Annonce

Skal arbejdsløse ryste i bukserne, Løkke?

Regeringens ønske om at skære i dagpengene er endnu et angreb på de arbejdsløse, som i forvejen har betalt en stor regning.
”Jeg vil da gerne give det løfte her i aften - og man kan regne med de løfter, jeg giver, jeg siger ikke et før valget og så gør det stik modsatte efter - at vi kommer ikke til at skære i dagpengene”. Det var beskeden fra Lars Løkke Rasmussen på DR få dage før folketingsvalget i 2015, som blev gentaget flere steder.

[custom-related-posts title="Related Posts" order_by="title" order="ASC" none_text="None found"]

For lidt mere end 14 dage siden kunne vi så læse i pressen, at regeringen ønskede at skære i dagpengene for at finansiere en erhvervspakke. Der var heldigvis ikke flertal for den finansiering, men bedst som vi troede at mareridtet udeblev, brugte regeringen weekenden til at smide de arbejdsløse tilbage i mørket: Finansminister Kristian Jensen slog fast at dagpengeforringelser stadig er regeringens politik.

Højrefløjen skaber usikkerhed
Med den melding skaber regeringen igen total usikkerhed om forholdene for arbejdsløse og lønmodtagere i Danmark. Endnu engang lægger højrefløjen op til at finansiere sin politik, ved at udhule sikkerhedsnettet under de mennesker, som i forvejen har stået model til nedskæringer i de sidste mange år.

Tilbage i 2010 valgte Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre at halvere dagpengeperioden og fordoble genoptjeningskravet

Tilbage i 2010 valgte Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre at halvere dagpengeperioden og fordoble genoptjeningskravet. Også dengang var den neoliberale logik, at arbejdsløse automatisk kommer i arbejde, hvis man tager pengene fra dem. Konsekvenserne af dén manøvre var blot mere utryghed – ikke flere job.

[read-also]

Efter lange tovtrækkerier og endeløse diskussioner med Det Radikale Venstre og højrefløjen, fik vi så forbedret dagpengesystemet i sensommeren 2015. Nu tyder alt så på at vi igen skal ud og kæmpe for arbejdsløses ret til økonomisk stabilitet og en værdig tilværelse.

Vi skal styrke dagpengesystemet – ikke det modsatte
Den kamp handler ikke kun om at sikre et ordentligt levegrundlag for mennesker, der er så uheldige at miste deres arbejde. Kampen handler også om at værne om vores arbejdsmarkedsmodel, og sikre, at vi fortsat har et fleksibelt og sikkert system, som både arbejdsgivere og lønmodtagere er trygge ved.

Den evige udhuling af værdien af dagpengene skal stoppes

Derfor bør vi styrke dagpengesystemet. Den evige udhuling af værdien af dagpengene skal stoppes, systemet skal i højere grad beskytte lønmodtagere i usikre ansættelser og vi skal genskabe lønmodtagernes tillid til dagpengesystemet.

Alt det kræver at regeringen dropper sit korstog mod arbejdsløse, og (igen) lover lønmodtagerne, at de ikke vil skabe mere utryghed om dagpengene. Spørgsmålet til statsministeren er derfor enkelt: Skal arbejdsløse ryste i bukserne? Og hvis ja, hvilken pris skal de nu betale?

Vi har brug for svar!

Frederik Vad Nielsen er Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).
Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Frederik Vad er folketingsmedlem for Socialdemokratiet og tidl. forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)


Flere artikler om emnet