Annonce

OK20: To forbund sagde nej!

Medlemmerne af to fagforbund stemte massivt nej til de nye overenskomster.
Trods et klokkeklart ne jtil overenskomsten fra Dansk Jernbaneforbundet og Malerforbundets medlemmer, kommer de to forbund ikke ud i en konflikt med arbejdsgiverne.

Det skyldes de såkaldte sammenkædningsregler, som betyder at det er det samlede resultat blandt alle forbundenes medlemmer, der er afgørende for resultatet.

Det samlede resultat af overenskomstforhandlingerne på det private område blev offentliggjort onsdag og samlet set har 57,6 procent af de privatansatte lønmodtagere afgivet deres stemme. 79,8 procent stemte ja, mens 20,2 procent stemte nej.

Dermed træder de indgåede overenskomstaftaler i kraft med virkning fra 1. marts 2020.

For begge de to forbund gælder det, at de ikke landede en overenskomstaftale med deres modpart, men var omfattet af forligsmandens såkaldte mæglingsskitse. Derfor har de heller ikke fået mulighed for at forhandle en række branchespecifikke forhold på plads.

Fik ingen forhandling

Hos Jernbaneforbundet er det kun fem procent af de stemmeberettigede, der har stemt ja til overenskomsten.

Afstemningsresultatet ligger dermed helt i tråd med den anbefaling, som forbundets hovedbestyrelse havde vedtaget.

"Når vores hovedbestyrelse anbefalede et nej, og medlemmerne fulgte den anbefaling, så skyldes det, at vi ikke har følelsen af, at vi overhovedet har kunnet få lov til at at forhandle vores egen overenskomst. Derfor har det været vigtigt for os at sende et signal om at det ikke var i orden,” siger Henrik Horup, der er forbundsformand i Dansk Jernbaneforbund, til Netavisen Pio.

Derfor har det været vigtigt for os at sende et signal om at det ikke var i orden

Hos Jernbaneforbundet har man opfattelsen af, at modparten løb fra en aftale om at forhandle overenskomsten:

"Der var ingen forhandling overhovedet. Vores modpart i DI (Dansk Industri, red.), var kun interesseret i at kopiere transportforliget, som de allerede havde indgået med 3F og dermed fik vi ingen mulighed for at diskutere nogle af de branchespecifikke spørgsmål og udfordringer, som vi ellers var blevet lovet ved den sidste overenskomstforhandling tilbage i '17,” siger Henrik Horup.

Malere: “Det er hamrende ærgerligt”

Det andet forbund som endte med at stemme nej var Malerforbundet. Her stemte fire ud af fem medlemmer nej til overenskomsten.

At Malerforbundets medlemmer endte med at stemme nej, bør ikke kommer som den store overraskelse. Det var nemlig ikke lykkedes for Malerforbundet og Danske Malermestre og Dansk Byggeri at nå frem til en overenskomstaftale. .

Den helt store knast i forhandlingerne har være Malerforbundets krav om et løft af mindstelønnen i form af akkordafsavn. Arbejdsgiverne har nægtet at forhandle om dette punkt samt de øvrige krav, Malerforbundet har stillet, og som er prioriteret af medlemmerne.

Det er hamrende ærgerligt, men jo ikke noget vi er herre over.

Alle Malerforbundets seks lokale afdelinger havde derfor anbefalet et nej til mæglingsskitsen.

For Malerforbundets formand Martin B. Hansen kommer det samlede ja ikke kom som en overraskelse, men han ærgrer sig alligevel over resultatet:

"Det er hamrende ærgerligt, men jo ikke noget vi er herre over. Det vi dog alligevel kan glæde os ved, er den enormt høje valgdeltagelse, vi har haft, og det kæmpe medlemsengagement, der har været igennem hele forløbet," udtaler han i en pressemeddelelse.

Kommer stærkere igen i 2023

Det store engagement, forventer Martin B. Hansen at kunne bruge ved forhandlingerne om tre år.

"Vi kommer på en måde styrket ud af dette, og står langt stærkere til næste gang i 2023, hvor der skal forhandles overenskomster igen.

Jeg er virkelig stolt over medlemmernes opbakning, og engagement ved OK20, og jeg glæder mig over den historisk høje stemmeprocent, det er vildt flot," siger han.

 

Artikel ændret klokken 17:45: Citater fra Jernbaneforbundet var ikke fra kommunikationschef Simon Bauer, men fra forbundsformand Henrik Horup.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet