Annonce

Ny klimalov og fyret overlæge i spil som V-spidskandidat

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Ny klimalov vedtaget, fyret overlæge i spil som V-spidskandidat til regionsrådsvalget og stomi-syg Coop-ansat overvåget på toilettet af to ledere.

Velkommen til dagens Aktuelt.

Ny klimalov vedtaget

Et bredt flertal i Folketinget har i dag vedtaget klimaloven med målsætningen om, at Danmark skal mindske udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030. De politiske forhandlinger om at omsætte ambitionerne fortsætter.

Det skriver Altinget.

Nu har Danmark vedtaget en ny klimalov, som rammesætter den danske klimapolitik. Et bredt flertal i Folketinget bestående af alle partier med undtagelse af Liberal Alliance og Nye Borgerlige stemte torsdag formiddag for klimaloven.    

Danmark skal med den nye klimalov være klimaneutralt i 2050, mindske udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030, sætte et såkaldt indikativt mål for 2025, imens regeringen hver september skal fremlægge et klimaprogram, der skal overbevise Folketinget om, at målene fortsat kan nås. Hver december kan Folketinget så dømme regeringens klimaindsats ved en såkaldt forespørgselsdebat.

Senere torsdag fortsætter klimaforhandlingerne så med at omsætte ambitionerne til konkret handling, og klimaminister Dan Jørgensen (S) har allerede meddelt, at der vil komme flere klimaudspil fra regeringen umiddelbart på den anden side af sommerferien.

Læs mere her.

Fyret overlæge i spil som V-spidskandidat

Der bliver nu peget på den fyrede overlæge fra Regionshospitalet Silkeborg og det nuværende regionsrådsmedlem, Ulrich Fredberg (V), som spidskandidat for Venstre til regionsrådsvalget næste efterår.

Sådan skriver A4 Nu.

Ulrich Fredberg er nu i spil til at blive Venstres spidskandidat ved regionsrådsvalget næste efterår.

Det betyder, at Ulrich Fredberg kan blive førsteudfordrer til den nuværende formand for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S).

Carsten Kissmeyer, der er den nuværende gruppeformand for Venstre, meddelte i februar, at han ikke genopstiller til valget.

Det er Ulrich Fredbergs partikollega i regionsrådet, Jørgen Winther, som har peget på Fredberg som spidskandidat.

Fredberg vil dog ikke på nuværende tidspunkt fortælle, om han vil gå efter posten. Han fortæller kun, at han genopstiller til valget.

Læs mere her.

Coop-leder overvågede stomi-syg ansat på toilettet

Benny Jensen blev passet op af to ledere på Coop-lager efter toiletbesøg. Han omtaler overvågningen på arbejdspladsen som “terror”.

Det skriver Fagbladet 3F.

Benny Jensen har de seneste næsten 34 år arbejdet på Coops lager i Hasselager. De fleste af de år har været gode, men det har ændret sig markant de seneste år.

Han blev dog overrasket, da han oktober sidste år blev antastet af to ledere efter et besøg på toilettet.

“Jeg lukker døren op, og der står der to af mine teamledere ved min truck lige uden for toilettet. Den ene af dem siger: “Det var et længere besøg, du havde der,” forklarer Benny Jensen og fortsætter:

“‘Når du er væk, er der andre, der skal lave dit arbejde’ siger han så. Jeg spørger ham, om han har glemt, at jeg fik fjernet tyktarmen i 2013 og derfor har flere toiletbesøg. Det har han ikke,” siger Benny Jensen.

Benny Jensens sygdom gør, at han skal på toilettet 6-10 gange om dagen.

Dagen efter søger Benny Jensen læge og får konstateret stress. Efter det bliver han sygemeldt i fem uger i alt.

“Det værste er den konstante overvågning. Lederne patruljerer udelukkende for at vise, at de holder øje med os. De følger efter os, når vi går ind og tager en kop kaffe eller kakao. Du kan næsten ikke gå i fred. Det er terror,” siger Benny Jensen.

Læs mere her.

Coronakrisen viser tydeligt behov for “hygiejnedukse”

Det danske samfund kan spare millioner på at fastholde den seneste tids høje hygiejne- og rengøringsindsats. Alle institutioner bør have en hygiejnekoordinator, og kommuner bør oprette permanente hygiejneorganisationer.

Sådan skriver FOA i en pressemeddelelse.

De seneste måneders øgede fokus på hygiejne og rengøring har medvirket til, at antallet af corona-smittede ikke er skudt i vejret. Samtidig har det mindsket forekomsten af andre sygdomme. I slutningen af marts var der sket en nedgang på 70 procent i tilfældene af influenza, viser tal fra Statens Serum Institut.

“Coronakrisen har mindet os om, at vi kan holde smitsomme virusser nede med god hygiejne og rengøring. Derfor er der virkelig brug for, at vi styrker området – også på den anden side af pandemien,” siger Pia Heidi Nielsen, der er formand for Kost- og Servicesektoren i FOA.

FOA foreslår konkret, at alle institutioner såsom plejehjem, skoler og dagtilbud skal have en hygiejnekoordinator - en slags hygiejneduks, der er ansvarlig for hygiejne- og rengøringsindsatsen. Den opgave skal varetages af FOAs faggrupper, for eksempel pædagogisk personale eller social- og sundhedsansatte, der allerede er at finde ude på den enkelte arbejdsplads.

Læs mere her.

Nu er corona-appen kommet

Efter flere måneders forsinkelse og kritik udkommer Danmarks corona-app, Smittestop.

Det skriver DR.

Nu er Danmarks officielle app i kampen mod coronavirus klar til at blive downloadet på telefonen.

Appen skal hjælpe med at optrevle og stoppe corona-smittekæder, inden de kommer ud af kontrol. Det er p.t. op til Styrelsen for Patientsikkerhed sammen med den smittede selv at opspore de nære kontakter, som man har haft i perioden op til den positive test.

Søren Riis Paludan, der er virolog og professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, mener, at appen er et godt supplement til den manuelle smitteopsporing.

“Jeg synes, det er ét af flere værktøjer, som jeg tror, kan bruges. Specielt nu, hvor vi har gode testfaciliteter, siger Søren Riis Paludan og fortsætter:

“Det er en god måde at smide et tætmasket net under os. Appen må dog ikke blive en falsk tryghed.”

Man kan nemlig også blive smittet ved helt kortvarig kontakt, imens appen kun vil advare dig om kontakter på mere end 15 minutter.

Hvis appen skal blive en succes, er det dog afgørende, at man fortsætter med at have testfaciliteterne til rådighed, siger Søren Riis Paludan.

Læs mere om, hvordan appen virker her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet