Annonce

Tysk S-finansminister foreslår nyt våben imod Facebook og Googles skattefinter

Olaf Scholz foreslår nu minimumsskat for selskaber i OECD. Det er et alternativ til en digital skat i EU, der skal sikre skatteindtægter fra Facebook og Google
Tysklands finansminister, Olaf Scholz, der er kendt som en højredrejet socialdemokrat, har tidligere været tilbageholdende med at støtte forslag, der skulle modvirke skatteskjul. Men nu bløder den hårde kassemester op med et forslag om at indføre en fælles minimumsskattesats for virksomheder i OECD-landene – altså de industrialiserede lande i Europa samt eksempelvis USA, Canada, Japan, Sydkorea, Australien og New Zealand.

Vi sørger for, at de store, digitale virksomheder leverer et retfærdigt bidrag til finansieringen af de offentlige goder

Det skriver det tyske dagblad Handelsblatt. Forslaget fra Berlin kommer i kølvandet på et andet forslag i EU-regiom en digital skat, der skal sørge for, at IT-giganter som Facebook og Google også betaler skat i Europa.

”Vi sørger for, at de store, digitale virksomheder leverer et retfærdigt bidrag til finansieringen af de offentlige goder,” forsikrer Olaf Scholz over for avisen.

 

Digital skat ville være ”dæmonisering” af tech-giganter

I dag kritiseres tech-giganterne for at betale nærmest ingenting i skat i Europa, selvom de har stor aktivitet og indtjening på kontinentet. Det skyldes blandt andet, at giganterne benytter skattefinter via eksempelvis Irland til at undgå skattebetaling.

I et fortroligt papir omtaler det tyske finansministerium sågar en sådan digital skat som udtryk for en ”dæmonisering af de store digitale virksomheder”

I 2015 betalte Facebook eksempelvis kun 0,03 procent i skataf sit overskud i EU, mens Google betalte 0,82 procent i skat. Derimod betalte Facebook 28 procent i skat af overskuddet i resten af verden, mens tallet var 6 procent for Google.

Tyskland har stillet sig skeptisk over for forslaget om en ny digital skat i frygt for at lægge sig for meget ud med USA, eftersom IT-giganterne hører hjemme i USA. I et fortroligt papir omtaler det tyske finansministerium sågar en sådan digital skat som udtryk for en ”dæmonisering af de store digitale virksomheder”, der ikke er ”formålstjenlig”.

 

Har lange udsigter

Med det nye forslag søger Olaf Scholz derfor på den ene side at undgå en konflikt med USA, og på den anden side handler forslaget om at sikre skattebidrag fra virksomheder generelt og ikke kun fra tech-giganterne.

Forslaget vil betyde, at en virksomhed, der i dag betaler meget lidt i selskabsskat i et land, kan blive opkrævet differencen op til den fælles minimumssats af den nationale skattemyndighed.

Handelsblatt skriver, at Scholz’ franske finansministerkollega, Bruno Le Maire, støtter forslaget

Handelsblatt vurderer, at det  vil tage mange år, før Scholz’ forslag bliver virkelighed i OECD-regi, og mellemtiden vil arbejdet med EU’s digitale skat nok fortsætte – og fortsat lægge pres på Scholz og den tyske regering.

Handelsblatt skriver, at Scholz’ franske finansministerkollega, Bruno Le Maire, støtter forslaget, men at Le Maire ikke opfatter en bund under selskabsskatten i OECD som et alternativ til den digitale skat, men som et supplement. Avisen noterer, at hverken Le Maire eller Scholz opfatter skattekonkurrence mellem landene som noget dårligt i sig selv, men at der er brug for en undergrænse.

Ifølge Handelsblatt skulle også amerikanerne være villige til at diskutere forslaget om en OECD-minimumssats for selskabsskatten.

Opdatering 29. oktober: Netavisen Pio har forsøgt at få kommentarer fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) og finansminister Kristian Jensen (V) om deres holdning til forslaget. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har ikke haft mulighed for at give kommentar, og Kristian Jensen (V) havde ingen kommentarer i sagen.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet