Annonce

SF om sms-sag: Statsministerens sms-beskeder skal gemmes i 25 år

Ministres, særlige rådgiveres og departementschefers sms-beskeder skal gemmes i et kvart århundrede.
SF mener, at praksis med automatisk sletning af sms-beskeder til og fra statsministeren og topembedsmænd i Statsministeriet efter kun 30 dage er “uacceptabel”.

I stedet ønsker SF, at statministerens, Statsministeriets departementschefs og statsministerens særlig rådgiverssms-korrespondance skal bevares i 25 år.

“Helt overordnet synes vi det er klogt, at Statsministeriet har sagt, at de nu vil medvirke til at genskabe de her sms-beskeder.”

“De kan være lige ligegyldige, men de kan jo også indeholde vigtige elementer, der kan belyse den her proces,” siger SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, til Netavisen Pio.

“Vi har kun et ønske i SF, og det er at vi får kortlagt det her mink-forløb.”

Ønsker sms'er opbevaret i 5, 10 og 25 år

Det er helt oplagt at sidestille sms'er med mails

SF lægger op til, at der skal indføres ens opbarverings og sletningsregler for mails og sms’er:

“Justitsministeriet har lagt op til nye regler for opbevaring og sletning af mails. Og de regler siger, at ministeriernes mail skal bevares i fem år, chefers mails skal opbevares i ti år, mens ministres, departementschefers og særlige rådgivers mails skal opbevares i hele 25 år. Den opbevaringsmodel ønsker vi også skal gælde for for sms’er. Det er helt oplagt at sidestille sms'er med mails," fastslår Karina Lorentzen.

Burde have indset at 30 dages frist ikke er acceptabel

Hun håber at Minkkommsionen får klarlagt, hvornår den automatiske sletning af sms’er er sat til hos statsministeren, departementschefen, den særlige rådgiver og departementsråd i Statsministeriet, Pelle Pape:

“Hvis den automatiske sletning er sat til fra dag et, man rykkede ind i Statsministeriet, ja, så kunne man jo i al fald ikke vide noget om, at der meget senere ville blive nedsat en Mink-kommission. Jeg håber også det bliver klarlagt af kommissionen, hvem der har rådgivet hvordan om sletning af sms’er,” understreger Karina Lorentzen.

Hun mener, at man i Statsministeriet burde have indset, at en slette-frist på kun 30 dage ikke er gangbar:

Jeg synes jo man burde have indset, at en 30 dages slettefrist ikke er acceptabel

“Jeg synes jo man burde have indset, at en 30 dages slettefrist ikke er acceptabel. Især når  Justitsministeriet har arbejdet med frister for opbevaring af mails. Så burde man have tænkt, at noget lignende burde være gældende for sms’er,” mener SF’s retsordfører, der meget håber at de slettede sms’er kan blive genskabt.

Opdateret kl. 15.30

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Måske det kunne være en god ide at skele til de arkiveringsregler der er på statsbibliotekerne.

Er der ikke en regel der siger, at når magten skifter afleveres mobiler, PC, ministerhold, nøgler, zpindoktor fyres osv, at gemme i 25 år er jo helt knap i låget. Er noget vigtigt skal det journalisternes, det skal sms, mails og telefonsamtaler. Så hvad med lige og slappe lidt af.

Helle, "Er noget vigtigt", problemet er at det der er vigtigt for dig ikke nødvendigvis er vigtigt for andre. Derfor skal der regler/lovgivning til.
Om det er 'helt knap i låget' synes jeg ikke, det er jo en del af historien. Uanset om det drejer sig om rød eller blå blok. Vil du også nedlægge rigsarkivet, museer, .... Det tror jeg næppe.

Hvis SMS-beskeder skal gemmes i 25 år, hvad så med telefonsamtaler, skal de også optages på bånd og gemmes? De fleste SMS er jo for det mest en afløsning for at ringe op og tale i telefon.

Minister bil

Hvis jeg var statsminister, og skulle gemme sms'er i 25, så ville jeg holde op med at sende nogen..... Skulle det endelig være, så ville jeg skrive: Ring når du kan....... - og på min private telefon. Altså, altså - hvor bliver vi vælgere trætte af at politik går ud på konstant at halshugge nogen. Det er vildt middelalderligt. De politikere må jo så aftale at mødes på steder, hvor der ikke er øjne - som i de gode gamle spiondage. Jeg har ikke ord for min opfattelse af den fremstillede middelmådighed og pøbeladfærd,der p.t. lægges for dagen

"Hvis jeg var statsminister,..." det er du heldigvis ikke!

Nej, og det er du heldigvis heller ikke.

Nej, og det er du heldigvis heller ikke.

Der skal dæleme være meget plads i folketingets mobiler, hvis de skal gemmes i 25 år !
Selv en iphone ville kolapse total inden der er gået et halvt år 😂

Der skal dæleme være meget plads i folketingets mobiler, hvis de skal gemmes i 25 år !
Selv en iphone ville kolapse total inden der er gået et halvt år 😂

Kan man virkelig være så uvidende?

Der er en fast procedure for, hvad man journaliserer i en sag. Og jeg bakker AH op, jeg tror ikke et sekund på, MF har haft motiv eller bagtanke i ond hensigt, hun har først og fremmest tænkt på landets befolkning og deres sundhed. Og tak for det. At pressen løber løbsk, hurra nu kan der sælges aviser, og de blå politikere hurra nu kan vi komme på TV. Alt det gode statsministeren og regeringen har gjort og står for og de gode forlig og tiltag og reformer der er startet, er glemt, og hvem ønsker en blå regering tilbage? Er folk helt holdt op med at tænke selv.

Helle, hele den svada har du skrevet før, stop nu!

Så kører møllen....

Flere og flere regler der aldrig bliver afskaffet igen => flere udgifter til administration, og DJØF-segmentet jubler.

Statsministerens SMS-beskeder skal IKKE gemmes i 25 år

Følsomme oplysninger bør slet ikke sendes som SMS. Der er problemer med at kryptere denne type beskeder, hvilket åbner op for, at uvedkommende kan opsnappe diverse beskeder. Derfor nævner Datatilsynet eksempelvis følgende – Citat:

”Det er endvidere Datatilsynets vurdering, at indhold med følsomme oplysninger og oplysninger, som skal undergives fortrolighed, normalt ikke skal sendes som SMS”.

Vis mig lige det folketingsmedlem eller den minister, som har journaliseret alle sine SMS'er. Eller for den sags skyld en, som aldrig har slettet en SMS. Du kommer til at lede meget meget længe.

Det hele handler om at skabe overskrifter som kan skade regeringen. Hvad enten det er løgn eller sandt, så tæller kun en ting. At gøre mest mulig skade.

Den "blå fløj" og dens tilhængere, har IKKE lavet andet end at HETSE den siddende regering. Konstant søgning efter den mindste anledning til at skamme regeringen ud. Det bliver mere end GLOHEDT at være "lille mand" i DANMARK hvis det lykkedes det blå kompagni at få væltet regeringen. Med en blå regering vil "manden på gulvet" blive få beskåret økonomien så ekstremt ind til benet at det bliver ulideligt.Den "lille mand" vil få et absolut minimumsbeløb der kun vil kunne række til lige at trække vejret. Og CORONAEN vil sprede sig helt uhæmmet uden nedlukninger og restriktioner.Folk vil kunne løbe smittende rundt overalt. OG DEM DER IKKE KAN TÅLE VIRUSSEN må klare sig så godt de kan i et håbløst siksakløb med paniske ønsker om derved at kunne undgå at blive smittet. De vil komme til at føle sig fuldkommen LOST. Lev eller dø. Det vigtigste vil være at "holde hjulene igang". Så rindende mønt kan løbe hurtigere og hurtigere ned i de riges lommer. Hvilken iskold kynisme der vil overgå alle landets svageste borgere og risikogrupper. Den siddende regering gjorde det RIGTIGE da de påpegede at alle smittemink måtte aflives.

Altså Karina - også Mettes Imessages til Bo og deres børn ? Privatlivet fred ??

Altså Karina - også Mettes Imessages til Bo og deres børn ? Privatlivet fred ??

Altså Karina - også Mettes Imessages til Bo og deres børn ? Privatlivet fred ??

Jakob, det står jo MF frit for IKKE at benytte 'firma-mobilen' til private formål. Faktisk ville det være en fordel at adskille arbejde og privatliv.

Ja..regeringen gjorde det rigtige....ingen vidste hvad vi var op i mod på daværende tidspunkt.
Men det er alligevel en møgsag for regeringen uanset hvad man mener om mink...levende eller døde.
Ærgerligt at der sker flere fejl. Håber inderligt at kommissionen når frem til 'at der ikke er noget at komme efter og at oppositionen og dele af pressen får sig en lang næse

Enig Nynne. Og når mn læser Pernille Skipper som er jurist, og kan tænke selv, og argumentere ligeså, så tror jeg du får ret.

“Så kære Mette Frederiksen, læg dig ned, rul dig, alt andet er et ægte tillidsbrud.

Det smertelige i det seneste års tidslinje er således ikke kun, hvad der substantielt er sket i selve minksagen. Men helt principielt udstiller dette forløb også magtens manglende villighed til at lade sig undersøge. I nogle af de sms’er, som Barbara Bertelsen sendte til sine underordnede i Fødevareministeriet i november, forklarede hun selv, at ”regeringens liv” var på spil her. At ”forfængelighed er en dødssynd”. Hun ville have, at de i stedet for at snakke uden om kritikken skulle lægge sig ned og rulle sig, som hun skrev. Alt andet var et ”ægte tillidsbrud”. Hun havde ret. Analysen var helt præcis. Med den tilføjelse, at der er endnu større værdier end regeringens eget liv på spil her. Netop fordi både Mette Frederiksen og hendes departementschef er så stærke i deres ræsonnement, må vi også kunne forvente, at de selv gør, som de prædiker for andre.”

“Så kære Mette Frederiksen, læg dig ned, rul dig, alt andet er et ægte tillidsbrud.”

Sjældent får læserne gratis journalistik af denne kvalitet og kaliber. Som en reproduktion af Mona Lisas traurige øjne! Og kun det! Men klart og tydeligt! Det første man ser bag hundreder af tilbedere der står i kø ved det hellige historiske kvindemaleri. Hvad skjuler øjnene? Hvad er Mona’s traume?

Mon ikke lige at konklusionen på kommissionens arbejde skal foreligge først!

Det ser, i meningsmålingerne, ud til at corona effekten er aftagende. Lidt ærgerligt at Mette, Barbara og de andre nu skal aflevere deres private sms'er. Håber ikke politiet formår at genskabe disse - da de utvivlsomt vil blive misbrugt til at tilsværte de der har reddet Danmark og danskerne fra udryddelse under krisen.

"Håber ikke politiet formår at genskabe disse"
Jaså, er sandheden da ilde hørt?
Det kunne måske endda være med til at frikende MF og BB.

Alle der siger og mener at CORONA er "på højde med en almindelig influenza" burde måske have "smagt mosten".
Hvis de ellers havde overlevet en tur med CORONA så kunne det være de bagefter var kommet på andre tanker og ment noget andet om den virus der her i landet slår mellem 2 til 6 personer ihjel så godt som hver dag. De syge mink
kunne have smittet vildtlevende mink og HVAD så ....? Når skaden ER sket er det FOR SENT at begræde.

Det er hverken en stasminister, en minister eller et mening folketingsmedlems opgave, at have styr på sikkerheden eller teknikken bag folkestyrets kommunikationsmidler. Det er derimod embedsværket med bl.a. PET og FE, samt andre der holder styr på landets digitale sikkerhed. Hvis en statsminister får stillet digitale kommunikationsmidler til rådighed, som f.eks. en mobiltelefon, skal en statsminister kunne stole på kommunikationsformen er korrekt såvel hvad sikkerhed og daglig brug angå.

Statsministeren skal reger landet. Ikke være IT supporter.

Tænk engang.
At SF`S bedste indspark i debatten er "gem sms`s i 25 år", hvorfor ikke 26 år eller 126 år, hvorfor ikke !
Gad vide om SF`s kunne tænke sig at læse det som tidligere udenrigsminister Willy S. skrev på engelsk, jeg tror det næppe.
Efter at en 5-6 spørgere havde haft ordret, tog Statsministeren ordet og gav alle en påmindelse om situationens alvor i februar 2020, jeg fornemmede en stilhed blandt spørgerne og måske også hjemme i stuerne.