Annonce

”Regeringen har fuldstændig mistet grebet om miljø­politikken”

Socialdemokratiets miljø- og fødevareordfører, Simon Kollerup, er kontant i sin bedømmelse af regeringen og landbruget i kvælstof-sagen - Lars Løkke "mindre glad"
Dansk landbrug reducerede kvælstofudledningen med 12 tons til og med 2018. Aftalen var ellers 1.451 tons årligt. Dermed formåede dansk landbrug at reducere kvælstofudledningen med under en procent af det aftalte.

Socialdemokratiets fødevareordfører, Simon Kollerup, er ikke imponeret over landbrugets frivllige indsats. I et Facebook-opslag understreger han, at hvis landbruget ikke formår at levere varen af frivillighedens vej, så må det foregå på ”anden vis”. Også regeringen får hårde ord med på vejen:

placeholder

 

”Det her er en regering, der har mistet grebet fuldstændig om miljøpolitikken i Danmark, fordi man havde baseret en så stor og vigtig del af landbrugspakken på frivillige aftaler med et landbrug, der nu viser sig ikke at have kunnet levere varen,” siger Simon Kollerup til TV Midtvest.

"Regeringens ansvar"

”Det er regeringens ansvar, at miljøpolitikken fungerer i Danmark. Når så landmændene ikke leverer på den frivillige aftale, som regeringen mente var ’ih’ og ’åh’ så god, så kan ministeren ikke bare nøjes med at stå og råbe ved sit skrivebord. Der skal handling bag,” fortsætter Simon Kollerup.

Ifølge den udskældte landbrugspakke fra 2015, som undervejs kostede daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) posten - skal landmændene frivilligt i perioden 2919 – 2021 reducere kvælstofudledningen med andre 2.907 tons. Men Simon Kollerup er ikke optimistisk – på baggrund af landbrugets hidtidige indsats:

Hvorfor skulle man tro på, at hvis bare man giver det tid, så skal det nok løse sig

”Hvorfor skulle man tro på, at hvis bare man giver det tid, så skal det nok løse sig, når der er gået tre år, og man kun har leveret omkring én procent af indsatsen, som skal leveres,” spørger Simon Kollerup i TV-indslaget.

Det er den radikale miljøordfører, Ida Auken, der har gravet tallene frem. På Facebook betegner hun sagen som ”en skandale”

”Det er en regulær skandale - intet mindre. Og jeg vidste det så snart jeg fik svaret fra ministeren. Jeg havde spurgt til, hvordan det gik med beskyttelsen af vores vand efter landbrugspakken. Og svaret var, at et af de vigtigste virkemidler i landbrugspakken - det virker ikke! I stedet for knap 3000 ton reduktion af kvælstofforurening har man de sidste tre år kun nået 12(!) ton.”

placeholder

 

Og svaret var, at et af de vigtigste virkemidler i landbrugspakken - det virker ikke

”Ansvaret ligger alene hos miljøministeren. Det er ham, der sidder og skal sikre at vores vand bliver passet ordentligt på, og at der ikke kommer for meget forurening i vores fjorde og søer,” understreger Ida Auken over for DR Nyheder.

Samme melodi slår SF’s miljøordfører, Trine Schønning Torp, an:

”Endnu et eksempel på, at landbrugspakken er en skandale, og at forudsætningerne for den ikke holder,” skriver hun på twitter.

placeholder

Statsministeren : ”Mindre glad”

Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er ikke glad for tallene, men understreger samtidig, at der kke er grund til at gå i panik:

”Jeg synes, at det er lige tidligt at gå i panik. Selvfølgelig kan jeg godt forstå, at man vil gøre det fra oppositionens side, hvor man var imod landbrugspakken. Men ro på. Det er rigtigt, at kvælstofudledningen er ikke gået ned, som forventet, men den er altså heller ikke steget,” siger Jakob Ellemann-Jensen (V), miljø- og fødevareminister.

Vi tager det her alvorligt, og vi gør alt, hvad vi kan

At sagen er belastende for regeringen er oplagt. Mandag aften kommenterede statsminister Lars Løkke sagen i en video kaldet 'vinter-tanker' lagt på hans Facebook-profil:

"Mindre glad blev jeg, da jeg så i Berlingske Tidende, at landbruget ikke helt har levet på det vi aftalte med landbrugspakken. Det er helt oplagt, at landbruget ikke er helt i mål endnu, og derfor skal vi i virkeligheden nok tage fat i det, som naturfredningsforeningen og landbruget lagde frem. Vi skal dreje dansk landbrug, så det bliver mere klimavenligt, siger Lars Løkke Rasmussen (V) blandt andet.

placeholder

Landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer erkender, at landbruget har et ansvar:

”Vi tager det her alvorligt, og vi gør alt, hvad vi kan. Vi er indstillet på, at det her en opgave, der skal løses, og at der skal flest mulige virkemidler til,” siger formand Martin Merrild til Berlingske.

Han mener dog, at tallene og kritikken giver et forsimplet billede:

”Det der med at pege på os og få det til at lyde som, at vi ikke vil tage ansvar og ikke vil tage handling i forhold det her, det er simpelthen ikke i orden. Det er bare en mere kompliceret opgave, end nogen åbenbart har forventet,” uddyber Merrild.

Politisk kommentator Hans Engell vurderer, at landbruget står tilbage som den helt store taber i sagen:

Landbruget fremstår som den helt store taber i den her sag

”Landbruget fremstår som den helt store taber i den her sag, fordi det i den grad skaber tvivl om, hvorvidt det vil eller kan leve op til de frivillige aftaler, der bliver indgået. Der vil sidde politikere i både rød og blå blok, som vil tvivle på, hvad aftaler med landbruget er værd, når man har så lille evne eller vilje til at leve op til dem, siger Engell til Ritzau.

Fakta: Opfølgende spørgsmål

De radikales miljøordfører Ida Auken følger nu op på kvælstof-sagen ved at stille miljø- og fødevareministeren yderligere spørgsmål. De lyder blandt andet som følger:

  • Hvad der er sket med de af statens midler, som skulle være givet til landmændene som kompensation for at udføre de kollektive virkemidler i årene 2016, 2017 og 2018?
  • Agter ministeren at kompensere vandmiljøet for de manglende reduktioner fra kollektive virkemidler i årene 2016, 2017 og 2018 gennem mindre-udledning af kvælstof i de kommende år?

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er rigtigt, at det ikke er det samme at være selvstændig som at være lønmodtager, men det er altså lønmodtagerne der er med til at give landbruget 10. mia. i støtte om året, så er det vel også rimeligt,
at lønmodtagerne stiller krav til landbruget om ikke at ødelægge vores fælles natur.

Annonce