Ny epidemilov vedtaget, minister med kagestunt og Løkke om Støjbergsag

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til ugens og årets sidste udgave af Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt.

Netavisen Pio går nemlig på juleferie og vi vil først være tilbage med nyheder, debat og analyser af dansk og international politik i 2021. ´

Fra hele redaktionen skal der lyde et kæmpe stort god jul og godt nytår til alle der læser med. Det har været et rekordår for Netavisen Pio og derfor en stor tak til alle der læser med.

Vi har fire nyheder i vores nyhedsoverblik i dag.

 

Ny epidemilov uden tvangsvaccine

Et bredt flertal i folketinget har indgået en aftale om en ny epidemilov. Det skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Loven sikrer, at der er faglighed bag og demokratisk opbakning til de i nogle tilfælde vidtrækkende beslutninger, som det kan være nødvendigt at træffe af hensyn til folkesundheden.

Loven betyder blandt andet, at der nedsættes et udvalg i Folketinget, der har epidemihåndtering som eneste opgave. Fremtidige beslutninger skal forbi dette udvalg.

At al form for tvangsvaccination skrives ud, fordi partierne mener, at oplysning er bedre end tvang, lyder det. Desuden indføres der såkaldt automatisk domstolsprøvelse. Det vil sige, at ministeriet selv indbringer alle sager for byretten, hvis der gives påbud med karakter af frihedsberøvelse. Der nedsættes desuden en Epidemikommission, hvis indstillinger til regeringen offentliggøres.

Foruden Socialdemokratiet er Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet med i aftalen om den nye epidemilov.

placeholder


Spillet om nye offentlige overenskomster er i gang

Torsdag aften begyndte officielt forhandlingerne om en ny overenskomst for de offentligt ansatte. Det skete torsdag aften i Skatteministeriet, hvor statens hovedforhandler, skatteminister Morten Bødskov, og formanden for de statsansattes forhandlinsgfællesskab, CFU, Rita Bundgaard havde et såkaldt sættemøde forud for overenskomstfornyelsen for 180.000 ansatte i staten. Det skriver A4nu.dk.

Morten Bødskov lagde ikke skjul på, at coronakrisen har skabt en situation med økonomisk usikkerhed.

Rita Bundgaard er enig i, at coronakrisen kommer til at påvirke de kommende forhandlinger.

Det er første gang, at de to skal forhandle overenskomst. Ved den seneste overenskomst var Venstres Sophie Løhde statens forhandler, mens CFUs forhandler var den nu tidligere HKKF-formand Flemming Winther.

Læs hele historien her.

 

Minister med endnu et kagestunt

Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der i disse dage er mest kendt for at spille hovedrollen i en sag som formentlig ender i rigsretten, var tidligere kendt som en, der fejrede udlændingestramninger med kage.

Og i dag går beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i Støjbergs fodspor. Han fejrede 12 tre-partsaftaler med en kage. Om Beskæftigelsesministeriet fremover også skal have en trepartsaftale-tæller på ministeriets hjemmeside, melder historien ikke noget om, men ideen er hermed givet videre.

placeholder

 

Løkke om Støjberg-kritik: Den er krads

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har de seneste uger befundet sig i en båd på Atlanterhavet, men i dag kom han i land på øen Sint Maarten i Caribien, hvor Ekstra Bladet fangede ham til en kort kommentar om Støjberg-sagen:

"Det er meget kras kritik. Det er fuldstændig åbenlyst, at det kan man ikke sidde overhørig. Det er en sag, man er nødt til at gå videre med. Det er stærkt beklageligt, at en minister i min tidligere regering får så skarp kritik," siger Løkke til Ekstra Bladet og forsætter:

"Der er en kritik af ministeren, og det kommer Folketinget i en eller anden form til at gå videre med."

Dermed bakker han op om den advokatudredning, som skal forberede en evt. rigsretssag mod Støjberg, som resten af Venstre også støtter.

Læs hele historien her.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det er under Løkke og Pind det her er foregået, hvordan kan de være uvidende om, at noget var ravruskende galt i den sag. Klart de tager afstand, men den er lidt pinlig også, for de kunne have været mere opmærksomme mener jeg, selvom skurken er Støjberg.

Hørt!

Et gammelt ordsprog siger, at man kan tvinge en hest hen
til et vandtrug, men ikke tvinge hesten til at drikke,
dette gamle ordsprog, må nu ændres til, at man også kan få hesten
til at drikke, men ikke at få den til at nyde oplevelsen.
Nu er det kun Dansk Folkeparti, som ikke har forstået, at vi lever
i en retsstat, og da gælder de love, som er vedtaget af
den lovgivende forsamling, Folketinget, i deres lille ordbog
gælder kun en ting, og det er, at i folkehavet findes der stemmer,
som er ligeså fløjtende ligeglade med LOV OG RET, som de selv er.

Annonce