Annonce

Regeringen vil forbyde burkaer

Burkaforbuddet har udstillet uenighederne i VLAK-regeringen og ikke mindst Venstre. Et kompromis er fundet i sidste time - dagen før V's landsmøde.
Både Venstre og Liberal Alliance har nu besluttet at støtte Dansk Folkepartis forslag om et forbud imod maskering og heldækkende beklædning i det offentlige rum. En sag, der har skabt intern splid i regeringen og ikke mindst Venstre længe.

Venstre gav derfor sig selv en deadline i denne uge: Der skulle være indgået et kompromis inden partiets landsmøde i Vejle, som starter denne lørdag. De er nået til enighed ved blandt andet ikke at kalde det et ’burkaforbud’, men derimod et ’maskeringsforbud’, som ikke er religiøst betinget:

”Det er en udvidelse af maskeringsforbuddet, og det rene såkaldte burkaforbud er selvfølgelig grundlovsstridigt, og derfor tiltræder Venstre det ikke. Jeg kan leve med det," sagde Søren Pind umiddelbart efter gruppemødet ifølge dr.dk.

Fløjkrig i Venstre
I Venstres folketingsgruppe har stregerne været trukket hårdt op imellem partiets konservative og liberale fløj. På den liberale fløj finder man indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind. Søren Pind udtalte til Jyllands-Posten i august, at der var tale om en kulturkamp, og han mente ikke, at den kunne vindes med et forbud:

Bare fordi at jeg ikke kan lide, at nogle går klædt på en bestemt måde, og det kan jeg bestemt ikke, så synes jeg ikke, at et forbud rækker til at vinde den kamp.

”En ting er at vinde hjernerne, men vi skal også vinde hjerterne. Så er man altså nødt til at stå ved sine principper. (…) Bare fordi at jeg ikke kan lide, at nogle går klædt på en bestemt måde, og det kan jeg bestemt ikke, så synes jeg ikke, at et forbud rækker til at vinde den kamp.”

På den modsatte fløj er blandt andet udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og integrationsordfører Marcus Knuth. Han skrev i et debatindlæg i Berlingske i juli:

”Så er der nogle, der siger, at det jo ikke er liberalt at lovgive om, hvordan man går klædt. Det er også rigtigt. Men jeg vægter kampen for kvindernes frihed højere end blind ideologi. Kvindernes frihed var også en del af ræsonnementet bag vores 24-års regel, der for at forhindre tvangsægteskaber blokerer familiesammenføring med en udenlandsk ægtefælle under 24 år.”

Tidligere Venstre-minister støtter ikke forslaget
På trods af, at Venstres ordfører Jakob Ellemann-Jensen har forklaret, at et enigt Venstre står bag beslutningen, har tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen i dag udtalt til TV2, at hun ikke kan støtte forslaget:

"Jeg er stærkt imod burkaer, og jeg synes, det er noget af det mest kvindefjendske, der findes. Men jeg mener ikke, det er den rigtige måde at gribe problemstillingen an på. Og jeg er rigtig ked af, at religiøse fanatikere får os til at ændre på nogle af de grundlæggende værdier i det danske samfund. For mig rammer det her dybt i min Venstre-sjæl."

Kovending i Liberal Alliance
Modsat de Konservative har Liberal Alliance talt imod et forbud i hårde vendinger lige indtil i dag. Partiets udlændingeordfører skrev blandt andet på sin Facebook side i sommer:

Et forbud hjælper ikke de her kvinder. Liberal Alliance er imod at indføre forbud.

”Hvis man tror, at de mænd der i dag tvinger hustruen til at bære burka, pludselig vil springe ud som moderne liberale mænd og sætte kvinden fri, hvis vi indfører et forbud, tager man fejl. Et forbud hjælper ikke de her kvinder. Liberal Alliance er imod at indføre forbud, men vi er helt klar til at tage kampen op med social kontrol og undertrykkelse. For det skal bekæmpes!”

Anders Samuelsen skriver i dag på sin Facebookside, at ”der kommer et maskeringsforbud i Danmark. Sådan er det. ”

Han skriver også: ”Uanset hvor få det drejer sig om, får jeg kvalme, hver gang jeg ser den form for beklædning. Det minder mig om kvinder, der har tabt friheden.”

S: Vi er klar til at forbyde burkaen
Formand for socialdemokratiet Mette Frederiksen sagde til Folketingets åbningsdebat i går, at man er klar til at støtte forbuddet:

Skal politiet så at sige tage tøjet af vedkommende? Skal vi have fængselsstraf, skal vi have bødestraf? Det vil vi gerne diskutere.

”Vi er klar til at forbyde burkaen, hvis det er det, der skal til,” sagde hun. Tidligere på dagen torsdag forklarede hun, at et diskussionsemne vil blive, hvilke sanktionsmuligheder, der skal følge med forbuddet:

”Skal politiet så at sige tage tøjet af vedkommende? Skal vi have fængselsstraf, skal vi have bødestraf? Det vil vi gerne diskutere.”

Beslutningsforslaget om et burkaforbud ventes at blive fremlagt i Folketingssalen inden længe.

 


Flere artikler om emnet