Over 30 procent af valgkampbidragene til Venstre har hemmelige donorer

På trods af lov om åbenhed er giverne bag 26 af 83 større valgkampbidrag til V-kandidater ukendte - giverne bag store valgkampbidrag til V-formand også ukendte
Foto: Folketinget/Steen Brogaard
Jacob Ellemann-Jensen, Venstres formand
En fuldstændig opgørelse, som Netavisen Pio har foretaget på baggrund af indberetninger fra partierne til regionerne af valgkampbidrag til folketingskandidaterne op til valget i 2019, viser, at Venstre som eneste parti i stor stil lader bidragene gå gennem indsamlingsklubber.

Opgørelsen viser, at Venstre i de fem regioner op til 2019-valget modtog i alt 83 valgkampbidrag, der er større end 20.900 kroner. Er valgkampbidraget større end netop 20.900 kroner skal navnet på giveren oplyses. Det fremgår af partistøtteloven.

Men 26 af de 83 større valgkampbidrag til V-folketingskandidater er indsamlet via indsamlingsklubber, debatselskaber og lignende.

Hvem der reelt har bidraget med hvilket beløb til de enkelte Venstre-folketingskandidater oplyses derimod ikke

Det betyder, at Venstre i de 26 tilfælde alene har indberettet navnet og adressen på indsamlingsklubben. Hvem der reelt har bidraget med hvilket pengebeløb til de enkelte Venstre-folketingskandidater oplyses derimod ikke.

Samlet betyder det, at det fortsat er hemmeligt, hvem der står bag over 30 procent af de større valgkampbidrag, der indløb til V-folketingskandidater op til folketingsvalget 5. juni 2019. Selv om Partistøtteloven fastslår, at der skal være åbenhed om, hvem der giver større valgkampbidrag til partierne.

Finten er lovlig i forhold til Partistøtteloven, men samtidig, ifølge juraprofessor ved Aarhus Universitet, tidligere medlem af regeringens Partistøtteudvalg, Jørgen Albæk Jensen, i strid med lovens ånd:

Nej, det er ikke i lovens ånd

“Nej, det er ikke i lovens ånd, men det er i overensstemmelse med lovens bogstav. Der er ikke noget ulovligt i den måde at gøre det på. Og det skal jeg være den første til at beklage, for det var jo et af de forslag, vi kom med fra Partistøtteudvalget, at den mulighed skulle lukkes,” har Jørgen Albæk Jensen tidligere udtalt til Netavisen Pio.

Venstre-tystys fordelt på regioner

Venstres udbredte brug af indsamlingsklubber, der lovligt anonymiserer, hvem der står bag de større valgkampbidrag til Venstres kandidater, ser således ud - fordelt på de fem regioner:

Region Nordjylland:  Her har Venstres folketingskandidater ifølge partiets indberetning modtaget fem større valgkambidrag op til valget i 2019, der er større end 20.900 kroner.

Identiteten på hvem, der står bag fire af valgkampbidragene, er reelt hemmeligholdt. Offentligheden får alene at vide, at valgkampbidraget er indsamlet via en indsamlingsklub. Vælgerne får alene at vide hvad indsamlingsklubberne hedder.

Region Midtjylland:  Her har Venstres folketingskandidater ifølge partiets indberetning modtaget 34 større valgkampbidrag op til valget i 2019, der er større end 20.900 kroner.

Identiteten på, hvem, der står bag tolv af valgkampbidragene, er reelt hemmeligholdt. Igen får offentligheden alene oplyst navnet på en indsamlingsklub eller et debatselskab.

Region Syddanmark:  Her har Venstres folketingskandidater ifølge partiets egen indberetning modtaget 13 større valgkampbidrag op til valget i 2019, der er større end 20.900 kroner.

Identiteten på hvem, der står bag et af valgkampbidragene, er reelt hemmeligholdt. Alene navn og adresse på indsamlingsklubben oplyses.

Region Sjælland:  Her har Venstes folketingskandidater ifølge partiets egen indberetning modtaget otte større valgkampbidrag op til valget i 2019, der er større end 20.900 kroner.

Identiteten på hvem, der står bag to af valgkampbidragene, er reelt hemmeligholdt. Alene navn og adresse på de to indsamlingsklubber oplyses.

Region Hovedstaden:  Her har Venstre folketingskandidater, ifølge partiets egen indberetning, modtaget 23 valgkampbidrag, der er større end 20.900 kroner.

Identiteten på hvem, der står bag syv af de 23 valgkampbidrag, er fortsat ukendt. Venstre oplyser alene navnene på de syv indsamlings- og debatklubber.

Navne på bidragydere til Jakob Ellemann ikke oplyst 

Blandt dem, der har modtaget store valgkampbidrag fra indsamlingsklubber op til folketingsvalget i 2019, er Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Således har både Erhvervspolitisk Debatforum Aarhus og Debatselskabet Gl. Skovridergaard givet ukendte, store beløb på over 20.900 kroner til Jakob Ellemann.

Den ansvarlige bag V-indsamlingsklubben Erhvervspolitisk Debatforum Aarhus ønsker ikke at kaste lys over, hvem Venstres formand har fået pengegaver af.

Kasserer hos indsamlingsklubben, Ivan Madsen, har således tidligere over for  Netavisen Pio  afvist at oplyse, hvor meget fora’et gav til Venstre i Aarhus Syd-kredsen til brug for Jakob Ellemanns valgkamp i 2019:

Jeg har ikke fået bemyndigelse til at give yderligere informationer

"Det mener jeg ikke er noget, vi oplyser. Det har jeg ikke lov til at udtale mig om. Jeg har ikke fået bemyndigelse til at give yderligere informationer,” sagde Ivan Madsen, der dog oplyste følgende om indsamlingsklubben:

“Vi er en kreds af erhvervsfolk, der interesserer os for politik. Vi holder nogle arrangementer og skæpper lidt penge. Og så betales der et kontingent pr. deltager. Størrelsen afhænger af type virksomhed, størrelse osv.”

Den ansvarlige bag den anden af Ellemann-indsamlingerne, partner hos advokatfirmaet Bachmann & Partners, skatteadvokat Christian Bachmann, har tidligere over for Netavisen Pio afvist at kaste lys over valgkampbidraget fra indsamlingsklubben Debatselskabet Gl. Skovridergaard, som få måneder før folketingsvalget skiftede navn til Det Jydske Debatselskab:

I respekt for Ellemann oplyser vi ikke yderligere

“I respekt for Ellemann oplyser vi ikke yderligere. Hvis man er medlem af vores forening, så kan man få indsigt, hvis man ikke er medlem, så kan man ikke få indsigt.”

Bachmann oplyste videre, at Det Jydske Debatselskab ikke er nogen Venstre-forening. Medlemskab af Venstre er ikke et krav, men foreningen er borgerlig-liberal:

“Vi mødes fem gange om året for at diskutere politiske ting. Jeg er ikke selv medlem af Venstre, men vi har et liberalt-borgerligt sindelag.”

V-partisekretær: Vi overholder gældende reglerne

Netavisen Pio har fredag spurgt Venstre partisekretær Christian Hüttemeier, om Venstre kan være bekendt i stort omfang at omgå partistøttelovens intention om åbenhed omkring større valgkampbidrag.

V-partisekretæren svarer mandag pr. mail, at Venstre overholder gældende regler:

Venstre overholder de gældende regler. Det samme forventes alle Venstres kandidater at gøre

"Venstre overholder de gældende regler. Det samme forventes alle Venstres kandidater at gøre. Skulle reglerne blive ændret, så vil vi også overholde dem."

Hüttemeier har tidligere over for Netavisen Pio understreget, at de nuværende regler bygger på en bred politisk fra 2017 indgået mellem den daværende borgerlige regering og Socialdemokratiet:

“Der blev i 2017 indgået en bred politisk aftale mellem den daværende regering og Socialdemokraterne om reglerne for partistøtte. De regler skal naturligvis overholdes – og jeg har ikke kendskab til, at de ikke skulle være overholdt. Hverken i Venstre, Socialdemokratiet eller i andre partier,” skrev partisekretær Christian Hüttemeier i en mail til Netavisen Pio.

Opdateret 11. januar med kommentarer fra Venstres partisekretær

Her er bidragyderen ukendt

Her er de 26 valgkampbidrag, hvor giveren reelt er ukendt - selv om reglerne egentlig siger, at navnet på bidragyderen skal offentliggøres: 

 • Debatselskabet Velstand og Virkelyst. Har givet et ukendt stort beløb på over 20.900 kroner til nordjysk V-folketingskandidat.

 • Det jyske debatselskab. Har givet et ukendt stort beløb på over 20.900 kroner til nordjysk V-folketingskandidat.

 • Hjørring Liberale Erhvervsforening. Har givet et ukendt stort beløb på over 20.900 kroner til Karsten Lauritzen.

 • Erhvervsklub Øst. Har givet et ukendt stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat Henrik Buchhave.

 • Viborg Egnens Liberale Erhvervslaug: Har givet et ukendt stort beløb på over 20.900 kroner til Kristian Phil Lorentzen.

 • Debatselskabet Velstand og Virkelyst. Har givet et ukendt stort beløb på over 20.900 kroner til Inger Støjberg.

 • Erhvervsforum II. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Inger Støjberg.

 • Debatselskabet Velstand og Virkelyst. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Kristian Jensen.

 • Arnfeldt & Co Aps. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Kristian Jensen.

 • Erhvervspolitisk Debatforum Aarhus. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Jakob Ellemann.

 • Debatselskabet Gl. Skovridergaard. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Jakob Ellemann.

 • Arnfeldt & Co. Aps. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Troels Lund Poulsen.

 • Liberal Erhvervsklub Nordvestjylland. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Thomas Danielsen.

 • Erhvervspolitisk Debatforum. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Heidi Bank.

 • Djurslands Borgerlige Liberale Erhvervsklub. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Britt Bager.

 • Erhvervspolitisk Debatforum. Har givet et ukendt stort beløb på over 20.900 kroner til Britt Bager.

 • Erhvervsforum Fyn. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Lars Chr. Lilleholt.

 • Hovedstadens Liberale Erhvervsklub. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Jan E. Jørgensen.

 • Hovedstadens Liberal Erhvervsklub. Har givet endnu et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.

 • Erhvervsklubben Danmarks Fremtid. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.

 • Københavns Fremtid. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.

 • Debatselskabet Velstand og Virkelyst. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.

 • Liberal Erhvervsklub. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.

 • Erhvervsforum. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.

 • Erhvervsklub Lolland-Falster og Sydsjælland. Har givet et ukendt, men stort beløb på over 20.900 kroner til tidl. medlem af V-folketingsgruppen, Marcus Knuth.

 • Erhvervsforeningen for Jacob Jensen. Har givet et ukendt, men stort beløb på over 20.900 kroner til Jacob Jensen.

 

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Man forstår egentlig godt, at de der yder bestikkelse til Venstre, er lidt betænkelig ved kunderelationer, hvis det kommer frem i lyset.

Når man både kan yde anonyme bidrag og ikke har pligt til at oplyse beløbet, kan man i praksis yde millionbeløb til udvalgte personer i et politisk parti, uden at vælgerne aner, hvilke interesser den pågældende politiker i forvreden og udstrakt grad hypper kartoflerne for.
I sagen om kvotekongernes monopolisering af fiskeriet på ganske få hænder, ser vi jo et forhold, der til forveksling ligner magtfordrejning til fordel for vennerne, måske baseret på en betragtelig returkommission, der altså ikke kommer til offentlighedens kendskab.
Hvis det ikke var en skandale, ville det være en farce, at sådan et hul i loven med legaliseret adgang til korruption år efter år står gabende åbent.

Venstre er landets største skatte-fifler-parti. Ikke noget at sige til, at Venstre vil tilgodese de højest lønnede. Hos Venstre kan du få dine ønsker gennemført, hvis du betaler for det.

Venstre er landets største skatte-fifler-parti. Ikke noget at sige til, at Venstre vil tilgodese de højest lønnede. Hos Venstre kan du få dine ønsker gennemført, hvis du betaler for det.

Venstre går ind for åbenhed hos alle andre partier. Hyklere er hvad de er !!

Pio Pio er socialdemokratisk!

Socialdemokraterne har så travlt med venstre, men fagbevægelsen kan ikke lige dokumentere hvor meget de har givet til S;-)

Annonce