Annonce

Tysk S-finansminister holder hånden over skatteskjul

Det er ”helt grotesk”, når den tyske regering blokerer mere gennemsigtighed hos multinationale selskaber i EU, mener Jeppe Kofod. Oxfam Ibis er enig
I flere år har EU arbejdet med et forslag om, at de største multinationale selskaber skal offentliggøre oplysninger om deres aktiviteter og skattebetalinger fordelt på hvert medlemsland. Men Tysklands regering – med den socialdemokratiske finansminister Olaf Scholz i spidsen – blokerer i øjeblikket forslaget i Ministerrådet. Scholz mener, at EU må gå forsigtigt til værks og finde et system, som også accepteres af virksomhederne. Den tyske blokering udløser stor kritik fra Scholz' partifælle, europaparlamentariker Jeppe Kofod (S), der leder parlamentets særlige skattesnydsudvalg:

”Det her er jo en gave til Luxembourg, Irland og de andre lande med lave skattesatser. For mig at se er det helt grotesk, at den tyske regering gør det her. De kan have deres egne bekymringer, men de åbner altså for en ladeport af aggressiv skatteplanlægning og skattefusk, vil jeg kalde det,” siger Jeppe Kofod til Netavisen Pio.

Tyskerne kan have deres egne bekymringer, men de åbner altså for en ladeport af aggressiv skatteplanlægning og skattefusk

”Den tyske regering betragter det her som et skatteteknisk spørgsmål. Men det er det ikke ifølge os i parlamentet. Det er et revisionsspørgsmål. Vi pålægger jo ikke nogen nye skatter til nogen selskaber. Vi pålægger dem jo bare gennemsigtighed omkring deres skattebetalinger,” forklarer han.

Og det er helt afgørende, om forslaget opfattes som et skatteteknisk spørgsmål eller ej. Hvis forslaget kategoriseres som et skatteteknisk anliggende, kan et enkelt land blokere for forslaget i Ministerrådet. Men kategoriseres forslaget ikke som et skattespørgsmål, men et revisionsspørgsmål, gælder blot almindeligt flertal. Med vetoretten vil lavskattelande som Luxembourg, Cypern eller Malta kunne blokere i afstemningen.
Oxfam Ibis: Vi er meget skuffede over Tyskland

Kritikken deles også af udviklingsorganisationen Oxfam Ibis, der blandt andet arbejder med skatteskjul: ”Vi har været meget skuffede over den tyske position,” erkender Christian Hallum, skatteekspert hos Oxfam Ibis.

SPD havde faktisk som en del af deres valggrundlag, at de ville støtte det her forslag om mere gennemsigtighed, men nu har vi set, at de har trukket voldsomt i land

”Tyskland er den helt store blokering af det her forslag. Alle har skelet til Tyskland. SPD havde faktisk som en del af deres valggrundlag, at de ville støtte det her forslag om mere gennemsigtighed, men nu har vi set, at de har trukket voldsomt i land efter at have fået finansministerposten, og det er vi selvfølgelig enormt skuffede over. Det her er et af de vigtigste tiltag, vi kunne tage på det her område,” siger han.

Hallum glæder sig dog over, at formanden for de unge socialdemokrater i Tyskland, Kevin Kühnert, har kritiseret sin egen finansminister og dermed den tyske forbundsregerings stillingtagen.
Forslag vil give mulighed for at se selskabers skattefinter

Forslaget om land-for-land-rapportering omfatter kun de allerstørste multinationale selskaber, der har en omsætning på over 750 millioner euro om året, altså 5,6 milliarder kroner. De multinationale selskaber er kendt for at flytte rundt på deres overskud for at slippe billigst muligt i skat.

Vi vil gerne have fuld gennemsigtighed, så vi ikke er afhængige af de her lækager, men kan få informationen som standard

”Grundlæggende handler forslaget om, at der er gennemsigtighed i, om store selskaber betaler skat dér, hvor de tjener deres penge. Med forslaget om offentlig land-for-land-rapportering bliver de pålagt at offentliggøre nogle hovedtal, så man kan se, hvor meget de betaler i skat, hvor mange medarbejdere de har, hvad deres omsætning er, hvad deres overskud er – land for land. Så kan man se, om de laver aggressiv skatteplanlægning og om de snyder i skat,” siger Jeppe Kofod (S).

Og forslaget vil faktisk ”revolutionere” den nuværende situation, mener Christian Hallum fra Oxfam Ibis. I dag er det nemlig sådan, at virksomhederne aflægger et konsolideret regnskab, der siger noget om koncernen som helhed, men ikke hvor de har genereret overskuddet eller betalt skat.

”Det gør det enormt besværligt at se, hvad der foregår. Derfor har vi hidtil været meget afhængige af de her lækager, Luxembourg Leaks, Paradise Papers, Panama Papers og andre, for at få nogle glimt af, hvad der egentlig foregår. Vi vil gerne have fuld gennemsigtighed, så vi ikke er afhængige af de her lækager, men kan få informationen som standard,” forklarer Christian Hallum.
Selskaber har svært ved at retfærdiggøre skattemanøvrer

Christian Hallum håber, at gennemsigtigheden kan få en adfærdseffekt hos virksomhederne. ”Selskaberne har svært ved at retfærdiggøre deres skattemanøvrer i dag, når de offentliggøres i lækagerne. Så længe, det er hemmeligt, føler de, at de kan slippe af sted med lidt af hvert,” mener han.

Selskaberne har svært ved at retfærdiggøre deres skattemanøvrer i dag, når de offentliggøres i lækagerne

Ifølge Christian Hallum vil forslaget bidrage til, at vi får kendskab til omfanget af skattefinterne:

”Som det er lige nu, er det svært at sige, hvad omfanget af problemet er. Det her handler rigtig meget om ikke kun at se det som en løsning, men som en mulighed for at få kortlagt, hvor stort problemet er. Derudfra kan man så tage en seriøs diskussion af, om det internationale skattesystem fungerer, som vi gerne vil have det,” siger han. ”Det er også i virksomhedernes interesse, mener vi, fordi diskussionen jo bør foregå ud fra nogle kolde facts.”
Kritik: Danmarks regering sidder på hænderne

”Vi synes også, det er spændende, hvad den danske regering gør,” siger Christian Hallum. I 2017 indgik samtlige partier i Folketinget nemlig en aftale om at forpligte regeringen til at arbejde for de her offentlige land-for-land-rapporteringer hos multinationale selskaber i EU.

Spørgsmålet er, om regeringen overhovedet taler ud i rådet, eller om de bare sidder på hænderne. Vi får indtryk af det sidste

”Vi må nok erkende, at vi er lidt skuffede over, hvor lidt vi hører fra vores kolleger i EU om, hvad den danske regering egentlig gør. Det er meget uklart for os, om den politiske aftale har ført til, at regeringen aktivt arbejder for det her forslag. Det er lidt kedeligt. Vi håber, at regeringen stadig tager den her aftale seriøst og arbejder aktivt for forslaget,” fortæller han.

”Spørgsmålet er, om regeringen overhovedet taler ud i rådet, eller om de bare sidder på hænderne. Vi får indtryk af det sidste. Vi har jo ikke referater eller lignende fra rådsmøderne,” siger Christian Hallum og henviser til, at Oxfam Ibis’ folk omkring EU-systemet ”simpelthen ikke ser danskerne i de her forhandlinger eller hører om, at de danske forhandlere aktivt presser på”.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet