Annonce

SF-ordfører om Kinas Hongkong-indgreb: “Ekstremt aggressivt”

Folkekongressen i Kina har netop godkendt ny lov, som strammer Kinas greb om Hongkong. Karsten Hønge kalder det “en dramatisk udvikling”.
De cirka 3.000 delegerede på folkekongressen i Beijing vedtog i dag den såkaldte sikkerhedslov, som vil stramme Kinas greb om Hongkong.

Det skriver Politiken.

Den nye lov vil gøre det muligt at anholde, retsforfølge og fængsle alle personer i Hongkong, som ifølge Beijing kan forbindes med landsforræderi eller forsøg på løsrivelse, samfundsnedbrydning, terror og samarbejde med udenlandske magter.

Det bliver også muligt for Beijing at have sikkerhedsstyrker i Hongkong, som kan slå ned på ethvert optræk til politisk uro.

SF’s udenrigsordfører, Karsten Hønge, kalder det, som folkekongressen har besluttet for “ekstremt aggressivt”.

“Det er en dramatisk udvikling. Jeg er sikker på, at det her fører til en optrapning af konflikten. Jeg er meget bekymret for, hvad det kan føre til. Det er jo fastlandskinas forsøg på helt at undergrave den status, som Hongkong har,” siger han til Netavisen Pio.

Jeg er meget bekymret for, hvad det kan føre til

Folkekongressen er den lovgivende forsamling i Kina, som mødes én gang om året. Reelt set fungerer folkekongressen som et såkaldt gummistempel for de beslutninger, som ledelsen i det kinesiske kommunistparti allerede på forhånd har truffet. Derfor forventede man også, at den nye sikkerhedslov uden problemer ville blive vedtaget på folkekongressen.

Strammere greb og slut med politisk frihed

Ifølge repræsentanter for demokratibevægelsen i Hongkong vil den nye lov stramme grebet om Hongkong og stoppe den politiske frihed, som Kina ellers lovede Hongkong, dengang Storbritannien i 1997 overleverede Hongkong til Kina.

Flere aktivister i Hongkong frygter, at den nye lov vil betyde, at de kinesiske myndigheder får brutale redskaber til at slå endeligt ned på de demonstrationer for demokratiske reformer, som det seneste år har fundet sted i Hongkong.

Udsigten til den nye sikkerhedslov fik i weekenden mange mennesker i Hongkong til at protestere, og man forventer, at vedtagelsen af loven vil føre til politisk uro påny.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, meldte i går klart ud, at USA ikke længere ser Hongkong som et tilstrækkeligt selvstyre. Med det nye indgreb underminerer Kina ifølge Pompeo Hongkongs særstatus fundamentalt.

- Det står nu klart, at Kina former Hongkong efter sig selv, lyder det fra Mike Pompeo.

placeholder

Vil stå stærkere til valget i efteråret

Ifølge Karsten Hønge er der ingen tvivl om, at den nye sikkerhedslov kommer nu, fordi der er valg til september.

Han er sikker på, at Beijing vil bruge den nye lov til at fjerne de kandidater, der kunne stille op for demokratibevægelsen i Hongkong for at sikre sig, at “Beijing-tro” kandidater har større chancer for at vinde valget.

“Jeg tror ikke, man vil acceptere det i demokratibevægelsen i Hongkong, og derfor er jeg ekstremt bekymret for, hvad der her kan føre til mellem befolkningen i Hongkong og styret i Hongkong, som sikkert endnu mere vil være Beijings forlængede arm, og det kan føre til endnu mere oprør, uro og konfrontationer, lyder det fra Karsten Hønge, som fortsætter:

“Beijing-Kina er fuldstændig rystet over det valg, der var sidste år i november, som gav et rigtig godt valg til demokratipartier, og hvor de Beijing-tro politikere fik en øretæve af rang. Jeg er helt sikker på, at de nu tænker, at det bare ikke må ske igen til næste valg i september.”

Ikke mange muligheder for dialog og samarbejde 

Beijing-Kina vil med den nye lov sætte demokratibevægelsens kandidater ud af spillet, så de ikke skal opleve den samme ydmygelse og mavepuster til valget i september, mener Karsten Hønge.

Derfor er de nu stille og roligt i gang med at eliminere aktivisterne og demokratibevægelsen.

“Det er helt grufuldt, for hvad opnår du ved at forhindre dem i at stille op? Holdningerne er der jo stadigvæk, så det er bare et spørgsmål om at skrue låget hårdere og hårdere fast, når vandet koger, men det er ikke til at vide, hvordan demokratibevægelsen reagerer, men der er ikke mange muligheder for dialog og samarbejde. Jeg er bekymret for, at det kan gå helt galt,” siger Karsten Hønge.

Hønge: EU og FN skal konfrontere Kina

Det er nødvendigt, at EU konfronterer Kina med, at de skal overholde menneskerettighederne, og at befolkningen i Hongkong har ret til demokrati og frihed.

Sådan lyder udmeldingen fra Karsten Hønge.

“EU bliver nødt til at markere over for Kina, at det her får politiske og handelsmæssige konsekvenser, hvis de knuser demokratiet og Hongkongs særstatus, som der er aftale om frem til 2047,” understreger han.

EU bliver nødt til at markere over for Kina, at det her får politiske og handelsmæssige konsekvenser, hvis de knuser demokratiet og Hongkongs særstatus

Karsten Hønge tror på, at en reaktion fra EU kan rykke på udviklingen i Kina. Ifølge ham betyder det nemlig meget for Kina, hvordan EU ser på tingene, fordi Kina og EU handler meget med hinanden.

FN betyder også meget for Kina, og derfor mener Karsten Hønge også, at FN konfrontere Kina.

“Jeg mener helt klart, at det også er en sag for FN. Kina har lagt meget mere vægt på FN de seneste år, hvor de har satset på FN og fået mere indflydelse i FN, så det bliver også nødvendigt at få FN-systemet til at stille sig kritisk over for Kina,” udtaler han.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce