Annonce

Nye dokumenter: A-kasse købte sig adgang til Løkke med donation til Løkkefonden

Akademikernes A-kasse donerede 50.000 kroner til Løkkefonden mod at få adgang til Lars Løkke – Løkkes søn Bergur formidlede kontakten. Forvaltningseksperter bekymrede
Hidtil hemmeligholdte dokumenter afslører, at den skandaleramte Akademikernes A-kasse med en donation på 50.000 kroner købte sig adgang til Lars Løkke i 2015.

Hidtil har Løkkefondens direktør, Frederik Meyer, givet indtryk af, at der ikke var nogen direkte sammenhæng mellem donationen og mødet mellem Lars Løkke og A-kassens daværende direktør, Michael Valentin.

Frederik Meyer har således understreget, at donationen fra A-kassen til Løkkefonden blev bogført efter, at Lars Løkke mødte Michael Valentin først på året i 2015.

Stik modsat har Valentin – over for Ekstra Bladet – udtalt, at det tydeligt blev aftalt, at et møde mellem Lars Løkke og A-kassens daværende direktør var en forudsætning for donationen på 50.000 kroner fra Akademikernes A-kasse til Løkkefonden.

Nye mails udfordrer Løkkenfondens direktør

Nu kan Berlingske så dokumentere, at Michael Valentins udlægning er den rigtige. Sammenhængen fremgår tydeligt af mails, som Berlingske har haft adgang til. Og nok så opsigtsvækkende er det en mails fra Lars Løkkes ældste søn, Bergur, der nu afslører den direkte sammenhæng mellem mødet med Lars Løkke og donationen fra A-kassen.

Det viser sig nemlig, at også Bergur Løkke Rasmussen har haft en hidtil ukendt rolle i Løkkefonden.

I en e-mail dateret 21. januar 2014 skriver Bergur Løkke Rasmussen således til Lars Løkke Rasmussens personlige assistent, der er ansat i Venstre:

”Jf. aftale med min far skulle jeg skrive frem til dig om, at Michael gerne ville have ham på virksomhedsbesøg. Michael Valentin er CEO i Akademikernes, som gerne vil sponsorere 50.000,-til LøkkeFondens Rundt i Danmark.”.

Bergur sammenkæder i mailen tydeligt donation og møde med Løkke – og det sker i en mail mere end et år før mødet mellem A-kasse-direktøren og Lars Løkke rent faktisk finder sted.

Løkkes forklaring i strid med virkeligheden

Lars Løkke Rasmussen har flere gange forsikret – blandt andet under et samråd i Folketinget januar i år - at man netop ikke kan købe sig adgang til ham via en større donation til Løkkefonden.

Er det sådan, at man kan købe sig adgang til mig? Nej, det er det ikke

Under samrådet sagde Løkke direkte citeret: "Er det sådan, at man kan købe sig adgang til mig? Nej, det er det ikke."

Men med den seneste dokumentation er den opfattelse for alvor udfordret. Det mener chefforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch:

”Her ser vi det mest tydelige eksempel på, at der er folk omkring ham (Lars Løkke, red.) og folk med politiske interesser, som betragter politiske møder med Løkke som en handelsvare. Prisen for kontakter, møder og operationelle kanaler til Løkke er, at man støtter Løkkefonden, som i høj grad er med til at markedsføre politikeren Lars Løkke Rasmussen. At denne opfattelse eksisterer blandt folk tæt på Løkke og i det videre politiske miljø, udfordrer Lars Løkke Rasmussens egen fortælling om fonden og diverse sager,” siger Roger Buch til Berlingske.

Det fremgår i øvrigt af mail-dokumenterne, at Lars Løkkes daværende personlige assistent svarede Bergur og Løkkefonden, at han havde videresendt Michael Valentins kontaktinformationer til Venstres partiorganisation, så partiet kunne finde en mødedato ”i løbet af 2014”.

Det fremgår også af mail-dokumenterne, at A-kassen har en klar politisk dagsorden man gerne vil drøfte med oppositionslederen og den måske kommende statsminister: Dagpengeregler og beskæftigelsesindsats.

Bergur Løkke Rasmussen takker for donation

28. marts 2014 rykker Bergur Løkke Rasmussen A-kassen for nyt i sagen. Bergur takker Michael Valentin for A-kassens tilsagn om en donation.

Også i denne mail kæder Bergur Løkke Rasmussen donationen og et Løkke-besøg direkte sammen:

”Jeg er desværre uvidende om, om I har haft ham forbi endnu, men ved, at processen i hvert fald er iværksat (...) I samme forbindelse var vi jo utroligt glade for jeres tilsagn om at ville støtte Løkkefondens mange vigtige projekter,” skriver Bergur Løkke Rasmussen 28. marts 2014.

Bergur fortsætter mailen: ”Hvis der er opstået nogle problemer med virksomhedsbesøget, eller du ønsker flere oplysninger om fondens projekter, må du endelig sige til”.

19. februar 2015 lykkes det så. Akademikernes A-kasse får besøg af Lars Løkke Rasmussen. Han får en rundvisning og spiser frokost med Michael Valentin og netop afgåede formand for A-kassens bestyrelse Allan Luplau.

Lars fortæller, at I havde en fremragende snak

Berlingske kan også afsløre, at Lars Løkke Rasmussen tilsyneladende også fik meget ud af mødet. I hvert fald skriver daværende leder af Venstres Center for Kommunikation og Politik, Jacob Bruun i en mail 23. februar 2015 til Michael Valentin:

”Lars fortæller, at I havde en fremragende snak.”

Jacob Bruun, der i dag er særlig rådgiver for statsminister Lars Løkke, nævner i mailen, at Løkke efter sit besøg i A-kassen foreslår, at han og Michael Valentin bør ”etablere en mere operationel kanal til gensidig orientering og politisk sparring”, fordi der var aktuelle politiske emner på dagsordenen som dagpengekommission, diskussioner om ledighed og flaskehalse på arbejdsmarkedet. Og derfor kunne det være rigtig ”interessant at have en linje åben”.

8. marts 2015 lander der en faktura lydende på 50.000 kroner hos Løkkefonden. Ifølge Berlingske lyder overskriften på fakturaen: ”Donation – Løkkefonden”.

Uden om partistøttereglerne

Anne Skorkjær Binderkrantz, er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og forsker i netop lobbyisme. Hun vurderer over for Berlingske, at sagen er et eksempel på, at man kan få en meget tæt kontakt til toppen i Venstre, hvis man støtter Løkkefonden.

Hun mener sagen – og sagsforløbet – udstiller et grundlæggende demokratisk problem:

”Det er et eksempel på, at man uden om partistøttereglerne i lukkethed kan betale for at få et møde på højt niveau i dansk politik. Pengestrømme og lobbyisme går nogle gange hånd i hånd, og det er især et problem, når det sker, uden at offentligheden har mulighed for indsigt.”

Pengestrømme og lobbyisme går nogle gange hånd i hånd

Anders Drejer, professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, er enig:

”Der tegner sig efterhånden et systematisk billede af, at folk med penge kan få adgang til at tale politik med Lars Løkke Rasmussen, hvis de betaler til Løkkefonden. Det er ikke ulovligt, men det sætter kraftigt spørgsmålstegn ved princippet om, at vi er lige for loven,” siger han til Berlingske.

Netavisen Pio har bedt om kommentarer til Berlingske Tidendes oplysninger fra statsminister Lars Løkke Rasmussen og særlig rådgiver, Jacob Bruun Christensen.

Løkke skal i samråd - igen

Enhedslistens finans- og erhvervsordfører, Pelle Dragsted, indkalder på baggrund af de nye oplysninger i sagen statsminister Lars Løkke i samråd.

Pelle Dragsted betegner over for Ekstra Bladet de nye oplysninger som "dybt bekymrende".

Lars Løkke stifter Løkkefonden i 2012. Han var formand for fonden indtil han blev statsminister 28. juni 2015. Lars Løkkes ægtefælle, Solrun Løkke Rasmussen, blev herefter - ulønnet - formand. Det er er nyt, at Lars Løkkes ældste søn, Bergur, også har haft en rolle i fonden. Det er pt. uvist om Bergur har været på Løkkefondens lønningsliste - og i givet fald i hvilken periode.

Fondens formål er at hjælpe drenge på kanten.

Opdateret kl. 16.05 med Lars Løkke-citat fra samråd i Folketingets miljø- og fødevareudvalg 31. januar.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hele setup'et omkring Løkkefonden minder foruroligende meget om Brixtoftes model for Farum Boldklub, hvor generøse bidrag kunne bringe donoren i betragtning til kommunale kontrakter. Jeg så gerne at Rigsrevisionen fik adgang til Løkkefondens regnskaber. Det vil sikkert være voldsom interessant læsning.

Igen er det slået fast at venstre er Danmarks, suverænt mest korrupte parti, med dansk folkeparti på en flot andenplads .