Annonce

Klinikassistenter frygter for “corona-bomber”

Tandlægernes formand raser og beskylder HK for at bruge “ubegrundede” påstande som led i overenskomst-strid.
Mandag genåbner en række liberale erhverv med tæt kundekontakt her i blandt frisører og tandlæger.

Men ikke alle ansatte føler sig sikre på, at arbejdsgiverne sætter sikkerhed over profit.

Der er en udbredt bekymring for, at ejerne ikke har nok værnemidler og at hygiejnen halter

Adskillige af klinikassistenter og tandplejere på landet tandlægeklinikker frygter, at deres arbejdsplads kan udvikle sig til rene corona-bomber. Sådan lyder opråbet fra klinikassistenternes fagforbund HK i en pressemeddelelse.

Vi risikerer, at hensynet til økonomi hurtigt at komme til at trumfe

Der er en udbredt bekymring for, at ejerne ikke har nok værnemidler og at hygiejnen halter.

“Vi er bekymrede for, at genåbningen ikke bliver helt så forsigtig, som den bør fra klinikejernes side. Vi risikerer, at hensynet til økonomi hurtigt at komme til at trumfe hensynet til medarbejdernes og kundernes sikkerhed, når først klinikkerne sætter i gang igen,” siger Anja C. Jensen, som er næstformand i HK Privat, som organiserer omkring 4.000 klinikassistenter.

Klinikassistenter på “oprørets rand”

Ifølge Anja C. Jensen får manglen på værnemidler nogle arbejdsgivere til at opfordre til, at engangs-værnemidler genbruges.

“Det er de samme handsker, de samme mundbind, og de samme dragter, der er ud over tøjet. Man genbruger det,” siger Anja C. Jensen, der beskriver, at klinikassistenterne er på “oprørets rand”.  

Påstand om at værnemidler bliver genbrugt, afviser formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen, Torben Schønwaldt, over for TV2.

Bekymringerne for sikkerheden får nu HK privat til at oprette et nødberedskab, hvor medlemmerne kan henvende sig.


Tandlæger beskylder HK for ubegrundet corona-frygt

Hos Tandlægeforeningen er man sig lodret uenige i HKs bekymringer for sikkerheden.

“Vi tager skarpt afstand fra HK’s påstande, som er helt ubegrundede. Tandklinikkerne har Styrelsen for Patientsikkerheds ord for, at vi normalt overholder alle kravene til patientsikkerhed til UG. Det gør vi bestemt også i en coronatid,” siger Torben Schønwaldt ifølge en pressemeddelelse.

Uanset hvad, så er det meget uklædeligt at gøre vores medarbejdere nervøse som et led i en faglig strid

Tandlæge-formanden mener, at fagforbund bruger bekymringerne som et våben i den verserende konflikt om klinikassistenternes overenskomster.

“Jeg kan ikke undgå den tanke, at HK’s udokumenterede påstande hænger sammen med, at vi har en konflikt med HK om overenskomsten for klinikassistenter. Er det derfor, at HK kommer med så vilde påstande? Uanset hvad, så er det meget uklædeligt at gøre vores medarbejdere nervøse som et led i en faglig strid,” siger Torben Schønwaldt.

Tandlæger nedstemte lønstigninger

Striden mellem klinikassisterne og klinikejerne opstod i marts, da et flertal af klinikejerne i Tandlægeforeningen valgte at stemme nej til den overenskomstaftale, som deres forhandlere havde aftalt med HK Privat.

Det er en sjældenhed, at arbejdsgiverne skyder en overenskomstaftale ned, men ifølge formand Torben Schønwaldt er coronarkrisen årsagen til, at 75 procent af klinikejerne afviste de aftalte lønstigningerne til klinikassistenterne.

tandlægernes nej til overenskomsten har vakt harme i store dele af fagbevægelsen 

Tandlægeforeningen meddelte efterfølgende, at de ikke ville foretage sig yderligere, men blot forventede, at klinikassistenterne fortsatte på den gamle overenskomst.

Selvom tandlægernes nej til overenskomsten har vakt harme i store dele af fagbevægelsen, så har HK Privat afholdt sig fra at starte en konflikt midt i sundhedskrisen. Om konflikt-våbnet vil blive trukket på den anden side af corona, vil Anja C. Jensen ikke afvise.  

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kære Arne. Klinikassistenterne er også danskere, og der bliver da netop bidraget ved at udsætte at strejke i en situation, hvor tandlægerne ikke har kunnet holde åbent. Under en strejke vil man ikke som virksomhed kunne få fra statens hjælpepakker (jf. Jensens Bøfhus) - og derfor er det vel netop samfundssind at lade være med at bruge det ellers normale kampmiddel, så længe klinikkerne i forvejen er tvunget lukkede. Tandlægerne har jo selv valgt at gå bort fra egen aftale og ud i konflikt-landet. Tandlægerne er de eneste arbejdsgivere med OK i Danmark, der ikke har ment, at deres ansatte skulle have nogen lønudvikling over hovedet. Det er at lade medarbejderne betale for en krise, de ingen skyld har i. Der er ingen tvivl om, at krisen rammer alle, men så længe tandlægerne ikke opererer med lige overskuddeling til alle ansatte, må de også forvente at være dem, der bærer risikoen på egne skuldre. Tandlægerne stemte nej til at give deres ansatte det, alle andre danskere har fået. Længere er historien vel ikke ...