Annonce

Venstres kommende formand: Tre års tavshed om mink-penge

Tidligere på året oplyste Hedensted-kredsen overraskende, at Troels Lund havde modtaget tre valgkampbidrag fra Danmarks største mink-koncern: Vi frygtede en ny Britt Bager-sag, erkender kredsformand
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Troels Lund Poulsen (V), forsvarsminister, fung. økonomiminister
Venstres kommende formand, Troels Lund Poulsen, har tre år i streg været tavs om hvilke eventuelle valgkamp-bidrag han har modtaget fra minkerhvervet.

November 2020 bliver Troels Lund Poulsen Venstres hovedforhandler i de svære og langstrakte forhandlinger om erstatning til minkerhvervet i kølvandet på, at S-regeringen under coronakrisen besluttede, at det var nødvendigt at aflive samtlige mink i Danmark af hensyn til folkesundheden.

17. november 2020 spurgte Netavisen Pio Troels Lund Poulsen om, om han havde modtaget valgkampbidrag op til valget i 2019 fra den daværende formand for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, og/eller dennes mink-selskaber under Sole Gruppen.

Troels Lund Poulsen mødte spørgsmålet med rungende tavshed

Men Troels Lund Poulsen mødte spørgsmålet med rungende tavshed.

Hev minkformand med til møde i V-folketingsgruppen

Sole Gruppen har sit hovedsæde i Hedensted. Troels Lund var dengang og nu opstillet i netop Hedensted-kredsen i det syd-østjyske. Det er velkendt, at Tage Pedersen og Troels Lund Poulsen står hinanden nær.

Af samme grund var det  - ganske opsigtsvækkende - Troels Lund Poulsen, der havde taget minkavlernes formand Tage Pedersen med til et ekstraordinært møde i Venstres folketingsgruppe mandagen efter, at S-regeringen besluttede at samtlige mink måtte aflives.

Det var netop på det møde, at daværende formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensens, imødekommende linje over for S-regeringen i mink-sagen blev underkendt.

På mødet besluttede Venstre tværtimod, at give S-regeringen den hårdest mulige modstand i mink-sagen.

På den baggrund var det særdeles relevant at få afdækket, om Troels Lund Poulsen havde modtaget valgkampbidrag fra Tage Pedersen og/eller dennes minkkoncern, Sole Gruppen.

Men Troels Lund Poulsen mødte altså spørgsmålet med tavshed.

Minkformand: Ja, vi har givet bidrag til politikere

Tage Pedersen fra minkkoncernen Sole Gruppe var en smule mere åbenmundet, da Netavisen Pio 17. november 2020 spurgte til, om Sole Gruppen havde givet valgkampbidrag til folketingspolitikere:

“Vi har ydet til både landspolitikere og lokalpolitikere. Ja, det har vi,” sagde Tage Pedersen blandt andet til Netavisen Pio.

Han ville dog ikke svare på, om han og Sole Gruppen havde givet valgkampbidrag til Troels Lund Poulsen:

Det vil jeg ikke svare på. Vi oplyser ingen navne

“Det vil jeg ikke svare på. Vi oplyser ingen navne. Det kommer ikke dig ved, hvem vi støtter. Men vi har givet til nogen i rød blok, og til nogen i blå blok. Vi har givet valgkampbidrag til både lokal- og landspolitikere, som vi synes taler landbrugets sag generelt og interesserer sig for det. Det er, hvad du kan få at vide.”

Tage Pedersen oplyste også, at grunden til, at det ikke hidtil havde fremgået nogen steder, at Sole Gruppe havde givet valgkampbidrag til politikere, var den simple, at Sole Gruppen aldrig havde givet bidrag på eller over den beløbsgrænse, der betyder, at donationerne skal offentliggøres.

Ny linje: Mink-bidrag offentliggøres

Tidligere på året offentliggjorde Venstre i Midtjylland hvilke valgkampbidrag folketingskandidaterne havde modtaget, der var større end den aktuelle beløbsgrænse på 22.200 kroner.

Heraf fremgik det, at tre forskellige selskaber under Sole Gruppen havde givet et valgkampbidrag til Troels Lund Poulsens valgkamp forud for valget 1. november sidste år.

En lidt overraskende information - set i lyset af at Tage Pedersen tilbage i 2020 over for Netavisen Pio oplyste, at når minkkoncernen giver et valgkamp-bidrag til en politiker, sørger man altid for at give et beløb under den aktuelle beløbsgrænse. Sådan at man helt efter reglerne kan undgå at offentliggøre donationen.

Så hvorfor offentliggjorde Venstre i Midtjylland så pludselig, at Sole Gruppen havde givet ikke mindre end tre bidrag til Troels Lund Poulsen gennem Sole-selskaberne Sole Minkfoder A/S, Solbjerg Ejendomme A/S og Hølgaard Ejendomme Aps?

Kredsformand: Vi frygtede en ny Bager-sag

Netavisen Pio spurgte Troels Lund Poulsen til sagen i september, men igen var der ingen ord fra V-ministeren. I stedet blev vi af Venstres partisekretær henvist til et skriftligt mailsvar fra formanden for Venstre i Hedensted-kredsen, Arild Pedersen.

Svaret lød, at Venstre overholder gældende regler. For at få lidt mere styr på sagen har Netavisen Pio nu selv taget kontakt til Arild Pedersen.

Denne oplyser nu, at den pludselige åbenhed om valgkampbidrag til Troels Lund Poulsen fra minkkoncernen Sole Gruppen skyldes frygt for, at Venstre skulle få en ny Britt Bager-sag (Se nedenstående, red.) på halsen:

Efter den der Bager-sag, så har vi været meget opmærksomme på ikke at gøre noget forkert

“Efter den der Bager-sag, så har vi været meget opmærksomme på ikke at gøre noget forkert,” siger Arild Pedersen.

Han bekræfter, at hvert af de tre bidrag fra Sole Gruppen var på 20.500 kroner - altså lige under den grænse på 22.200 kroner (2022-beløbsgrænsen), der betyder, at valgkampbidragene skal offentliggøres (Ikke beløbets størrelse, men hvem giveren er):

“Vi har over-implementeret for ikke at skulle få nogle sager. Vi har oplyst (De tre valgkampbidrag, red.), selv om vi ikke var forpligtet til det.”

“Nu har jeg ikke taget imod, men jeg tror vi gjorde opmærksom på på forhånd, at vi er nødt til at oplyse offentligt om beløbene."

Britt Bager-sagen

Netavisen Pio afslørede 13. marts 2019, at daværende medlem af Venstres folketingsgruppe, Britt Bager, havde modtaget fem valgkampbidrag af hver 20.000 kroner - i alt 100.000 kroner - formidlet fra en og samme person op til valget i 2015.

Venstres daværende kredsformand i Favrskov-kredsen, Gunnar Vinge Hansen, mente ikke, at Britt Bager havde redegjort tilstrækkeligt for valgkampbidraget. Han og V-kredsen mente, at beløb på over 20.000 kroner efter partistøtteloven skulle offentliggøres. Britt Bager var af en anden mening. V-kredsen endte med at rapportere forholdet til Region Midtjylland, som derpå meldte forholdet til Midt- og Vestjyllands Politi.

Det fremgik alt sammen af akter, som Netavisen Pio havde fået aktindsigt i, hos Region Midtjylland. Og Gunnar Vinge Hansen bekræftede forløbet over for Netavisen Pio.

Afsløringerne fik derpå dét, der blev døbt Britt Bager-sagen, til at rulle. Midt- og Vestjyllands Politi havde i første omgang overset regionens politianmeldelse. I anden omgang besluttede politikredsen, at der ikke var grundlag for at efterforske sagen.

I mellemtiden var Britt Bager flyttet til en anden Venstre-kreds, som lå i Østjyllands Politis område. Enhedslisten valgte april 2019 at melde “Britt Bager og/eller Venstres lokale partiafdeling for overtrædelse af partiregnskabsloven” til Østjyllands Politi, da sagen aldrig var blevet efterforsket.

Statsadvokaten i Viborg besluttede 29. juni 2020 at droppe den videre efterforskning i sagen.

Britt Bager klarede frisag, fordi “indberetningspligten i 2015 (og indtil en lovændring med ikrafttrædelse 1. januar 2017) påhvilede partiet og ikke den politiske kandidat,” oplyste Rigsadvokaten over for Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Troels Lund har så mange lig i lasten, at han ikke burde kunne blive formand for Venstre. På den anden side blev Lars Løkke det jo.

Og så er der alle de bidrag der er givet gennem div. støtteforeninger, der IKKE skal offentliggøre hvor de har pengene fra.
Jeg giver ikke 5 flade ører for Venstres påståede ærlighed.
Det er ikke kun gylle der lugter i landbruget.

Det er underligt, at der i et liberalt parti er så mange kriminelle. Fogh er nok stadig den værste - at han er sluppet for at ruske tremmer er en sag for menneskeretskommissionen. Sagen blev lukket af et borgerligt flertal og ikke af eb dommer.
Løkke har sin egen historie - og den lugter som en svikvrand.
Ellemann var for flink til at være venstremand.
Og nu Troels - jeg troede ikke det kan blive værre.
Sådan er det med Venstre-folk , skattefiduser, natursvineri, og utroværdige i almindelighed.
Frivillighedsaftaler er noget venstrehåndet går ind for, indtil de skal overholdes - så kræver de erstatning. Erstatning for det natursvineri de har præsteret og som skatteyderne nu skal betale for.
OK, det er så den danske model for landmænd. Heldigvis ikke alle.

Jeg er sikker på, at Trolex ikke har modtaget nogen penge eller gaver, han ikke gerne ville have ;-)

Med deudsigter verden har med et ødelagt klima og endeløse konflikter kan det være komplet lige gyldigt, hvem der er formand i venstre.

Annonce