Annonce

SF melder sig ind i forsvarsforliget

SF har sammen med Nye Borgerlige og Kristendemokraterne meldt sig ind i forligskredsen bag det seneste forsvarsforlig fra 2018.
De sikkerhedspolitiske rystelser efter Ruslands invasion af Ukraine skaber øget samling om dansk forsvar.

Ifølge en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet er SF sammen med Nye Borgerlige og Kristendemokraterne nu formelt blevet lukket ind i varmen som en del af forligskredsen bag forsvarsforliget fra 2018.

SF har dermed taget konsekvensen af sin tilslutning til det nyligt indgåede nationale kompromis og dansk sikkerhedspolitik og sidder nu også formelt med i forsvarsforligskredsen.

Det nationale kompromis blev i begyndelsen af marts indgået mellem Socialdemokratiet, De Radikale, Konservative, Venstre og altså SF. Aftalen betyder, at Danmark i 2033 når op på, at bruge to procent af bruttonationalproduktet (BNP) på forsvaret.

Ni partier bag forsvaret

Efter udvidelsen af forligskredsen bag forsvarsforliget står nu i alt ni partier bag forsvarsforliget.

Den nye forligskreds udgøres nu udover de fem partier bag det nationale kompromis af Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne.

Udtryk for en stor opbakning til dansk forsvar

Udenfor døren står fortsat Enhedslisten, Alternativet, Frie Grønne og tidligere statsminister Lars Løkkes Rasmussens parti, Moderaterne.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) glæder sig over den brede opbakning i Folketinget til forsvaret.

”Den nye og historisk brede forligskreds er udtryk for en stor opbakning til dansk forsvar, og det store ansvar Forsvaret dagligt tager i kampen for frihed, fred og demokrati,” siger Morten Bødskov.

Indflydelse og troværdighed

For SF styrker den nye status som forligspartner partiets troværdighed forud for folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet den 1. juni, hvor SF anbefaler et ja.

For SF handler den nye status dog nok så meget om at få indflydelse på beslutninger om forsvaret.

”Vi mener derfor i SF, at det er nødvendigt at sidde med i det, som vi kalder forsvarsforliget, som er der, hvor vi i Danmark træffer de fleste beslutninger på forsvarsområdet, især når det handler om investeringer,” siger partiets forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen til Ritzau ifølge Berlingske.

Oprustning

Ifølge politisk kommentator Benny Damsgaard tjener SFs tilslutning til forsvarsforliget to formål.

Dels øger det partiets regeringsduelighed efter et kommende folketingsvalg. Dels kommer SF tættere på de praktiske beslutninger om oprustningen af forsvaret.

”Når det nye forsvarsforlig skal forhandles - sandsynligvis i august-september i år - så er de med i optakten, hvor de bliver klædt på med faglig viden fra forsvaret. Man er med inde ved bordet og har i hvert fald på papiret indflydelse på, hvad der kommer til at stå i et nyt forsvarsforlig,” siger Benny Damsgaard.

De gamle stinger-missiler er sendt til reparation i USA

Han peger dog på, at der i første omgang ikke bliver meget at diskutere, når det gælder de penge, der her og nu er bevilget til indkøb.

”Den straksbevilling på syv milliarder kroner, der er blevet givet, bliver først og fremmest brugt til at til at fylde huller op og betale for indsatsen i Ukraine. Det er langt hen ad vejen disponeret nu, så det er ikke noget, forligspartierne kommer til at få indflydelse på,” siger Benny Damsgaard.

Lagrene er tomme

”Den primære del går til at fylde lagrene af ammunition og brændstof. De er lige nu kørt helt flade. Man har sendt en hel del ting til Ukraine i form af panserværn og personbeskyttelse. De gamle stinger-missiler er sendt til reparation i USA. Det - eller noget tilsvarende - skal man have købt ind igen,” siger han.

Benny Damsgaard peger samtidig på, at SF har en klar ambition om at blive regeringsparti efter næste valg.

”Skal man i regering, skal man også være en del af forsvarsforliget. Det er du som regeringsparti nødt til at være en del af. Men jeg tror i SFs tilfælde, at der er mere i det end som så. Partiet har bevæget sig på det forsvarspolitiske område og har nu en anden tilgang til forsvaret, end de har haft historisk.”

”SF har givet udtryk for, at de lægger meget vægt på cyber-forsvar. Der vil også være spørgsmålet om grøn omstilling i forsvaret. Der er store tanks, kampvogne og andet, som bruger rigtig meget diesel. Men når det kommer til stykket, så handler det om krudt og kugler og ting, der kan slå folk ihjel,” lyder det fra Benny Damsgaard.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Putins Rusland tog EU med bukserne nede militært. Kina har kræfterne til at gøre det økonomisk. Og det er så den sande krise, som venter EU og som ingen har omtalt nævneværdigt endnu. Alle er beskæftiget med krigen i Ukraine og total oprustning. Men realiteter kommer. Uanset hvad. USA og EU hænger sammen lige nu som ikke set de seneste år. Men det er kun et øjebliksbillede. Og hvad sker der, når Kina for alvor sætter EU under økonomisk pres? Og EU må træffe valg, som ikke er i USA's interesser for at redde økonomien?

Helt til grin tænker du. Måske. Men ikke et utænkeligt scenarie.

Det bliver meget mere end spændende at se, hvor Europa er henne om 5 til 10 år. Særligt økonomisk, hvis skulle spørge mig. For vi er slet ikke forberedt på den økonomiske magt Kina reelt har opnået de seneste årtier. Lige så lidt, som vi var forberedt på Ruslands ret pludselige angreb på Ukraine.

I den forbindelse er det værd at genopfriske, at Rusland og Kina d. 04. februar 2022 har underskrevet en aftale om et strategisk økonomisk og militært samarbejde mod USA's og Vesten's verdensorden. En aftale uden tabuer, som kineserne har givet udtryk for.

En chokerende realitet er ved at se dagens lys. Og vi står med bukserne nede og forstår ikke, hvad der sker. Ja, at det overhovedet kan ske.

For omkring 10 år siden var jeg på besøg hos AirBus fabrikken i Hamborg Finkenwerder. Her fortalte AirBus bl.a. om deres samarbejde med kineserne. Et samarbejde de var nødt til at indgå i, hvis de ville lave forretninger med Kina om salg af AirBus fly til deres største kunde. Kina. Dengang blev det estimeret, at kineserne havde behov for omkring 10.000 fly de kommende år. De fortalte, at kineserne havde ambitioner om, at udvikle deres egen fly industri og at AirBus samarbejdet gav kineserne indsigt i AirBus's produktionsmetoder. Men hvis AirBus ville bevare deres forretning kunne de ikke undgå dette samarbejde. Boeing havde sagt nej til et lignende samarbejde og trukket deres produktion væk fra Kina, da de var bange for kineserne ville kopierer deres produktionsmetoder. Men AirBus sagde ja. Ikke mindst fordi AirBus følte sig sikre på kineserne uanset hvad alligevel ville opnå deres egen fly industri med eller uden AirBus. Så de kunne lige så godt tjene de penge de kunne så længe det var muligt.

Husker en ældre velklædt tysk dame, som var rystet over, hvor meget kineserne efterhånden var ved at få overtaget teknologisk. Hun var bekymret for Tysklands teknologiske forspring vil blive udhulet med deraf økonomiske konsekvenser til følge for Tyskland. Og det er så for 10 år siden.

Først for ca. 2 år siden udtrykte Angela Merkel bekymring for Kina's hastige teknologi opkøb i Tysklang. Merkel fik gennemført lovgivning om stop for salg af strategisk vigtige tyske teknologier. Men store skader var da allerede sket.

Danmarks fremtidige forsvar.

Genbrug og renoveringer bliver fremtiden og flytning fra by til land.

Selv liberal alliance går ind for CO2 afgifter der med sikkerhed vil lukke Aalborg Portland.

Nybyggeri bliver en by i Rusland. Alle vil flytte til provinsen. Her vil mennesker i et klima-neutralt samfund søge mod samfund hvor boliger blot trænger til isolering og renovering.

I et klima-neutralt samfund stiger alle råstofpriser. Vi kommer til at bo i samfund hvor familier lever langt tættere end tidligere. At alle jyske familier sender deres børn til København til uddannelser og cafeliv og modetøj, er en saga blot.

Et Danmark som i 1950erne bliver igen en realitet!

Kort afstand til alt! Og god udnyttelse af de boliger der allerede eksisterer overalt i landet!

Egen produktion af grøntsager og høns i baghaven!

De praktiske grise kommer til at klare sig bedst!

Tanken om at elbiler skal få verden til at køre videre som i dag, er den illusion som Putin for længst har slukket!

Vores næste fjende bliver Kina, hvorfra vi postordre-indkøber det meste.

Tøjproduktion og produktion af elektronik bliver igen midtjysk!

Uafhængighed af Rusland og Kina bliver et must ikke blot for Danmark og Norden, men også for hele Europa!

Det er NATOs eneste chance, hvis forsvarsudgifter skal holdes nede på 2%af BNP.

Start med at gøre Herning til Danmarks nye hovedstad!

Det vil reducere CO2 automatisk med 10%. Og sende det signal til alle de unge som de hungrer efter!

At gøre Jylland in, er at reducere CO2 automatisk.

Kort transport af mennesker, varer, energi bliver afgørende for den enkelte lønmodtagers privatøkonomi.

Bliver afgørende for magtbalancen i verden!

Selvforsyning overalt i Danmark af varer, energi og boliger bliver altafgørende!

Den globale verden er død!

Diktatorer stoppes kun ved at enkeltlande og nærregioner er selvforsynende på varer, energi og våbensystemer!

Det arbejdende folk med hænderne skruet rigtig på bliver som i 1950erne altafgørende!

Spindoktorerne kan blive kustoder på Nationalmuseet, der som det eneste forbliver i København.

Selv dronningen vil mest opholde sig i Århus. Skabe, designe og dyrke sin have!

“Vi får brug for flere kloge hænder”.

Stort set kun kloge hænder fra Skagen til Tønder!

Og for hver dag der går, bliver lille Danmark mindre og mindre afhængig af Kina og Rusland.

Men det kræver at de unge klima-aktivister i København flytter tilbage til Jylland og ud på landet væk fra kinesiske mobiltelefoner, kinesiske iPads, kinesiske neglelakker/øjenskygger/ kunstige øjenvipper, kinesisk produceret modetøj, osv., osv., osv.

Danskerne skal til at producere i stedet for at forbruge.

Se hvad det kræver af råstoffer og energi og bygninger for at have de5 overforbrug som vi har.

Og først og fremmest! Se hvilken forurening produktionen medfører! Og hvordan den bortskaffes eller modvirkes!

Alt det der var årsagen til at de to tidligere generationer out-sourcede hele lortet!

Så kan de unge lære det! På den hårde måde! Igen!

Bestemt af Putin!

Og snart af kineserne! Kommer tid! Kommer råd!

Den kinesiske middelklasse er snart klar til at gøre os til deres slaver!

Med mindre vi handler klogt i tide!

I Midtjylland importeres næsten alle fodboldspillere til FC Midtjylland! Udregn deres CO2 aftryk! Du vil blive chokeret!

Sådan er det med alt vi køber!

FC Midtjylland kan vi fint undvære! De er der blot for nogle kyniske pengefolks skyld!

Men tøj, elektronik, fødevarer, våben!

Det bliver Midtjyllands nye klima- og sikkerhedsstatus.

Centrum for det nye klima-Danmark! Det selvforsynende Danmark! Og med lidt held vil Norge, Sverige og Finland være med i et nyt klima-venligt Norden, der arbejder tættere sammen end selveste EU!

Den fælles nordiske forsvarsunion bliver en realitet med to hangarskibe og to gange 50 angrebsfly med base i Østersøen.

Egenproduktion. Selvforsynende med energi! Toptunet angrebs-forsvar! 100 russiske byer på angrebs-kornet dag og nat!

Putin i benlås på alle parametre!

Og respektfulde julekort fra kineserne, der ønsker samarbejde om nye produkter!

Efterhånden som store dele af verden for en større velstand, som det f.eks. er tilfældet i såvel Kina som Indien, med tilsammen 2.800.000.000 indbyggere, vil efterspørgslen stige eksplosivt. Det vil fører til massivt stigende priser. Og det vil i særdeleshed gå ud over købekraften i EU, hvor vi indtil nu har været vandt til at være økonomisk førende i verden med de største lønninger og den største købekraft set i forhold til resten af verden. Det kan godt være det antal kroner, som tikker ind på lønkontoen er den samme gode løn. Men hvis kineserne og inderne for større lønninger med tiden vil din købekraft blive udhulet og kineseren og inderen løber med varen. Med mindre, selvfølgelig, du vil betale mere.

Fint for den grønne omstilling og mindre ressource belastende forbrug? Ja, her kan vi i Danmark og EU jo så blive førende. Ganske enkelt fordi vi ikke længere har råd. I Kina og Indien derimod kender forbruget kun en vej. Op, op ,op. Så samlet set vil den grønne omstilling gå ad helvede til.

Men en grøn omstilling, som vi så kan bryste os med, at være førende med i Danmark og EU. Vi bliver fattige med god samvittighed.

Det går godt nok TILBAGE for SF. LEFLERI.SF er blevet et lefleparti.

Annonce