Ny meningsmåling giver markant forspring til rød blok

En ny Voxmeter-måling for Ritzau giver det største forspring til Mette Frederiksen siden valget. Dansk Folkeparti fortsætter tilbagegang.
Foto: Socialdemokratiet
Med mindre end 100 dage til at der skal være afholdt folketingsvalg, er der forsigtig optimisme at spore hos de partier, som ønsker et regeringsskifte. En ny meningsmåling giver i hvert fald den røde blok den største føring i denne valgperiode.

Står målingen som Voxmeter har lavet for Ritzau til troende, så vil partierne bag Mette Frederiksen (S) få 91 mandater – og dertil otte mandater til Alternativet, som i første omgang vil pege på deres egen partileder Uffe Elbæk som statsminister.

Fremgang til de fire røde

Samtlige fire røde partier står til fremgang. Socialdemokratiet og de radikale står hver til at få fem mandater mere, SF står til en fremgang på tre mandater og Enhedslisten står til en fremgang på to. Alternativet står til at miste et enkelt mandat.

Til gengæld står partierne, der står bag statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), til bare 76 mandater. En samlet tilbagegang for de fire partier på 14 mandater i forhold til valget for snart fire år siden. Venstre står stille og vil igen få 34 mandater, mens de konservative står til at vinde et enkelt og nå op på syv.

Endelig står Liberal Alliance til at tabe fire ud af partiets 13 nuværende mandater. Hverken Nye Borgerlige, Kristendemokraterne eller Partiet Riskær Pedersen står til at komme over spærregrænsen.

Dansk Folkeparti i frit fald

Det er især Dansk Folkeparti, som står til tilbagegang. Partiet står til kun 14,2 procent af stemmerne, hvilket vil betyde et tab på hele 11 mandater. Dermed vil partiet kun få genvalgt 26 af de 37 mandater, som partiet fik valgt ind sidst.

Partiets gruppeformand, Peter Skaarup, giver den seneste tids medieskriveri om partiets dårlige målinger noget af skylden for tilbagegangen.

”Nogle gange går det i bølger. Nogle gange går de partier, der er gået lidt tilbage, endnu mere tilbage. Fordi man kan læse i avisen, at det går tilbage,” siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup til Ritzau.

Dansk Folkepartis nedsmeltning i målingerne betyder også, at det såkaldte AOF-flertal, med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF forsvinder.

Voxmeters politiske meningsmåling, offentliggjort den 10. marts 2019, baserer sig på telefoninterview med 1.037 repræsentativt udvalgte personer over 18 år og er gennemført i perioden fra den 4.-9. marts 2019. Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/-2,8 procentpoint.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook