Annonce

Partier diskuterer pensionsregler, DF fyrer hver femte og Tesfaye vinder pris

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Denne uge er en stor uge i dansk politik, hvor folketinget åbner og regeringen fremlægger næste års finanslovsforslag. Men der sker også mange andre ting, og vi har som altid samlet en lille håndfuld af døgnets vigtigste og væsentligste nyheder fra ind- og udland.

Velkommen til Nyhedsoverblikket Aktuelt.

 

Partier vil ændre pensionsregler for folketingspolitikere

Vi starter med et SF-forslag om at normalisere folketingsmedlemmers pensionsforhold som får bred opbakning. Dog ikke fra S og V. Det skriver Berlingske.

Som reglerne er i dag, optjener folketingsmedlemmer et bestemt beløb per år, de sidder i Folketinget, sådan at beløbet stiger efter anciennitet. Og går et folketingsmedlem på pension inden folkepensionsalderen, bliver pensionen hævet med et såkaldt "under folkepensionsalder-tillæg", der også stiger efter anciennitet, skriver Berlingske.

I stedet vil SF erstatte den gamle tjenestemandspension med en bidragsbaseret ordning, hvor en procentdel af lønnen hver måned bliver sat ind på en pensionsopsparing, skriver Berlingske.

SF har ikke lagt sig endeligt fast på en procentsats, men foreslår, at den bliver lagt på gennemsnittet af det offentlige arbejdsmarked.

Socialdemokratiets gruppeformand, Flemming Møller Mortensen, mener, at de nuværende regler er fine.

Læs hele historien her.


DF mister hver femte ansatte efter katastrofevalg

Dansk Folkeparti har været nødt til at trimme sin organisation efter valgnederlaget i juni, men en tocifret million-opsparing afbøder de værste konsekvenser for partiets organisation. Det skriver Altinget.

I juni 2019 var 40 personer ansat i Folketingsgruppen og landsorganisationen, men nu er antallet af ansatte skåret ned til 32 personer i partiets sekretariat ved folketingsgruppen og landsorganisationen.

Partiets gruppeformand Peter Skaarup vil ikke afvise, at det kan være nødvendigt at skære yderligere ned på antallet af ansatte i løbet af den kommende valgperiode.

"Det er for tidligt at sige. Nu har vi lavet en umiddelbar tilpasning af organisationen efter folketingsvalget, og så må vi se, hvordan det går hen ad vejen," siger han.

Læs hele historien her.

 

 

Minister modtager kommunikationspris

Altingets pris for god politisk kommunikation går til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Det skriver altinget.dk-

Mettias Tesfaye får prisen for "en kommunikation, der bærer præg af politisk mod. Mod til at være tro mod sine egne værdier. Mod til at gå imod strømmen. Mod til at sige tingene ærligt og ligeud uden at behøve at råbe ad andre. Mod til troværdige svar, også når det giver problemer".

Tesfaye vil få overrakt prisen af jury-formand Lisbeth Knudsen ved en åben reception i  Altingets gård onsdag 3. oktober klokken 13.

Altingets Ting-Pris er blevet uddelt siden 2004 og blandt de tidligere vindere er Helle Thorning-Schmidt, Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen.
   
Læs hele historien her.

 

S-profil stopper i København: Skal være kulturchef

Niels E. Bjerrum, der er medlem af Borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet og folketingskandidat i København, stopper karrieren.

Den 1. november starter han istedet som ny bydelschef for Kultur N. Det skriver han i en pressemeddelelse.

“Det har være et kæmpe privilegium igennem 6 år at kæmpe for Københavnerne og vores fantastiske hovedstad som politiker, og nu starter et nyt kapitlet for mig som embedsmand, hvor jeg sammen med byens foreninger og borgere skal bruge alt min viden om og kærlighed til København, i arbejdet for et kultur- og fritidsliv der er en hovedstad værdigt. Det glæder jeg mig ufatteligt meget til, da vi med en stærk kultur- og fritidspolitik kan skabe fællesskab, sammenhængskraft og tilhørsforhold i alle dele af samfundet - en meget vigtig og spændende opgave jeg skal løfte som kulturchef i Kultur N”.

Niels kommer fra en stilling som administrationschef på Det Kongelige Teater

40-årige Niels E. Bjerrum er uddannet både cand.scient. pol og cand.mag. i historie fra Københavns Universitet. Han har siden været gymnasielærer og ansat i Finansministeriet, Fødevareministeriet og Kommunernes Landsforening.

 

Konservative genvinder magten i Østrig

Østrigs konservative parti (ÖVP), som ledes af den 33-årige Sebastian Kurz, er på vej tilbage til regeringsmagten.

Det står klart, efter at der søndag har været afholdt parlamentsvalg i landet.

ÖVP får 37,1 procent af stemmerne, hvilket en fremgang på knap seks procentpoint i forhold til valget i 2017.

Samtidig går det højreorienterede Frihedsparti (FPÖ) tilbage med næsten ti procentpoint. Partiet, der får 16,1 procent af stemmerne, blev tidligere på året rystet af en stor politisk skandale, som fik regeringen til at træde tilbage.

Socialdemokraterne i SPÖ bliver valgets næststørste med 22 procent. Det er partiets dårligste resultat siden 2. verdenskrig.

"Det var de rigtige emner, vi tog op, fordi de er svarene på folks problemer. Og det vil fortsat være de rigtige emner," lød det på Twitter fra en nedslået partileder Pamela Randi-Wegner.

placeholder

De Grønne bliver valgets store højdespringer. Partiet, der i 2017 ikke kom over spærregrænsen på fire procent, får 14 procent af stemmerne. Herefter følger det liberale parti Neos med 7,8 procent.De to partier er blevet nævnt som mulige koalitionspartnere til Kurz' parti.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet