Annonce

OK20-aftale: Slut med at pisse i busken

Det bliver skrevet ind i buschaufførernes overenskomst, at de skal have mulighed for at gå på toilet i deres pauser. En nyskabelse, lyder det fra forhandler.
Lørdag præsenterede Dansk Industri og 3F Transport en aftale om en ny overenskomst for de godt 40.000 ansatte i transportbranchen, herunder chauffører, havnearbejdere og lagermedarbejdere på 900 virksomheder.

Udover en række forbedringer af lønstigninger, der ender på godt 2.200 kroner fordelt på 1.500 kroner i regulær lønforhøjelse og yderligere 700 kroner på den såkaldte frit valgs-konto, der både kan bruges til løn, men også til f.eks. pension eller fridage.

I aftalen ligger også, at ansatte på transportområdet får et forbedret arbejdsmiljø og øget indflydelse på egne arbejdsvilkår.

Skrives ind i overenskomsten

Samtidig er det en del af aftalen, at landets buschauffører sikres ret til pauser og ordentlige pausefaciliteter.

Forbedringerne betyder, at buschauffører sikres ret til værdige pauseforhold. Det skrives ind i overenskomsten og betyder blandt andet, at brud på reglerne om pausefaciliteter kan behandles fagretligt og ende i Arbejdsretten.

Det er en helt unik nyskabelse, mener Jan Villadsen, formand for 3F Transport, der har forhandlet aftalen på plads:”Det er en unik nyskabelse, at arbejdsmiljø, der normalt bæres af lovgivning, skrives ind i overenskomsten”.

En lang kamp slut

De manglende muligheder for at komme på toilettet i pauserne, har længe været kritiseret af chaufførerne.

Temaet var på dagsordenen ved et stormøde for tusind chauffører i 2018, hvor flere kunne berette om at de blandt andet var tvunget til at betale for at komme på toilettet eller ligefrem måtte pisse i en busk.

Forleden demonstrerede en række chauffører foran DI’s hovedkontor med samme budskab.

 

placeholder

Nogle gange går der tre timer uden pauser,

Derfor glæder aftalen også for den københavnske buschauffør Abdul Jalloh.

“Jeg er positiv over, at det kan gå hele vejen i Arbejdsretten. For pauserne er bare vigtige, fordi vi er låst fast bag rettet, så man kan ikke gå rundt ligesom på et kontor. Nogle gange går der tre timer uden pauser, og så skal vi måske videre med det samme, og så kan der gå otte timer uden at have slappet af. Jeg håber, det kommer til at fortsætte på en god måde, for det er meget vigtigt rent helbredsmæssigt at holde pauser, så man ikke skal sidde og holde tis eller andet inde i alt for lang tid,” siger Abdul Jalloh til Politiken, hvor han fortæller om kolleger der har både skidt og pisset i bukserne, på grund af manglende pauser.

Den nye overenskomst træder i kraft, hvis eller når fagbevægelsens medlemmer har stemt om den ved en urafstemning.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce