Regering har forsøgt at lukke munden på kritisk Klimaråd

Allerede i 2015 lagde klimaminister Lars Chr. Lilleholt politisk pres på Klimarådet, afslører rådets tidl. formand, Peter Birch Sørensen – S, R og Å kalder klimaministeren i samråd
I sidste uge blev Peter Birch Sørensen vraget som formand for Klimarådet - regeringens vagthund på klimaområdet. Han havde siddet fire år, og hans periode var slut, men var parat til at tage fire år mere.

Afsættelsen af Birch Sørensen skete kun få dage efter et offentligt skænderi mellem klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) og Peter Birch Sørensen. Baggrunden for skænderiet var, at Klimarådet i en aktuel rapport betegner regeringens klimapolitik som ”uambitiøs”. Lars Chr. Lilleholt afviste kritikken og betegnede den for ”forvrøvlet”. Det fik kommentatorer og oppositionspolitikere til at tale om en politisk fyring Peter Birch.

Peter Birch Sørensen afslører over for Politiken, at det langt fra er første gang, at Klimarådet udsættes for politisk pres fra Lars Løkke-regeringen. V-regeringen opfordrede således allerede Klimarådet til at afholde sig fra kritik af regeringens politik, da rådet udgav sin første rapport i slutningen af 2015.

Birch: Mange kontroverser

”Allerede i den første rapport, vi afgav i slutningen af 2015, var vi kritiske, og der ytrede ministeren sin utilfredshed med vores konklusioner,” siger Peter Birch Sørensen til Politiken.

Klimarådet tog i 2015-rapporten udgangspunkt i målet om, at Danmarks CO2-udslip skulle falde 40 procent inden 2020. Et klimamål, der var aftalt mellem SR-regeringen, de konservative og venstrefløjen tilbage i 2014. I mellemtiden havde Venstre overtaget regeringsmagten og havde slækket på klimaambitionerne.

Der opstod en diskussion mellem ministeren og mig

”Der opstod en diskussion mellem ministeren og mig. Ministeren mente, at da vi var rådgiver for regeringen, skulle vi rådgive om de målsætninger, regeringen havde stillet op, og derfor var det ikke relevant at kritisere regeringen for ikke at leve op til 40 procent-målet. Det havde vi en kontrovers om,” siger Bich Sørensen til Politiken.

Peter Birch Sørensen afslører, at det blev den første af mange kontroverser mellem regeringen og Klimarådet, der fortsatte med at aflevere kritiske rapporter om blandt andet PSO-afgift og regeringens klimapakke.

Oppositionen og eksperter rystede

Afsløringen ryster forvaltningseksperter og oppositionen i Folketinget.

Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, mener, at sagen er betænkelig. Han understreger over for Politiken, at regeringen skal afholde sig fra at give dekreter om at gå i en bestemt retning: ”Ministeren må respektere reglerne om uafhængighed,” siger han.

Ministeren må respektere reglerne om uafhængighed

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, skriver i et tweet, at det er ”dybt alvorligt og helt uacceptabelt, at Lars C. Lilleholt har prøvet at udøve censur og lukke munden på formanden for det uafhængige Klimarådet grundet kritik af regeringen.”

placeholder

Partiets klimaordfører, Jens Joel, skriver på twitter, at Klimarådet er uafhængigt, ”Men regeringen tror de skal styre klimarådet! Den her sag bliver mere og mere betændt jo mere der graves i den. Styrker desværre billedet af en politisk fyring.”

placeholder

Socialdemokratiet indkalder klimaministeren til samråd og stiller spørgsmål til sagen. Det samme gør de radikale og Alternativet.

Også de radikale, SF og Alternativet kritiserer, at regeringen tilsyneladende har forsøgt at lægge politisk pres på Klimarådet.

SF’s formand, Pio Olsen Dyhr, betegner i et tweet sagen som ”Helt grotesk”: ”Peter Birk er jo en af de mest sobre økonomer jeg kender.”

placeholder

Klima- og energiministeren afviser ifølge Ritzau beskyldninger om, at han skulle have udøvet politisk pres på Klimarådet:

"Kritikken er grebet fuldstændig ud af den blå luft. Jeg har på intet tidspunkt dikteret, Hvad Klimarådet skulle arbejde med," siger klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce

Annonce