Annonce

Ny måling: Socialdemokratiet går på sommerferie med rekordhøj tilslutning

Sidste meningsmåling inden sommerferien giver Socialdemokratiet tilslutning fra mere end hver tredje vælger. Nye Borgerlige indhenter Dansk Folkeparti.
Socialdemokratiet slutter foråret af i imponerende god form. Partiet går frem til 35,5 procent af stemmerne, en fremgang på 9,6 procentpoint i forhold til valget i en ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau.

Ved valget for et år siden fik statsminister Mette Frederiksen og hendes partifæller 25,9 procent af stemmerne.

Hvis der var valg i dag, så ville den socialdemokratiske gruppe kunne sige goddag til 16 nye medlemmer. Hele 64 mandater står Socialdemokratiet til.

placeholder

Radikal flirt med Venstre giver bagslag

Hos de øvrige partier i rød blok er der nogenlunde stilstand, bortset fra hos De Radikale, hvor gruppeformanden Morten Østergaard de seneste uger både har flirtet kraftigt med Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og gentagne gange truet med at vælte regeringen.

Den megen synlighed har ikke givet pote hos vælgerne. De Radikale står til en tilbagegang på 1,3 procentpoint og et tab på tre mandater.

Venstre langt bagefter

Målingen er til gengæld ikke god læsning for det store oppositionsparti Venstre. Partiet kravler i denne måling kun lige op over 20 procents tilslutning.

Jakob Ellemann-Jensen kan gå på sommerferie med oplysningen om, at han står til en tilbagegang på 3,3 procentpoint, hvilket ville koste partiet et tab på hele syv mandater i forhold til de 43 de fik ved valget.

Venstres formand har de seneste uger fået kritik af kommentatorer for både at virke rådvild og mangle et politisk projekt.

Vermund indhenter Thulesen Dahl

Det mest markante ved målingen er, at det efterhånden ligner et tronskifte på den yderste højrefløj i dansk politik.

I hvert fald fortsætter nedturen for Dansk Folkeparti, mens Nye Borgerlige omvendt kan notere den højeste tilslutning nogensinde målt i en Voxmeter-måling.

Helt præcist står Dansk Folkeparti til en opbakning på 5,4 procent, mens Nye Borgerlige står til 5,3 procent. Det betyder, at Dansk Folkeparti står til at miste seks af de 16 mandater, som partiet fik ved valget, mens Pernille Vermund og hendes gruppe omvendt vil kunne sætte stole frem til seks nye folketingsmedlemmer.

Målingen er mere dårligt nyt for Kristian Thulesen Dahl, der i de seneste uger er blevet mødt med en hidtil uset hård kritik fra partiets bagland. En lang række af Dansk Folkepartis byrådsmedlemmer kritiserede i sidste uge åbent formanden og flere af dem ytrede ønske om et formandsskifte.

Krammebamsen tilbage ved valgresultatet

Heller ikke De Konservatives formand Søren Pape Poulsen, der ellers gennem hele foråret har ligget lunt i målingerne, har meget at glæde sig over.

De Konservative har i flere målinger stået til en pæn fremgang og flere kommentatorer har talt om muligheden for, at Søren Pape Poulsen kunne overtage rollen som oppositionens leder og statsministerkandidat.

Men i denne uges måling står "Statsministerens krammebamse", som flere kommentatorer har døbt den konservative formand, til en marginal fremgang på 0,2 procentpoint og 12 mandater - præcis som ved valget for godt et år siden.

Rød blok sikkert i front

Ser man på blokkene, så står partierne i rød blok til 57,9 procent af stemmerne, hvilket udløser 103 mandater, mens partierne i blå blok står 40,6 procent, hvilket vil udløse 72 mandater. Dertil skal lægges de fire nordatlantiske mandater.

Målingen baserer sig på telefoninterview med 1035 repræsentativt udvalgte personer over 18 år og er gennemført i perioden fra den 22. juni 2020 til den 28. juni 2020. Den maksimale usikkerhed på det enkelte parti er +/- 2,9 procent.

Voxmeter, der ellers normalt offentliggør en måling hver uge, holder nu sommerpause og offentliggør først den næste måling den 10. august.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Fra nord får s tre og v et mandat. Venstre tæller dem kun med når de har brug for magten. Rød stue har 106 mandater mod blås 73. At Mette Frederiksen holder de fine målinger over 30% må jo skyldes egne kompetencer, for det har ikke skortet på kritik fra blå side. Huller i osten konstant, Løkkes klamme råd, og ellemansk spise kritik. Alt det er preller af hos vælgerne.
Nye borgerlig på 5% , det lyder grimt. DF nedturen fortsætter.

Spidse kritik sku der stå. Hvad med han selv præsterede et v projekt. Noget nyt. At basere sig på de radikale er uklogt, men det finder han ud af.