Kvotekongen Henning Kjeldsen på anklagebænken: Risikerer konfiskation af 232 mio

Kjeldsen og ni andre er tiltalt for svindel med reglerne for, hvor stor en andel af fiskekvoterne en enkelt fisker må kontrollere
Foto: Privat
Henning Kjeldsen, kvotekonge
Danmarks førende kvotekonge, Henning Kjeldsen i Skagen, sidder sammen med ni andre nu på anklagebænken.

De anklages for at have svindlet med reglerne for, hvor stor en andel af fiskekvoterne en enkelt fisker må kontrollere.

Det er ikke småting retssagen, som startede onsdag ved Retten i Holstebro, handler om. Anklager-påstanden mod Henning Kjeldsen er konfiskation af 232 millioner kroner - og en bøde i samme størrelsesorden, skriver DR's penge-redaktion.

Henning Kjeldsen risikerer desuden at få frataget retten til at drive erhvervsfiskeri

Henning Kjeldsen risikerer desuden at få frataget retten til at drive erhvervsfiskeri.

Giganten inden for dansk fiskeri

Henning Kjeldsen er en gigant inden for dansk fiskeri. Hans fiskerflåde fisker således ti procent af det samlede danske fiskeri. Ifølge Berlingske  er Henning Kjeldsen god for 1,6 milliarder kroner.

Henning Kjeldsen ejer blandt andet Danmarks største fiskerifartøj, Gitte Henning S 349 - Gitte Henning A/S på knap 130 millioner kroner

 

Ifølge anklageskriftet har kvotekongen Henning Kjeldsen skaffet sig kontrol over fiskekvoter til en værdi af flere hundrede millioner kroner ved hjælp af stråmandsvirksomheder.

Onsdag gennemgik anklageren syv tilfælde af, hvad bagmandspolitiet betegner som rene stråmandsvirksomheder.

Anklager: Kone og stedsøn agerer stråmænd

Henning Kjeldsen har lånt penge til sin hustru, Birthe Kjeldsen, som så siden 2013 har indkøbt andres fiskekvoter op for over 100 millioner kroner. Langt størstedelen af de indkøbte fiskekvoter viser sig at tilhøre én glasfiberjolle ved navn L49 Lasse.

Langt størstedelen af de indkøbte fiskekvoter viser sig at tilhøre én glasfiberjolle

En anden påstået stråmandsvirksomhed er ejet af Kjeldsens stedsøn, Patrick Røn, og endnu en stråmandsvirksomhed er ejet af Henning Kjeldsens nære ven. Derudover er fire andre navngivne personer tiltalt for at stå som ejere af lignende stråmandsvirksomheder, beretter DR fra Retten i Holstebro.

Anklageren mener, at Henning Kjeldsen er den reelle ejer af alle fiskekvoterne, og at han bevidst har svindlet med reglerne for hvor stor en andel af fiskekvoter en enkelt fisker må kontrollere.

I sagen er også Kjeldsens revisor Jørgen Riise og hans advokat og rådgiver Lars Espersen tiltalt for at have hjulpet med at oprette selskaber og udarbejde dokumenter til at omgå de såkaldte kvote-koncentrationer.

også Kjeldsens revisor Jørgen Riise og hans advokat og rådgiver Lars Espersen tiltalt

Alle tiltalte nægtede sig onsdag skyldige i anklagerne om at bryde reglerne om fiskekvoter og for at have bedrevet stråmandsvirksomhed.

Hovedparten af de anklagede storfiskeres fiskerflåder udgår fra fiskerihavnene Hanstholm og Thyborøn. Af samme grund føres retssagen, som baserer sig på efterforskning fra Bagmandspolitiet, ved Retten i Holstebro.

Der er afsat 25 retsdage til sagens behandling. Først midt i marts skal Henning Kjeldsen afhøres.

Sagen forventes afsluttet i slutningen af maj/starten af juni.

Fiskekvoter, penge og politik

I 2002 vedtog Folketinget, at fiskekvoter kan handles indbyrdes mellem fiskerne.

Ændringen medførte at en lang række fiskere solgte deres kvoter og gik på land. Mens mere driftige skippere købte op og ekspanderede.

  • I 2012 indførte man kvotelofter for at undgå monopoler.
  • I 2015 viste DR dokumentaren ”Kvotekonger og små fisk”, som satte fokus på Henning Kjeldsen og andre storfiskere, der havde sat sig på en stor del af dansk fiskeri.
  • I 2017 kom Rigsrevisionen med en beretning, der beskrev forvaltningen på fiskeriområdet som inkompetent.
  • I august 2017 fik daværende fødevarer- miljø- og fiskeriminister, Esben Lunde Larsen (V), frataget fiskeriområdet.
  • Kort tid efter mistede ledende fiskeriinspektør Mik Jensen i Fiskeristyrelsen sit job. Baggrunden var, at han privat stod i for nær forbindelse til storfiskere, hvis kvoteopkøb fiskeriinspektørens afdeling skulle kontrollere og føre tilsyn med.
  • I kølvandet på Rigsrevisionens beretning blev der strammet op på reglerne for opkøb af andres fiskerikvoter. Blandt andet måtte pårørende eller andre, som ikke direkte er beskæftiget med fiskeri, fremadrettet ikke eje fiskekvoter.
  • Kammeradvokaten kritiserer september 2018 forvaltningen på fiskeriområdet efter at have gennemgået 785.000 dokumenter.

Kilde: DR's penge-redaktion, Netavisen Pio

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Var det ikke ham, der støttede Løkkefonden meget ?

Jo, det er Løkkes gode ven - som han har sørget godt for...

Jeg tænker da blot - lad os se hvor dybt LLR reelt er involveret i dette - det lugter værre end fisk

Kan man forvente nogle kigger lidt kritisk på Løkkefonden ? Pio ?

glasfiberjolle ved navn L49 Lasse.BIg business

Annonce