Måling: Venstre får vind i sejlene før kamp om landbrugsafgiften

Meningsmåling

Måling: Venstre får vind i sejlene før kamp om landbrugsafgiften

Dagens måling tyder på, at Troels Lund Poulsen allerede som nyslået formand har vundet vælgere tilbage til Venstre. Samtidig rumsterer det i rød blok.

Den gruppe af partier, som Enhedslistens politiske ordfører, Pelle Dragsted, betegner som “håbets akse”, har kronede dage i disse tider.

Nærmere bestemt er der tale om SF, Enhedslisten og Alternativet, der i målingerne er lykkedes med at vende op og ned på størrelsesforholdet mellem Socialdemokratiet og de tre venstrefløjspartier.

I dagens meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzau står de sammenlagt til 24,1 procent af stemmerne, hvad svarer til hele 42 mandater. Dermed er de, som det har været tilfældet i de sidste mange målinger, større end Socialdemokratiet, der trods en lille fremgang fra sidste uge kun står til 21,5 procent af stemmerne og 38 mandater.

SF står en smule lavere end sidste uge og til 12,9 procent af stemmerne svarende til 23 mandater. Enhedslisten går et enkelt mandat frem fra sidste uge til 14 mandater i dagens måling, mens Alternativet står til de samme fem mandater som i sidste måling.

placeholder

Hvis det resultat skulle blive til virkelighed ved næste valg, ville det være første gang nogensinde, at partier til venstre for Socialdemokratiet får flere stemmer end Socialdemokratiet.

Gode tegn for Venstre

Folketingets formand, Venstre-veteranen Søren Gade, er blevet citeret for, at Venstres succeskriterium under Troels Lund Poulsens ledelse skal være igen at nå op på 15 procent af stemmerne.

Så højt ligger partiet bestemt ikke endnu, men noget tyder på, at det går i den rigtige retning. I dagens måling står de for første gang længe til over 10 procent af stemmerne. De går frem fra 9 procent i sidste uge til 10,5 procent nu og står dermed til 18 mandater. Trods fremgangen ville 18 mandater dog stadig være det værste resultat i partiets historie.

Kampen om SVM-regeringens planlagte klimaafgift på landbruget kan få afgørende betydning

Sidste uge kunne vi skrive, at Danmarksdemokraterne havde kronede dage. De dage er ikke nødvendigvis ovre, men de kan ikke længere vide sig sikre på at blive større end Venstre ved næste valg. I dagens måling går de 0,8 procentpoint tilbage til 10,1 procent og scorer altså en anelse lavere opbakning end Venstre.

Kampen om SVM-regeringens planlagte klimaafgift på landbruget kan få afgørende betydning for kampen om vælgerne mellem Venstre og Danmarksdemokraterne.

Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, har lovet at kæmpe indædt mod enhver form for yderligere afgift på landbruget, og vi har stadig til gode at se, om den strategi kan trække endnu flere Venstre-vælgere væk, når først afgiften vedtages.

Liberal Alliance er og bliver det største borgerlige parti

De to andre nationalkonservative partier i Folketinget ligger fortsat langt under Danmarksdemokraterne.

Dansk Folkeparti står til 2,9 procents opbakning, mens Nye Borgerlige scorer 2,8 procent. De er altså stort set lige store i dagens måling, hvilket må bekymre DF-formand Morten Messerschmidt, da det kun er to uger siden, at Nye Borgerlige lå under spærregrænsen. Men det viste sig altså at være for tidligt at dømme Nye Borgerlige ude.

Ét forhold i den borgerlige blok er dog hævet over enhver tvivl. Liberal Alliance er og bliver det største borgerlige parti

I dagens måling går de ganske vist 0,7 procentpoint tilbage, men er med 11,1 procent af stemmerne stadig det store dyr på den borgerlige savanne. De står til 20 mandater, hvilket er seks flere, end de fik valgt ind i 2022.

Moderaterne går 0,5 procentpoint frem fra sidste uge og står til 7,8 procent af stemmerne. Det giver dem 14 mandater, hvilket er en tilbagegang på to mandater siden valget. Noget tyder altså på, at sagen om folketingsmedlemmet Mike Fonseca, der er blevet udvist af partiet grundet et romantisk forhold med en kun 15-årig pige, ikke har skræmt nogen moderate vælgere væk endnu.

De Konservative går en anelse tilbage fra sidste uge til 4,7 procent, hvilket er under deres i forvejen nedslående valgresultat.

De Radikale scorer opbakning fra fire procent af vælgerne. Det er omtrent på niveau med de sidste adskillige uger.

Målingen baserer sig på interviews med 1.008 repræsentativt udvalgte danskere. Den maksimale statistiske usikkerhed for opbakningen til hvert parti er på 2,5 procentpoint.

Christian Curdt-Christiansen

Statskundskabsstuderende ved Københavns Universitet.

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.