Annonce

Topforhandlere afviser overenskomst-bonus kun til medlemmerne

Almindelige lønmodtagere vil få ringere forhold, lyder det fra CO-Industris topforhandler om forslag om at differentiere overenskomster efter om folk er organiserede eller ej.
Foto: Kristian Brasen
Claus Jensen og Mads Andersen, hhv. formand og næstformand for CO-industri
Når fagbevægelsen forhandler forbedringer i overenskomsterne, så kommer det alle medarbejdere på et område eller en virksomhed til gode - uanset om de er medlemmer af den pågældende fagforening eller ej.

Det er der flere i og omkring fagbevægelsen, der ønsker at ændre, enten så alle der er på en overenskomst er med til at betale for systemet eller ved at lave forbedringer i overenskomsten, som kun gælder for medlemmerne af det eller de forbund, som har indgået den.

Timingen er ellers god for at ændre status quo lige nu, mener Laust Høgedahl, der er lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet. Det siger han tirsdag til Netavisen Pio.

"For det første fordi et forslag som det her ville skulle betales af lønmodtagerne mod så til gengæld at acceptere f.eks. lavere lønstigninger.

For det andet, er det er heller ikke noget, som ikke koster for arbejdsgiverne på arbejdsudbuddet, som f.eks. ferie eller seniorordninger, så jeg kunne godt se, at der var et lille vindue, ved de her overenskomstforhandlinger, for at man kunne få et eller andet med,” lød det fra arbejdsmarkedsforskeren.

Men det bliver alligevel et pænt nej tak, fastslår CO-Industris topforhandlere, Claus Jensen og Mads Andersen, i et interview med mediet A4 Overenskomst.

Frygter at organiseret arbejdskraft vælges fra

For det første fordi arbejdsgiverne er imod, men også fordi de to topforhandlere frygter, at det vil give de såkaldte gule fagforeninger, Krifa og Det Faglige Hus, adgang til at lave overenskomster på virksomheder, som nu er dækket af industriens overenskomster.

Det vil betyde, at virksomhederne i stedet for at skulle forhandle løn og vilkår med en fagforening, vil skulle forhandle med flere og dermed vil virksomhederne kunne spille dem ud mod hinanden.

"I sidste ende vil det betyde, at ganske almindelige lønmodtagere i Danmark vil få ringere forhold," siger Claus Jensen, der er formand for CO-Industri og Dansk Metal, til A4 Overenskomst.

Modstanderne af idéen om særlige goder for fagforeningsmedlemmer frygter også, at det vil gøre det dyrere at ansætte organiserede fagforeningsmedlemmer, og at man åbner for mere indblanding fra politisk hold, når man pludselig deler lønmodtagerne op i A og B-hold.

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet