Annonce

Svækket dagpengesystem og Støjberg afviser genoptagelse af Mint-sag

Dagens nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Blå blok sætter dagpenge under pres

De senere årtiers udhuling af dagpengene bliver nu fulgt op af regeringen og Dansk Folkeparti, der i dag med det sådkaldte opholdskravl begrænser retten til dagpenge for danskere, der har arbejdet i udlandet.

Loven blev justeret i 11. time efter massiv kritik fra både erhvervslivet, fagbevægelsen og Danske A-kasser. Med et ændringsforslag blev opholdskravet lempet fra syv ud otte år, til syv ud af 12 år. Det imponerer dog stadig ikke oppositionen.

Hverken Socialdemokratiet, SF eller Enhedslisten er begejstrerede over regeringens beslutning og dertilhørende proces. Heller ikke justeringen i sidste øjeblik vendte stemningen. Fra SFs beskæftigelsesordfører Karsten Hønge lyder det:

“Enkelte gifttænder er trykket ud - men de fleste gifttænder sidder der stadig,” lød kritikken fra SF’eren.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) understregede fra Folketingets talerstol, at beregningerne peger på, at lidt over 20.000 vil melde sig ud af A-kassen, fordi de med det nye opholdskrav ikke længere vil være forsikrede gennem deres A-kasse, hvis de bliver arbejdsløse.

Ifølge Danske A-kasser vil dette tal dog blive langt højere. Her lyder det fra direktør Verner Sand Kirk: ”Det er noget værre vås. A-kassen har da pligt til at fortælle folk, at de ikke længere har nogen dækning,” siger han til Netavisen Pio.  

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører rettede skytset mod Dansk Folkeparti for at lægge stemmer til beslutningen:

placeholder

Løkke i dyb sorg over Marokko-mord

”Det, der skulle være en ferierejse, blev et mareridt. To kvinder blev dræbt på bestialsk vis. Vi reagerer alle med forfærdelse, afsky og dyb sorg”.

Det udtaler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), ifølge en pressemeddelelse udsendt natten til torsdag - efter at det kom frem, at drabene på en dansk og norsk kvinde i Marokko muligvis kan kobles til terrororganisation Islamisk Stat.

På et preessemøde torsdag morgen bekræftede Lars Løkke Rasmussen, at der har floreret en video på de sociale medier, der angiveligt viser drabet på en af de to kvinder.

”Der florerer en forfærdelig video på de sociale medier," siger statsministeren, der også fortæller, at videoens ægthed endnu ikke er verificeret.

placeholder

De marokkanske myndigheder har oplyst, at sagen efterforskes som terror.

Støjberg: Udspil giver intet håb for Mint

Det skal være simplere at søge om familiesammenføring med sine børn, hvis man har giftet sig med en dansk mand eller kvinde. Sådan lyder det nu fra regeringen, der ændrer kursen, i kølvandet på den såkaldte Mint-sag.

Fremover skal man ifølge regeringens udspil søge om familiesammenføring med sit barn senest tre måneder efter, at man selv er blevet familiesammenført med sin danske ægtefælle. I så fald er man garanteret familiesammenføring.

"Man skal tage sit barn med til Danmark med det samme, hvis man vil familiesammenføres. Og i hvert fald senest efter tre måneder. Man skal ikke efterlade sit barn i hjemlandet i årevis", siger Inger Støjberg. Samtidig afviser Inger Støjberg, at der er håb for den allerede udviste thailandske pige Mint - og andre udviste som hende. Regeringens udspil og forhandlingsoplæg er nemlig udelukkende fremadrettet.

Socialdemokratiet tager ifølge dr.dk positivt imod udspillet fra Inger Støjberg:

"Vi nærmer os noget fornuftigt nu. Vi har hele tiden fra Socialdemokratiets side sagt, at de her afgørelser ikke giver mening. Og det man ikke kan forklare, det mener jeg heller ikke, at man kan forsvare," siger udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S). Han kalder ministerens udspil for et godt udgangspunkt for diskussion, men fastholder stadig opfordringen til at genåbne nogle af de allerede afgjorte sager, herunder den mest omtalte af sagerne, den såkaldte Mint-sag:

”Vi vil i hvert fald sige til Inger Støjberg, at hun bør overveje, om man ikke kan genbehandle de sager”.

Læs mere her.

Antorini i DRs bestyrelse

Den tidligere undervisningsminister og ledende socialdemokrat valgte i september at træde ud af Folketinget og takke ja til en direktørpost i et videnskabeligt læringscenter under Novo Nordisk-fonden ved navn Life.

Hun erstatter nu Trine Gregorius som Socialdemokratiets medlem i bestyrelsen.

Antorini bliver ifølge Ritzau ikke det eneste tidligere medlem af Folketinget, der sætter sig i bestyrelsen. Venstre har indstillet Karen Rønde, der fra 1998 til 2001 var medlem for Venstre.

På twitter er tidligere politiker Christine Antorini ikke overraskende glad for nyheden: 

placeholder

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet