministerens hidtidige forklaringer er meget forvirrende”, lød det fra Kollerup, som blandt andet henviste til at møde med fiskere i Thyborøn, hvor Løkke angiveligt optrådte som privatperson, for så til den efterfølgende nytårskur at optræde som statsminister.

”Det bliver jo en absurd leg om ord. Selvfølgelig har man en funktion som minister, den har man i døgndrift,” sagde Løkke. Men han kaldte det samtidig absurd, at det skulle betyde, at man ikke havde ret til et privatliv:

”Betyder det så, at ministre ikke må have noget som helst privatliv? At ministre ikke må have venner? At ministre ikke må engagere sig i foreningsarbejde? Betyder det, at jeg ikke må besøge en spejderlejr, fordi jeg selv er medlem af KFUM-spejderne? Selvfølgelig gør det ikke det.”

Den mest tilgængelige statsminister nogensinde
Løkke afviste også, at man skulle kunne købe sig til adgang eller indflydelse ved eksempelvis at donerer penge til LøkkeFonden, ligesom han afviste, at der skulle være noget odiøst i, at han deltager i arrangementer hos LøkkeFonden:

”Der er intet som helst, der forhindrer mig i som statsminister at besøge et arrangement, der er tilrettelagt af en almennyttig fond, hvad enten det er LøkkeFonden eller andre fonde.”

Lars Løkke gjorde i det hele taget meget ud af at fortælle, at det var vigtigt for ham at være tilgængelig for alle: ”Uden at stå at prale, så tror jeg det er svært at finde historisk en mere tilgængelig statsminister end mig.”


Flere artikler om emnet