Annonce

Tilbage til tilliden

Det er dybt problematisk, at den offentlige sektor i stigende omfang mistænkeliggør borgerne for at ville udnytte systemet.
Danmark er et land, der bygger på tillid. Tillid til at vi i fællesskab ønsker hinanden det bedste. At ingen har lyst til at lægge andre til last. Tillid til at politikerne gør deres bedste og ikke er korrupte og tillid til, at når vi virkelig har brug for hjælp, så står fællesskabet klar.

Denne tillid er i disse dage under pres. Den moderne debat er rå og mistænkeliggørende.

LÆS OGSÅ: En moderne offentlig sektor

Til efteråret er der kommunalvalg og vi har sjældent set så lav en tillid til politikerne, som i disse år. Forventningerne til valgdeltagelsen er tilsvarende lave.

I både debatten om jobcentre, udlændingestyrelse og skadestuer har der bredt sig en indstilling om at borgeren er lidt i vejen og er ofte baseret på en mistanke om, at borgerne vil udnytte systemet og ikke har rigtigt brug for hjælpen.

Det er bydende nødvendigt at vende denne negative mistillidsspiral. Først og fremmest skal det være slut med at beskylde borgerne for at være roden til vores problemer. I både debatten om jobcentre, udlændingestyrelse og skadestuer har der bredt sig en indstilling om at borgeren er lidt i vejen. Kommunikationen til borgere, der søger hjælp, er ofte baseret på en mistanke om, at de vil udnytte systemet og ikke har rigtigt brug for hjælpen. Gerne taktfast akkompagneret af en trussel om mistede dagpenge, kontanthjælp eller opholdstilladelse.

Den faldende tillid til politikerne skyldes i høj grad også fravær af politikere i borgernes lokalmiljø. Lige så svært som det er at gætte, hvad en hel befolkning synes ud fra en fokusgruppe, lige så svært er det at have tillid til en ukendt ’politikerrace’, som består af en lang række semikendte ansigter fra nyhederne, man kun delvist kan huske navnene på.

LÆS OGSÅ: Må jeg se under dynen?

Til gengæld er det ikke svært at have tillid til en politiker, man har mødt, og som man oplever lytter. Der behøver ikke engang være fuld enighed om alting. Bare det er én, som borgeren kan stole på tager de rigtige beslutninger, når de vigtigste samfundsproblemer skal løses. Politikerne bærer ansvaret og forpligtelsen til at genvinde tilliden og give borgerne en grund til at deltage ved næste valg.

Maja Holt Højgaard er kulturanmelder på Netavisen Pio. Uddannet læge og initiativtager til #UdenTavshedspligt. Medlem af kommunalbestyrelsen (S) i Brøndby Kommune. 


Flere artikler om emnet