Annonce

S-udspil er virkeliggørelse af moderne humanisme

Hvad skal vi bruge humanismen til, hvis den bare er idealer og flotte paroler? Det kan hverken danskerne eller de mennesker, der er på flugt leve med.
Hvis den flygtninge- og migrantkrise, som vi står midt i, var et midlertidigt og begrænset problem, så ville de europæiske landes asylsystemer ikke være brudt sammen. Men det er ikke tilfældet. Antallet af mennesker på flugt vil stige yderligere, og med befolkningsvæksten i Afrika vil vi opleve større strømme af migranter, der forsøger at rejse til Europa for at leve illegalt eller for at forsøge at få asyl.

Vi har i dag et asylsystem, hvor vi bruger flest penge på forholdsvis få flygtninge i Europa

Enhver bør efterhånden kunne se, at det system, som vi har bygget op med spontan asylansøgning i Danmark og Europa, er en del af problemet og er medansvarligt for de dødsruter over Middelhavet, som titusindvis forsøger sig med. Samtidig står millioner og mangler hjælp. Vi har i dag et asylsystem, hvor vi bruger flest penge på forholdsvis få flygtninge i Europa og svigter de fleste flygtninge i nærområderne. Det foregår i en anerkendelse af, at antallet har en betydning. At flygtningekrisen presser vores samfund, hvis vi ikke har styr på antallet, der kommer hertil.

Vi skal hjælpe flest
Man kan vælge at lukke øjnene for den virkelighed og stå fast på de traditionelle paroler, men så tager man ikke sin humanisme alvorligt. Udgangspunktet må være at hjælpe flest muligt. Jo flere vi hjælper her, og jo mere vi lukker øjnene for de kriser, som folk er i bevægelse fra, jo færre mennesker får gavn af vores hjælp. Jo mere inhuman er vores flygtningepolitik.

Udgangspunktet må være at hjælpe flest muligt

Socialdemokratiets asyludspil er det eneste konkrete udspil, der vender op og ned på den virkelighed. Modtagelsescentre i nærområderne, der giver mennesker en værdig tilværelse og hjælper langt flere, hvor kriserne er. Et samlet europæisk løft af Afrika for at modvirke strømme af migranter, der ikke er asylberettiget og endelig en kontrolleret kvoteordning, så vi kun tager imod det antal her i Danmark, som vi rent faktisk evner at integrere.

Humanismen skal genetableres
Fordi vi tager kontrol over situationen og afskaffer den ukontrollerede spontane asylansøgning, kan vi genetablere humanismen i dansk asylpolitik. Gør vi ikke det, er vi overladt til mange af de løbende stramninger af asylreglerne, som under det nuværende system er vores eneste mulighed for tilnærmelsesvis at styre antallet der kommer hertil.

Jeg har ikke deltaget i en eneste debat om Socialdemokratiets udlændingepolitik uden at blive anklaget for at være inhuman og menneskefjendsk. Det sker ofte, når argumenterne mod den socialdemokratiske asylpolitik slipper op. Det skal jeg nok leve med, men det gør flygtningene desværre ikke.

 

Alexander Grandt Petersen er Folketingskandidat for Socialdemokratiet i Odense syd. 

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

Klummen er alene udtryk for forfatterens egen holdning.

Alexander Grandt er Kommunikationschef i tænketanken Cevea. 


Flere artikler om emnet