Annonce

S: ”Mistanken om politisk fyring er bestyrket”

Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) nægter at svare på helt centrale spørgsmål vedrørende forløbet omkring udskiftningen af Klimarådets formand
”Mistanken om politisk fyring er bestyrket”.

Det konkluderer Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, oven på et halvandet time langt samråd torsdag med klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) i Folketingets klima- og energiudvalg.

Samrådet handlede om forløbet op til og baggrunden for udskiftningen af Klimarådets hidtidige formand, Peter Birch Sørensen.

På samrådet afviste klimaministeren ”helt og aldeles” at afsættelsen af Birch var en politisk fyring.  

Under samrådet nægtede Lars Chr. Lilleholt dog samtidig at svare på gentagne spørgsmål om, om det er korrekt, at Venstre internt i regeringen har foreslået Klimarådet nedlagt.

Jeg vil ikke kommentere på regeringens interne forhold

”Jeg vil ikke kommentere på regeringens interne forhold,” lød svaret fra ministeren flere gange. Op til samrådet har ministeren dog over for Berlingske Tidende erkendt, at en udflytning af Klimarådet fra København til provinsen var på tale internt i regeringen op til anden runde af udflytningen, som blev præsenteret januar 2018.

Tilsvarende ville ministeren ikke svare på, om ministre – herunder ikke mindst statsminister Lars Løkke Rasmussen - i regeringens ansættelsesudvalg kendte til hovedkonklusionerne i en kommende, regerings-kritisk rapport fra Klimarådet, da ansættelsesudvalget 13. november sidste år besluttede ikke at genudnævne Peter Birch Sørensen for en ny fire-årig periode som formand for Klimarådet.

Igen med den begrundelse, at der er tale om ”regeringens interne forhold”.

Det hører i den forbindelse med, at statsministeren tidligere over for Folketinget har afvist at svare på, om han kendte til hovedkonklusionerne i den kommende stærkt regerings-kritiske rapport op til ansættelsesudvalgets møde 13. november. Statsministeren henviste i stedet til, at man kunne stille spørgsmålet til netop klimaministeren.

Undren over manglende information af ministeren

”Forløbet af samrådet cementerer billedet af, at den manglende genudnævnelse af Peter Birch Sørensen, var en politisk fyring. Det er åbenlyst gennem flere år, at Venstre har været på kant med Klimarådet. Det er opsigtsvækkende, at klimaministeren ikke vil oplyse hvad centrale ministre – henunder statsministeren – vidste og hvornår. Det er opsigtsvækkende og bekymrende,” siger den socialdemokratiske klimaordfører, Jens Joel, til Netavisen Pio.

På samrådet afviste klimaministeren ”helt og aldeles”, at afsættelsen af Birch som formand var en politisk fyring. Han afviste også, at han blev orienteret om hovedkonklusionerne i den kommende regeringskritiske rapport efter et møde mellem Klimarådet og embedsmænd i Klimaministeriet om netop rapporten allerede 30. oktober 2018.

”Men det var ikke et møde, jeg blev orienteret om. Det var alene en ren faglig drøftelse af rapporten,” lød svaret fra ministeren under samrådet.

Men det var ikke et møde, jeg blev orienteret om

Medlem af udvalget, socialdemokraten Karin Gaarsted, undrede sig højlydt:

”Er det normalt, at du som minister først får kendskab til rapporters – ikke bare denne rapport, men alle rapporters - konklusioner, når rapporterne er helt færdige.”

Klimaministeren svarede, at det er almindelig praksis, at der er et fagligt møde mellem dem, der laver rapporter og embedsmænd fra ministeriet op til offentliggørelse af en rapport:

”Men det betyder ikke, at jeg bliver orienteret – og det blev jeg heller ikke i det konkrete tilfælde,” lød klimaministerens svar.

Orienteret om konklusionerne 30. oktober

Lilleholt har op til samrådet gentagne gange afvist oppositionens beskyldninger, om at udskiftningen Klimarådets – nu forhenværende - formand, professor Peter Birch Sørensen, var politisk, med den begrundelse, at beslutningen om udskiftningen af Birch blev truffet, inden Klimaministeriet modtog Klimarådets seneste rapport.

En rapport, der bl.a. fastslår, at regeringen sænker tempoet i den grønne omstilling meget markant. En hovedkonklusion som Lilleholt offentligt betegnede som ”volapyk”. Men dagbladet Information kunne tidligere på måneden dokumentere, at Klimaministeriet blev orienteret om hovedkonklusionerne i den kritiske klimarapport 14 dage før Birch blev udskiftet.

På et møde i ministeriet den 30. oktober sidste år blev Klimaministeriet således orienteret om centrale dele af rapportens indhold.

”Tak for et godt møde i går. Det gav os nogle gode pointer at arbejde videre med, og jeg håber også, det gav jer en god ide om, hvad den kommende analyse indeholder,” skriver en medarbejder i Klimarådet til en embedsmand i Klimaministeriet den 31. oktober i en mail.

Klimarådets embedsfolk fremviste på mødet den 30. oktober bl.a. en graf, der pointerede, at regeringen sænker tempoet i den grønne omstilling til en fjerdedel. Det bekræfter en kilde med kendskab til sagen over for Information.

13. november beslutter regeringens ansættelsesudvalg, at Klimarådets hidtidige formand ikke skal fortsætte.

Klimaministeriet modtog den færdige rapport en uge senere, den 20. november.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet