Annonce

Nye Borgerlige lukker og slukker - En lige højre til Lars Boje

Partiets medstifter og formand, Pernille Vermund, meddeler på det sociale medie X, at NB nedlægges.
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Pernille Vermund, partileder, Nye Borgerlige
Nye Borgerlige lukker og slukker.

Det meddeler partiets medstifter og formand, Pernille Vermund, på det sociale medie X.

Pernille Vermund skriver også, at hun og folketingsmedlem Kim Edberg Andersen onsdag morgen indstillede til partiets hovedbestyrelse, at man opløser Nye Borgerlige - og at partiets hovedbestyrelse onsdag har tilsluttet sig anbefalingen.

placeholder

 

Pernille Vermund skriver på X, at hvis man skal genrejse det borgerlige Danmark, så er der brug for at samle kræfterne "i lidt færre borgerlige partier":

"Da vi for otte år siden stiftede Nye Borgerlige, var der fire borgerlige partier. I dag er der syv. Og med to aktive mandater i Nye Borgerliges folketingsgruppe risikerer vi ikke alene at arbejde os i stykker, men også at være dem, der spænder ben for et borgerligt flertal og dermed en borgerlig statsminister. Det kan vi ikke forsvare."

Og:

"Derfor har Kim Edberg Andersen og jeg i dag meddelt Nye Borgerliges hovedbestyrelse, at vi anbefaler, at Nye Borgerliges folketingsgruppe nedlægges, og at partiet opløses. Hovedbestyrelsen har valgt at følge vores indstilling og vil i den kommende tid planlægge det praktiske arbejde. Hvis vi skal genrejse det borgerlige Danmark, er der brug for at samle alle gode kræfter – men i lidt færre borgerlige partier."

En lige højre til Lars Boje Mathiesen

Vermund-melodien om færre borgerlige partier er en lige højre i ansigtet på Lars Boje Mathiesen, der i få uger for et års tid siden var formand for Nye Borgerlige, men som blev ekskluderet og hældt ud af Nye Borgerlige i vanære.

Lars Boje Mathiesen blev ekskluderet for grådighed af Nye Borgerliges hovedbestyrelse. Han krævede fire gange 660.000 kroner i formandshonorar - ud over folketingshyren. Og den gik altså ikke.

Lars Boje Mathiesen blev - trods titel af formand - hældt ud af sit eget parti. Lars Boje Mathisen har lige siden leget med tanken om at danne et nyt borgerligt parti.

Lars Boje Mathiesen nåede kun at sidde som formand for Nye Borgerlige i 30 dage. Derefter fungerede Pernille Vermund igen som formand - indtil hun i oktober formelt blev genindsat som formand.

Det mest sandsynlige: Liberal Alliance

Taget for pålydende er Pernille Vermund altså på vej ind i et andet borgerligt parti. Liberal Alliance er det mest oplagte valg, vurderer Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen:

"Liberal Alliance er det mest oplagte valg for Pernille Vermund - selv om Vermund tidligere har været konservativ. LA har udfordringer med at finde egnede folketingskandidater. LA står til stor fremgang - og vil hurtigt kunne finde en god valgbar kreds til hende. Stik modsat situationen hos De Konservative, hvor alle de gode pladser er taget," vurderer Niels Jespersen.

Jespersen vurderer, at Vermund passer godt ind i LA's nationale fløj - sammen med Henrik Dahl. Han bemærker også, at både LA-formand Alex Vanopslagh og partiets politiske ordfører, Solbjørg Jakobsen, i opslag på X udtaler sig rosende om Vermunds nedlukning af Nye Borgerlige.

placeholder

 

placeholder

 

Nye Borgerliges andet folketingsmedlem, Kim Edberg Andersen, leder nu også efter et nyt parti.

Han har en fortid som DF'er. Vurderingen på Christiansborg er, at han meget vel kan tænkes, at blive optaget i DF's folketingsgruppe, som i forvejen tæller to frafaldne fra Nye Borgerlige, Mette Thiesen og Mikkel Bjørn.

Det er pt. uvist om Lars Boje Mathiesen nu pønser på at danne et Nye Borgerlige 2.0., nu hvor Nye Borgerlige formelt bliver opløst.

Opdateret

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så mangler vi bare et par håndfulde flere partier der lukker og slukker.

Store som små
.

Det er uden tvivl godt for blå blok. Stemmerne fra NB vil formentlig sprede sig bredt ud over DF, DD, LA og K, og vil dermed næppe give de helt tydelige udslag i meningsmålingerne. Men det vil jo stadig reducere risikoen for stemmespild blandt de blå.

Jeg er da mere spændt på , om Lars Boje Mathiessen tidligere NB og nu løsgænger, gør alvor af sine planer om at stifte et nyt parti på ruinerne af sit gamle parti - i øvrigt mener jeg at det efterhånden må være relevant at diskutere om ikke tiden er inde til at kigge på spærregrænser for politiske partier , og samtidig på begrebet løsgænger uden partitilknytning og disses rettigheder i en indeværende valgperiode -

Enig. Spærregrænsen bør hæves til fire eller fem procent. De blå kan kun enes hvis de sluger så store kameler at de udvisker deres profiler og værdier. Det bliver en gang grød.

En god nyhed. Det bliver Socialdemokratiet og kompromissøgende borgerlige partier, der skal redde Danmark igennem de næste valgperioder. NB var et uforsonligt parti, der i værste fald kunne umuliggøre et stabilt samarbejde mellem Socialdemokratiet og den borgerlige side.

Fint af Nye borgerlige vælger at lukke partiet, så mangler vi bare at andre partier, som Dansk folkeparti, Danmarksdemokraterne, Moderaterne vælger samme løsning, deres partier er totalt overflødige i et demokratisk samfund, men vælgerne har desværre for vane at stemme på de mest udemokratiske personer, som vi ser bl.a. i USA, Rusland, Ungarn og Tyrkiet m.fl. og som det skete i Tyskland i 1933. Det er deprimerende at vælgerne ikke drager lære af fortidens "synder".

Pernille Vemond nedlægger Nye Borgerlige og en komplet parti organisation bagved hele landet over. Ikke for at undgå blå stemmespild, som hun undskylder det med. Men for at sikre sin egen fremtidige karriere i muligvis Liberal Alliance, om har set fremgang eftet fremgang i mange måderne som det nye Venstre. Et Venstre i moderne ungdommelig form.

Hvis Lars Boje Mathiesen er lidt fiks på fikrene kan han inddrage hele det Nye Borgerligs landsdækkende organisatonsstruktur og anvende den som rygrad i et nyt borgerligt parti, som han har vis interesse for at oprette. Borgerlig Alliance. Bygget oven på Nye Borgerligs indtakte organisation, hvor folk sidder efterladt, men klar til at forsatte efter mermest et finger knips at være blevet politisk hjemløse - Oh hvad gør de krafter nu?

Rolig nu. Der er stadig adskillige fjolser der er parat til at føre partiet videre. Så hvis de ikke fortsætter med en ny formand og ledelse, og man velkommen til at titulere undertegnede med “ Gårdejer Svendsen”