Annonce

OK20: Lønmodtagere siger markant ja til nye overenskomster

Fagbevægelsen har stemt ja til de nye overenskomster for de næste tre år. 4 ud af 5 stemte ja.
Der bliver ikke nogen storkonflikt på det private arbejdsmarked.

Det står klart, efter at de nye overenskomster for de næste tre år bliver stemt igennem af fagbevægelsens medlemmer. 79,8 procent af dem der stemte, har stemt ja.

Resultatet af urastemningen blandt godt 600.000 privatansatte blev offentliggjort onsdag kl. 12.00.

På nær to forbund, Jernbaneforbundet og Malerforbundet, så melder alle om en meget høj ja-procent og høj stemmedeltagelse.

Se alle resultaterne for de enkelte forbund her.

Den samlede stemmeprocent er på 57,6 procent. Det er højere end for tre år siden, hvor 51,8 procent valgte at deltage i urafstemningen.

Jeg er meget tilfreds med, at lønmodtagerne har stemt ja til de klare forbedringer, der er opnået i OK20

"Jeg er meget tilfreds med, at lønmodtagerne har stemt ja til de klare forbedringer, der er opnået i OK20," siger formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard til Ekstra Bladet.

Tæt på bullseye

I HK er det en særdeles tilfreds forbundsformand Kim Simonsen, der modtager resultatet.

"Det her er i nærheden af bullseye. Det er ikke perfekt, men det er tæt på," siger han til Netavisen Pio.

I Hk har mere end 90 procent af de stemmeberettigede stemt ja og over 50 procent har stemt.

Det her er i nærheden af bullseye. Det er ikke perfekt, men det er tæt på

"Der er ingen tvivl om, at selvom afstemningen har foregået i ly af coronavirussen, og vi derfor ikke har kunne holde møder med tillidsrepræsentanter og tusindvis af medlemmer, så har medlemmerne været engageret og stemt elektronisk for første gang.

Det er et klap på skulderen fra en tilfreds forbundsformand til vores dygtige forhandlere og vores kloge medlemmer," siger han.

Rigtig mange medlemmer har været tilfredse

Hos forbundsformanden i Dansk Metal, Claus Jensen, der også er formand for CO-industri, som forhandler overenskomsten med DI på vegne af 230.000 ansatte i industrien, er der stor tilfredshed med resultatet:

Vi har fra starten anbefalet et klart ja til overenskomsten

” Vi har fra starten anbefalet et klart ja til overenskomsten, og derfor glæder det mig selvfølgelig, at medlemmerne har været enige i, at det er en rigtig god aftale. Ligegyldig hvem du er, og hvor du er i dit arbejdsliv, så får du noget ud af denne overenskomst, og det har medlemmerne honoreret. Der er ingen tvivl om, at rigtig mange medlemmer har været tilfredse med stigningen på fritvalgskontoen, og at man med denne overenskomst får ret til fuld løn under sygdom i fem uger mere end tidligere”.

Stemmeprocenten har været rekordhøj, og hele 72,3 pct. af Dansk Metals medlemmer har stemt. Det vækker i den grad også glæde hos Claus Jensen:

”Vi har gjort rigtig meget for at sikre os, at alle medlemmer kunne stemme og tage stilling på et oplyst grundlag. Vi lander på en historisk flot stemmeprocent, og ender f.eks. 14,1 pct. højere end sidste gang. Det ser jeg som en stor opbakning til den danske model, og det er vigtigt for de fremtidige forhandlinger,” siger Claus Jensen i en pressemeddelelse.

En svær situation

Især resultatet af urafstemningen i fagforbundet 3F var imødeset med betydelig spænding, men samtlige grupper i landets største fagforening har stemt ja til overenskomsten denne gang.

Altså inklusiv medlemmerne af byggegruppen og transportgruppen, der ved den seneste overenskomstafstemning i 2017 stemte klart nej.

3F Byggegruppen organiserer 57.000 medlemmer, der arbejder i byggeriet, og der har 54,1 procent af de stemmeberettigede stemt ja mens 45,9 procent stemt nej.

Formand og hovedforhandler Claus von Elling er glad for resultatet.

Det er et rigtigt fint resultat og en anerkendelse af, at vi traf den rigtige beslutning i en svær situation

"Det er et rigtigt fint resultat og en anerkendelse af, at vi traf den rigtige beslutning i en svær situation," siger han til Fagbladet 3F, hvor han tilføjer at corona-situationen betød, at det ikke længere var en mulighed at forfølge Byggegruppens hovedkrav om et markant løft af lønnen i bunden af overenskomsten.

Også formandenfor 3F Transport, Jan Villadsen, er glad for, at medlemmerne har taget godt imod resultaterne.

"Faktisk er jeg dobbelt glad for, at der bliver bakket op om resultaterne. Det er fantastisk flot, at 55 procent af vores medlemmer har stemt om de nye overenskomster. Det er meget tæt på rekorden i 2017, " siger han til Fagbladet 3F og fortsætter:

Det er fantastisk flot, at 55 procent af vores medlemmer har stemt om de nye overenskomster

"Rekordmange har stemt på trods af corona-krisen og nogle yderst vanskelige vilkår for debat og informationsmøder om de nye aftaler. Selv i de her meget vanskelige tider har vi fået den næsthøjeste stemmeprocent i den tid, jeg kan huske tilbage. Det har vi alle grund til at være stolte af."

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet