Annonce

Tysk miniature-jernbane er en stor oplevelse

Miniatur Wunderland i Hamborg er et overvældende sted, og man kan bruge timer på at gå i opdagelse. Freddy Hagen har været en tur i Tyskland.
Foto: Freddy Hagen
Miniatur Wunderland i Hamborg er et imponerende syn.
Den tyske modeljernbane Miniatur Wunderland er, ifølge Guinness World Records, verdens største. Den befinder sig i Hamborg og har eksisteret i 24 år.

Museet er et af Hamborgs mest besøgte, og med dets 360 medarbejdere må man konkludere, at ideen og alle kræfterne bag projektet er en massiv succes.

Det er kun ganske få, som jeg har snakket med, der har været i Hamborg eller har skullet dertil, der ikke har besøgt Miniatur Wunderland.

En enkelt familie gad simpelthen ikke at bruge deres tid på en modeljernbane, og det ærgrer mig den dag i dag, at jeg ikke formåede at overtale dem til at tage en smut forbi, når nu de var i byen.

For Miniatur Wunderland er så meget mere end for en snæver kreds af modeljernbaneentusiaster. Dens omfang og detaljerigdom er mildest talt overvældende, og man kan bruge timer på at gå på opdagelse i den.

Foto: Freddy Hagen

Optisk og mental illusion

Der er noget helt særligt ved miniaturer. Det gælder for den helt store og uvurderlige kunst, såsom Farbergés berømte æg, lavet af de fineste metaller og ædelstene.

Vi kan læse om miniaturen hos H.C. Andersen, der gør nar ad fascinationen, i fortællingen om Nattergalen, der bliver tilsideset, fordi kejseren får en mekanisk fugl i guld.

I en miniatureverden som Wunderlands er det fascinerende at stirre sig blind på de mange detaljer. Man tager sig selv i, ved nærsyn, næsten at glemme at det er en model.

Foto: Freddy Hagen

Det er en optisk og mental illusion, der får en til helt at glemme dimensioner, fordi det sete er så virkelighedstro, og fordi man ligesom bliver suget helt ned i detaljen.

De ekstremt mange byprospekter, bjerglandskaber, luft- og færgehavne er hele tiden i bevægelse, og de mange lydsekvenser gør det endnu mere realistisk.

Konstant veksler lyset, så man kan se det hele som om, at døgnets 24 timer passerer rask forbi.

Liv overalt

Modeljernbanen er bygget op i sektioner. Den er bygget i den traditionelle H0-skala, og består indtil videre af ni sektioner: alperne, Australien, USA, Italien, Skandinavien, Sydamerika, Schweiz, Harzen og den fiktive Knufflingen.

Det er smukt gengivet og det hele får ekstra liv ved at meget af det bevæger sig

Den ene mændene bag modeljernbanen, Frederik Braun, fik idéen tilbage i 2000. Også fremover vil modeljernbanen fortsætte med blive større og større.

Noget af det, der virkelig er spændende ved hele opsætningen, er de mange historiske bygninger, som man naturligvis kan genkende.

Det er smukt gengivet og det hele får ekstra liv ved at meget af det bevæger sig. Overalt kører der biler rundt, og de små figurer bevæger sig, samtidig med at de følger en fodboldkamp på et kæmpe stadion.

Foto: Freddy Hagen

Kigger man godt efter, er der meget sjovt at komme efter. Det kan være en hest, der står og skider, et par, der ligger og elsker bag en busk, en ildebrand, der bliver slukket, drager, der bliver firet op i tårne eller King Kong, der troner på skyskraber.

Det kan også være nogle demonstranter, der protesterer over kulminedrift, eller en fotograf, der sætter en cyklist i fare til et cykelløb i bjergene.

Foto: Freddy Hagen

Hamborgs historie

En sjov og let skjult detalje, som de fleste nok ikke bemærker, er en afsides afdeling, hvor man har lavet små, historiske dioramaer.

Nogle af dem handler om Hamborgs historie, og her kan man for eksempel se byen under nazismen, hvor det hele bliver meget mere alvorligt og tungt.

Foto: Freddy Hagen

Det er ikke den slags, der ellers præger stedet, for det er et udpræget familiested, der skal sprede glæde og hygge.

Men afdelingen er der altså, og her viser de også landbrugssektorens udvikling, hvor behandlingen af slagtedyr kritiseres.

Det var anden gang, jeg besøgte museet. Første gang var naturligvis den mest overvældende, men det er nu engang en stor glæde at se så mange børn og unge, der virkelig udviser forbløffelse og benovelse over hvor omfattende modeljernbanen faktisk er, og hvor mange detaljer den har at byde på.

 

Miniatur Wunderland. Speicherstadt, Hamburg. Det er en god idé at bestille billet inden ankomst.

Freddy Hagen er uddannet cand.mag. i Moderne Kunst- og Kulturformidling fra Københavns Universitetet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er ganske enkelt noget af det mest spændende jeg har oplevet🇩🇰

Tak for en dejlig artikel om det geniale Wunderland. Har kun besøgt det to gange, men der er udbygning igang hele tiden.
Også Modellbahn Wiehe er et stort besøg værd. Her er model af Bloksbjerg, en stor model af Amerika. Tyskland fra nord til syd med ICE i størrelse TT og meget mere på samlet 12000 kvadratmeter. Prøv modellbahn-wiehe.de

Første gang i MiWula kom kommentaren fra den daværende svigerdatter “hvor er alle de store tog ?”
Mens sønnike der ikke var til tog overhovedet havde EKTREMT travlt med at finde forskellige skjulte scenarier !
Det var sgu en succes’s 👏👏👏👏
Altså en oplevelse for alle.