Plads til en gammel bøsseaktivist?

Kan man opkalde en plads i København efter en forkæmper for homoseksuelles rettigheder?
Københavns Kommune har for nyligt bygget en lille plads langs Vester Voldgade i Indre By, foran bl.a. diskoteket Heaven og værtshuset Oscar, der begge ofte frekventeres af homoseksuelle.

Københavns Vejankenævn har indstillet at pladsen skal hedde Axel Axgils Plads, og indstillingerne herfra plejer teknik- og miljøudvalget på rådhuset normalt at tage til efterretning uden nogen større diskussion.

Men det forslag fik fredag sindene i kog hos bl.a. den konservative lokalpolitiker Jacob Næsager, der til Politiken sagde følgende:

"Rådhuspladsen skal ikke opkaldes efter hvem som helst. Derfor kan jeg heller ikke støtte forslaget fra teknik- og miljøborgmesteren om at opkalde en del af Rådhuspladsen efter en gammel bøsseaktivist"

Jacob Næsager så hellere at pladsen blev opkaldt efter Grundtvig, der i mange år prædikede fra talerstolen i Vartov i Farvergade.

Axel Axgil er ikke bare en tilfældig bøsseaktivist. Han var i 1948 stifter af forløberen for LGBT Danmark og var mangeårig aktivist for homoseksuelles rettigheder. Senere var han også med til at stifte den internationale organisation for bøsser og lesbiske.

Han var en af de første herhjemme, der var offentligt åben om sin homoseksualitet, hvilket havde store personlige konsekvenser for ham. Han mistede både sit arbejde, måtte ikke spise på det pensionat, hvor han var vant til at komme og han blev desuden smidt ud af sit parti, Retsforbundet.

I 1989 blev Axel Axgil sammen med sin partner det første homoseksuelle par i verden til at indgå registreret partnerskab på Københavns Rådhus. Axel Axgil gav homoseksuelle en stemme i den offentlige debat og var helt afgørende for, at gøre homoseksualitet tolereret i offentligheden.

Jeg indrømmer gerne, at jeg heller ikke finder navnet Axel Axgils Plads videre mundret, men det kan jo ikke i sig selv være diskvalificerende for om man skal hædres eller ej, at man var så heldig at have et navn, som folk finde nemt at huske og udtale.

Helt ærligt: At opkalde en plads foran et par bøssebarer i hans ære er i mine øjne både ret, rimeligt og helt rigtigt at gøre.

Opdateret (15. maj 2013): Det kom i dag frem, at Axel Axgil, udover alt sit arbejde med at fremme homoseksuelles rettigheder, også var pædofil.  Derfor er det både ret rimeligt og helt rigtigt IKKE at opkalde en plads efter ham. Godt at det kom frem nu.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce