Nyt lykke-parti vil sende folketingsmedlemmerne i praktik og bekæmpe spinkrigen

Tidligere gruppeformand for Alternativet står bag nyt parti, som vil ændre på hele måden der laves politik på Christiansborg.
Folketingsmedlemmerne og deres medarbejdere skal lave samarbejdsøvelser og have adgang til en fælles vidensdatabase.

Det er nogle af de forslag som et nyt parti, Lykkepartiet, som bliver lanceret fredag, vil kæmpe for bliver til virkelighed, hvis danskerne stemmer dem i folketinget.

Bag partiet står tidligere folketingsmedlem René Gade.

Han blev valgt ind i Folketinget for Alternativet i Vestjyllands Storkreds ved folketingsvalget i 2015 med bare 1.112 personlige stemmer.

Han valgte dog allerede året efter at meddele. at han stoppede i folketinget - træt af politik.

En mulighed for alle demokratiske mennesker

Det nye parti har ingen ideologi, men skal være en fælles valgplatform for folk, der har lyst til at blive politikere - sådan lidt i stil med Klaus Riskær Petersens parti, der for nylig skiftede navn til Borgerlisten.

“Lykkepartiet er en mulighed for alle demokratiske mennesker i Danmark for at blive politikere. Hvis du har en holdning,” siger han til DR.

Hvilken holdning du har, er dog underordnet for René Gade. Det vigtigste er at man er imod “the establishment”.

“Hvis du ikke kan lide det eksisterende system, som vi har, hvor politik i høj grad er konflikt og spinkrig mellem partierne,” siger René Gade.

Det er heller ikke planen at Lykkepartiet skal have en “vælgerorganisation” i ryggen, så René Gade slipper for alt bøvlet med at skaffe medlemmer og skulle opstarte partiforeninger. Man kan ifølge partistifteren kun være medlem af partiet, hvis man er valgt til en politisk post eller til bestyrelsen.

Folketingsmedlemmerne skal lave samarbejdsøvelser

Selvom det nye parti ikke har nogen erklæret ideologi, så har Rene Gade og dermed Lykkepartiet i stedet fremlagt et "demokratisk program" med forskellige forslag til hvordan organiseringen af arbejdet i regeringen og folketinget skal ændres.

Det demokratiske program er det eneste som partiets potentielle kandidater skal bekende sig til, hvis de ønsker at stille op for partiet. Som de selv skriver på hjemmesiden:

"Vi har ikke opskriften på de politiske løsninger – heller ikke på lykken – men svarene finder vi, når vi tør spørge og blive klogere. Vores holdninger er ikke bedre end andres."

Blandt de mere vidtgående er forslaget om at statsministeren fremover skal findes "uden for partierne og det politiske system", ministre skal vælges af folketinget og statsministerens ret til at udskrive valg skal afskaffes.

Derudover foreslår Rene Gade, at offentlighedsloven skal ændres, at der skal genindføres et lobbyregister på Christiansborg og at der skal "opbygges en fælles vidensbase og ekspertoversigt for alle fagområder, så det ikke er netværk, partistørrelse, erfaring m.v., der afgør om den enkelte folkevalgte får adgang til relevante oplysninger og information".

Endelig vil han sende folketingsmedlemmerne tre uger i praktik om året og "folketingsmedlemmer og ministre skal deltage i én af årligt to mulige udviklingsdage, hvor formålet er at fremme samarbejdet f.eks. gennem idræt, leg, ledelses- og kommunikationsøvelser - på tværs af partierne."

Svært at se nichen

Der er de seneste år skudt mange nye partier og partidannelser op, og ifølge en politisk kommentator, så får Rene Gades projekt svært ved at skille sig ud.

“Gades projekt er uden chancer. Der er i dag så mange partier i dansk politik, at jeg har svært ved at se, at der skulle være en niche til ham,” siger politisk kommentator Hans Engell til Berlingske.

I forvejen kæmper den tidligere Liberal Alliance-profil, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, en hård kamp med at få sit enmandsprojekt, Partiet Fremad, op og køre. I den seneste opgørelse fra Social- og Indenrigsministeriet har partiet fået knap 2.600 af de godt 20.000 underskrifter, der er nødvendige for at få lov at stille op.

Hans Engell mener heller ikke at vælgerne ligefrem efterspørger flere nye partier. Tendensen går modsat:

“Vi er ikke i en periode i øjeblikket, hvor folk efterlyser politiske partier. De samler sig om de gamle partier, og det kunne vi se ved Folketingsvalget sidste år, som virkelig blev de gamle partiers valg,” siger han.

Vil repræsentere hele Danmark

Efter præsentationen af det nye parti, gennemførte Rene Gade en Facebook Live-sending, hvor han svarede på spørgsmål om det nye parti.

Den kan du se her:

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvem skal så være statminister ???

ALTSÅ når det ikke er rød blok ???

Det var hvem du mener der skal være statsminister
og det kan jo ikke være en Kaos Pilot. da du skriver
endnu mere stemmespild i rød blok
så hvem???.
Eller snakker du bare udenom som du plejer

thomas og kun thomas og ikke nogle bandeord efter thomas eller øgenavn
kun thomas,, du snakker uden om ,, og lad mig hjælpe dig ,,jeg kunne godt tænke mig at pia olsen dyere blev statsminister...hvem kunne du tænke dig som statsminister??? forstår du

I praktik - som hva'?
Skurekoner på 'Riget'?
Politiske kommentatorer på TV-A?
Eller skal de i diskussionsrundkreds på Lykkeland-børneren?

Det ville da kun være godt, at vores Folketing kunne lære hvordan det føles at være lønmodtager. En uge om året hvor de skal være sosu-assistent, kasse-dame, renovations-arbejder eller et andet ydmygt arbejde.

Ønsketænkning. Det kommer ALDRIG til at ske, for Folketinget bestemmer jo selv hvad der er godt for dem... øh, jeg mener Danmark.

Man kan sige at idelogier er på en måde låst fast..For som man siger en gang socialdemokrat, altid socialdemokrat.
Og det kan man også sige om venster.konservetiv.med flere.
Hvor det måske mere burde handle om at gøre det bedste for danmark og dem der bor i danmark.Og det samme gælder om udenrigspolitik som de fleste politiker er enig om.
Altså mange af partierne handler det mere om at få mange mandater og stjæle mandater fra den anden fløj..
feks på grund af coronakrisen har man travlt med at finde fejl hos regeringen så man til næste valg står til fremgang for man kan jo pege finger af de ander ..Og det gælder også med støjberg-sagen osv,osv
Og det er jo nok det Rene Gade mener at man skulle brug mere tid på at finde gode løsninger for alle i danmark istedet for al det fnider fnader og at hytte sine ejene partipolitske taktik.
Og ja jeg ved godt at det nok ikke kan lade sig gøre men en dikusion omkring det kan vel ikke skade..
Og husk det bliver vælgerne der afgøre dette.

"Lykke" lige så "luftig" som en sæbeboble. Kan man basere noget seriøst på det ? Glimtvise øjeblikke fra fødsel til grav. "Lykke" og drømmen om den,dette luftkastel. "Slottet i skyerne" der kan ses i en stribe sol, for dem der kan se.Som det mest non konstante der findes. Interessant at se hvordan det kommer til at gå for "lykkepartiet".Men,ærlig talt der er partier nok. Behøver vi flere ? Des flere partier der er, des mere " UDVANDING" får vi.

det var også min første tanke parti lykke lyder ikke særligt seriøst og det vil koste stemmer

Annonce